Grażynko, ja od lat sieję aksamitkę, ponieważ uwielbiam ją, jest taka wdzięczna i pięknie się prezentuje. W tamtym roku, nie wiem jak to się stało, że zebrane nasiona gdzieś się zawieruszyły. Jallla wysłała mu swoje nasionka, a ja dzisiaj kupiłam jeszcze ... 12 opakowań Aksamitkę: niską PETITE ORANGE, BONITA CAEMEN; niską pełną: kremową i CUPIDO; karłową wielokwiatową MONA żółtą i pomarańczową; rozpierzchłą Bolero; wysoką pełną żółtą i pomarańczową, hihihi
Choroba kupowania nasionek, też mnie dopadła.
Astrami jeszcze się nie zaraziłam, ale wszystko jeszcze przede mną, a maciejka jakoś dziwnie słabo mi schodzi iii się zniechęciłam
Moniś, dziękuję za uznanie, aż się i rumienię. Ostatnio trochę mało czasu mam i jestem nie przygotowana do wstawiania zdjęc. Obiecuję, jednak jeszcze parę zdjęc jak je posegreguję. Uczę się też obróbki zdjęc, bo to fajna sprawa. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam, że jest tyle życzliwych ludzi na forum i tak wiele mogę sie od was nauczyc. Mam zamiar to nadrobic.
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Alu Powojnik przy siatce rośnie 3 lata i jest najstarszy, pozostałe mają: biały 2 lata reszta rok. Widzisz więc, że są młode a już ładnie kwitną. Jednak dbam o nie i chucham tj. zasilam i podlewam a one tak mi się odwzajemniają.
Grażynko, zupełnie niepotrzebnie się rumienisz Mnie osobiście Twój ogród bardzo się podoba i uwielbiam tutaj zaglądać Już tyle rzeczy mam na głowie, że na razie nie mam czasu doskonalić się w obróbce zdjęć...potem dojdzie ogród, więc będzie z nim jeszcze gorzej. Chyba odłożę to na kolejną zimę Na razie poczekam na Twoje kolejne zdjęcia. Miłego wieczoru
Halinko. Wczoraj otrzymałam przesyłkę z roślinkami: powojnik tangucki i trawa- trzcinnik Karl Foerster i już nie mogę się doczekac, kiedy je posadzę, a tu w nocy u mnie wczoraj było minus 10 stopni mrozu. Ja też zahaczyłam o sklep ogrodniczy i kupiłam astry igiełkowe( moje ulubione), bratki, pomidorki ,,maskotka"(chciałam ,,koraliki"ale nie było) i środek do oprysków: miedzian50WP. Mam też dużo nasion z ubiegłego roku, które kupiłam i nie posiałam , bo wyjechałam do syna.
Aksamitki też posieję, bo mam nasiona, tylko nie wiem gdzie je wcisnęłam, pewnie gdzieś na działce? Później napiszę jakie mam nasiona.
Grażynko faktycznie roślinki ani myślą poddać się zimie, i z uporem wypuszczają pąki, mam nadzieję, że wiedzą co robia i już naprawdę zima sobie pójdzie
I ja tak myślę! Najgorsze jest teraz słońce w dzień a mróz nocą. Słuchałam prognozy pogody i zapowiadają niestety taką pogodę do końca lutego. Przy takiej aurze niestety najwięcej roślin przemarza! Chyba wybiorę się na działkę i okryję róże pnące?
Chyba przesadziłam z zakupami? Wszystkie z myślą o drugiej działce. Będę siała do gruntu, na zasadzie jak przetrwa to będzie.
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna.
Grażynko widzę ,że zaszalałaś z nasionkami, ależ będzie pięknie jak to wszystko zakwitnie. Jak możesz to pokaż fotki zakupionych nasionek- wzorki, kolorki,
Mam frajdę z obróbką zdjęc. Nie wiem czy dam radę, bo z czasem też rożnie bywa, ale jak już będzie cieplej to działka na pierwszym miejscu będzie.
Pozdrowionka.
Halinko jeszcze bardzo kocham dalie (georginie też taka nazwa jest używana). Kwiat podobny do astra igiełkowego tylko grubszy i koniecznie bordowy- to wspomnienie dzieciństwa u Babci z okolic Przemyśla. nazwy nie pamiętam, ale jak będziesz zainteresowana( Twoje kolory) to ją postaram się odnaleźc.