To i ja załapałam się na piękne letnie zdjęcia Kochanie czy w donicy to Eukomisy tam z tyłu koło kaktusa Dziękuję Ci bardzo za propozycję kupna cebulek i kłączy , jesteś kochana . Ja w przyszłym tygodniu zobaczę kiedy otwierają mój sklep ogrodniczy .Jeśli będzie otwarty to zapytam o to co chcę i wtedy Jak coś to się do Ciebie uśmiechnę
Patrzę i patrzę ale nie widzę tych eukomisów.Ja też kupiłam wczoraj ale one chyba zimują w gruncie?Na donice to już nie mam ochoty bo ich się mnoży coraz więcej.Ale do gruntu to chyba też dam w jakimś koszyku,bo kilka lat temu kupiłam ,posadziłam i tyle go widziałam.Chyba został zeżarty przez te ziemne potwory.Ale nabrałam chcicy jak zobaczyłam je w którymś forumowym ogrodzie.Były piękne,dorodne ach...
Dzięki za zdjęcia ,które dostałyśmy z Majką.Jak zwykle u Ciebie - piękne i nie jest to kurtuazja z mojej strony.
pozdrawiam.
Maria. :
Mario , specjalnie dla Ciebie eukomisy w całej okazałości. Ja moje sadzę w lutym do doniczek. póżniej po 15 maju można do grunty lub do donic jak kto woli.One mają tak jak begonie długi czas wychodzenia, ale są piękne i kwitną przez 3 miesiące.
Eucomis
Wymaga stanowisk półcienistych, przewiewnych, wilgotnych. Gleba piaszczysto- gliniasta, głęboka. Sadzimy ją do gruntu na wiosnę (początek maja) na głębokość około 10-15 cm, zależnie od wielkości cebul, które potrafią osiągać olbrzymie rozmiary. Wymaga podlewania, jak również kilkakrotnego umiarkowanego nawożenia w okresie wegetacji. Jesienią wykopujemy cebule i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu, zabezpieczonym przed mrozem (np. piwnicy), przysypane np. piaskiem, torfem, trocinami. Rozmnażamy ją poprzez cebulki przybyszowe
No to mi się rozjaśniło w spr.eucomisu.Nic nie pisze u mnie,że trzeba wykopywać i bym go zostawiła w ziemi
LISKO 7 zł za 1 cebulę?Ja kupiłam w op.3szt.dość duże za 12 zł i to mi się zdawało drogo??A co do kwitnienia to ma kwitnąć VII-X wys.25 cm i pachnie.
pozdrawiam.
Maria.