Uwaga
Przed odwiedzeniem tej stronki odwiedzić bank, postarać się o kredyt, ewentualnie zażyć pigułki na uspokojenie
http://kwietnik.com.pl/sklepPOL/cenniki/cenlac.htm
.....poległam, nikt mnie nie uprzedził, że to jest strona dla ludzi o silnych nerwach i charakterze.....
A żeby nie było tak pączkowo, to ja trochę zagrzybię, gdyż już mocno tęsknie za grzybobraniami
Te placki z opieńkami to mój tegoroczny wynalazek.
Ponieważ ja nie mogę się oprzeć zbieraniu grzybów i jak tylko dopisują w lasach mam ich całe mnóstwo w różnej postaci, szukałam urozmaiceń kulinarnych.
Kotlety mielone z opieniek.
Opieńki oczyścić obgotować ok 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przemielić w maszynce do miel. mięsa (sito drobne oczko).
Porcjuję do niewielkich torebek i zamrażam nadwyżki.
Z tak przygotowanych opieniek robi się kotlety- tak jak kotlety mielone-wszystkie składniki takie same.
Namoczona bułka
1-2 jajka
posiekana cebulka
pieprz i sól
tarta bułka do obtoczenia
Dodatkowo dla lepszego smaku można kotlety dodatkowo obtoczyć w jajku, potem w bułce.
Placki ziemniaczano-opieńkowe
kilka ziemniaków zetrzeć jak na placki ziemniaczane
1-2 jajka
średnia cebula- zetrzeć
3-4 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki tartej bułki
porcja mielonych obgotowanych opieniek
sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać-piec placki.