Formowanie ficusa benjamina

Rośliny doniczkowe
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam inny pomysł na uformowanie tego fikusa. Zaznaczyłem na zdjęciu co bym usunął a pozostałe gałęzie zdrutował i naciągnął w miarę możliwości w formę targanego silnymi wiatrami drzewa i tak bym go prowadził ale czekam też na opcję Janusza, ciekawi mnie jak by on to widział i co myśli o moim pomyśle i jaką on by wybrał opcję prowadzenia korony. Co sądzisz o tym Januszu, jaką Ty byś wybrał ł opcję na to drzewko? matiswim spokojnie poczekaj na różne wersje, może carol1 zaproponuje również swoją wersję prowadzenia drzewa ( z jego wiedzą nie powinien to być problem he he :twisted: ) :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Interesująca propozycja Czarodzieju. Drzewo targane wiatrem - styl Fukinagashi z fikusa, który w sprzyjających warunkach jednak rośnie szybko - może być trudne do utrzymania (harmonii, linii) na dłuższą metę. Chociaż...

Narzucającą się koncepcją (dla mnie) - było od razu wykorzystanie wygiętego pnia (drugiego od lewej) - jako nowej osi drzewka. W tym przypadku drzewko trzeba będzie przesadzić i nieznacznie pochylić (przesadzał i tak będziesz na wiosnę). Tak bym to widział:
Obrazek
Żółta linia - nowa oś drzewa, czerwona - (tak jak Czarodziej) linia cięcia (ucięcie niepotrzebnych konarów), niebieska: odrutowanie i wygięcie gałęzi.
Spróbowałem zdjęcie obrócić, minimalnie się zniekształca ale chyba rozumiecie o co mi chodzi:
Obrazek
Częściowo należy też uformować czubek drzewka.
Gałęzie pierwszego konaru po prawej należy odchylić - ale nie w tym samym kierunku, a powiedzmy na kształt procy: Obrazek

Gdybyś jednak Matiswim nie chciał tego fikusa przesadzać, to należało by zrobić wszystko jak powyżej z tym, że ten pień tworzący nową oś drzewa - należałoby odrutować i przygiąć jeszcze bardziej w prawo aby "czubek" drzewa był w osi z nebari (a masz) czyli podstawą pnia.
Spojrzyj jeszcze na podobny wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 44&start=0
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
matiswim
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lut 2009, o 19:58

Post »

dziękuje za fachowe porady,jak juz cos wykombinuję przesle fotki.
doruszka25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 sie 2012, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Formowanie ficusa benjamina

Post »

witam odświeżam fątek , tez mi się marzy fikus bonsai ja mojego choduje od małej gałązki i tak się zastanawiam, czy dac mu jeszcze czas czy już go zacząść przycinać i drutować proszę o pomoc ;)))))
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”