Witajcie! Ja tylko na 1 posta - wykiełkowała druga kobea - dla odmiany biała ( Jolu - jeszcze raz ciumaski!) i pierwsze pomidorki. Mróz dał popalić, aż się cieszyłam, że jest osłona śniegowa. Ale od wtorku zapowiadają ocieplenie!!!
Miłego dnia dla wszystkich!
Asiu, na TVP2 w Telewizyjnych Wiadomościach Literackich,
piekny program o Goralenvolku, recenzujący książkę o Zakopanym!
Jacek Rębacz " Zakopane; Luftkurort 1940 " Wa-wa 2009
Jacek Rębacz poświęcił Zakopanemu już dwie książki: SEZON NA SAMOBÓJCÓW i POKÓJ Z WIDOKIEM NA CMENTARZ, obie kontrowersyjne, ukazujące inne, mroczne oblicze zimowej stolicy Polski. Tym razem cofnął się w przeszłość - do Zakopanego z lat wojny, które hitlerowcy uczynili strefą zamkniętą, stacją klimatyczną dla swoich żołnierzy. I obiektem eksperymentu mającego zamienić górali w Goralenvolk, kolaborantów i mięso armatnie III Rzeszy
Haniu - tematyka Gorallenvolku nie jest dla mnie obca, nie wiedziałam, że wyszła kolejna książka poruszająca tą tematykę. Powiem po cichu, że jestem dumna, bo w mojej miejscowości znajdowało się jedno z centrów walki, miał tu siedzibę sztab zbrojnego ramienia Konfederacji Tatrzańskiej, która jako pierwsza podjęła walkę ze zdrajcami z kręgu Wacka Krzeptowskiego. Owszem, i u nas znaleźli się ludzie, którzy przyjęli kennkarty z literą G, ale w większości przypadków była to głupota lub odruch źle pojętej samoobrony (Niemcy grozili wysiedleniami a partyzanci w najlepszym razie laniem). Nieco będzie również w mojej książce.