Ogród Ewy F
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mariasem!Magnolia ma 5 lat i ma krotki pień,ale z daleka wygląda jak forma krzaczasta
Artam,nie wiem,czy to Aleksandrina. Jest to magnolia pośrednia-soulange,a.nie okrylam jej też na zimę i nie wiem,co z tego będzie.Jest na południowej ścianie i w miejscu trochę zacisznym,ale był duży mróz.Bardzo o nią się nie troszczę,ale....Rosną pod nią żonkile,więc siłą rzeczy na wiosnę dostaje Azofoskę,a pożniej krzepi sie nawozem .ktorym dokarmiam trawnik.Poza tym w suszę jest podlewany trawnik,to i ona dostaje wodę,Wsumie więc widać,że zaniedbana też nie jest
Agness,dziękuję,ale trudno tu jeszcze mowić o kompozycjach,ale powoli zaczynam to spinać w calość
Krzysiu,ja też na początku lutego widziałam ,że opadły magnolii zewnętrzne łuski z pączków,ale nawrót zimy wszystko to wyhamował
Artam,nie wiem,czy to Aleksandrina. Jest to magnolia pośrednia-soulange,a.nie okrylam jej też na zimę i nie wiem,co z tego będzie.Jest na południowej ścianie i w miejscu trochę zacisznym,ale był duży mróz.Bardzo o nią się nie troszczę,ale....Rosną pod nią żonkile,więc siłą rzeczy na wiosnę dostaje Azofoskę,a pożniej krzepi sie nawozem .ktorym dokarmiam trawnik.Poza tym w suszę jest podlewany trawnik,to i ona dostaje wodę,Wsumie więc widać,że zaniedbana też nie jest
Agness,dziękuję,ale trudno tu jeszcze mowić o kompozycjach,ale powoli zaczynam to spinać w calość
Krzysiu,ja też na początku lutego widziałam ,że opadły magnolii zewnętrzne łuski z pączków,ale nawrót zimy wszystko to wyhamował
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu śliczny, olbrzymi ogród.Piękne lilie a zdjęcie białych trąbkowych
Irysy przecudnej urody bardzo je lubię mam też kolekcje ale starych odmian.Niestety muszę je palikować bo rosną bardzo wysokie i mam piasek jak Ty ,przez co się przewracają.Też masz ten problem?
Gratulacje dla męża za rewelacyjne zdjęcia ptaków.Dudki odwiedzają mój ogród ale ostatnio zauważyłam że jest ich mniej.
Pozdrowienia Kaśka

Gratulacje dla męża za rewelacyjne zdjęcia ptaków.Dudki odwiedzają mój ogród ale ostatnio zauważyłam że jest ich mniej.
Pozdrowienia Kaśka
Geniu! do ciebie to aż strach zaglądać takie zakupy ciągle czynisz.W szkółkach nawet małe egzemplarze magnolii kwitną.Bardziej sie boję o przymrozki.Dwa lata temu w ogóle nie zakwitła,bo jak były prawie rozwinięte pączki,to przyszedł duży mróz,Nie wiem ,jaką masz odmianę.Umojej mamy jest magnolia,ktora zakwitła dopiero po 7 latach,ale jak!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gabi!Ptaki są wszędzie tylko przy ulistnieniu drzew i krzewów ich nie widać.Jak sie podchodzi ,to milknąMam sporo lilii,bo łatwe i mało kosztowne jest przygotowanie dla nich gleby.Oprócz jałowcow i brzóz wszystko wymagalo znacznych nakladów
Babi! Musi być u ciebie mniej dudków,bo u mnie część zostaje.Ja irysow nie palikuję i rzadko się przewracają,ale nie stosuję dużo nawozów azotowych,tylko fosforowe i potasowe.Azot tylko w dlugodziałających ,bo przez niego też wiecej choruja ,chociaż są wyższe
Gabi!Ptaki są wszędzie tylko przy ulistnieniu drzew i krzewów ich nie widać.Jak sie podchodzi ,to milknąMam sporo lilii,bo łatwe i mało kosztowne jest przygotowanie dla nich gleby.Oprócz jałowcow i brzóz wszystko wymagalo znacznych nakladów
Babi! Musi być u ciebie mniej dudków,bo u mnie część zostaje.Ja irysow nie palikuję i rzadko się przewracają,ale nie stosuję dużo nawozów azotowych,tylko fosforowe i potasowe.Azot tylko w dlugodziałających ,bo przez niego też wiecej choruja ,chociaż są wyższe
- Magda BarwyOgrodu
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lut 2009, o 14:53
Madziu!ja też lubię modrzewie za wiosenną zieleń nie do podrobienia,za to,że szybko rosną i za piękno plątaniny gałęzi zimą
Pauli!Dla lilii to ziemia torfowa,może być łąkowa,na spod kladę przekompostowany obornik,ale w żadnym przypadku nie powinien stykać się z cebulką,w nastęnych latach najlepsze sa długodziałające wieloskladnikowe Irysy to juz inna bajka.mam piaszczysta ziemię,ale to dobrze ,w tym przypadku zasilam kompostem ,a także potasowe i fosforowe nawozy