Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
-
Zbyszek444
- 100p

- Od: 30 sty 2009, o 19:41
-
rvitek
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 22 mar 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sztuczne doswietlenie
Zbyszku 444 ,tak sie zlozylo ze jestem emerytowanym elektrykiem i zdaje sobie sprawe ze zarowka 250w w czasie 4 h zuzyje 1 kWh i taki interes dla emeryta to nie oplacalny,ja mialem na mysli doswietlanie lampami typu LED.Jest to dioda przez ktora plynie prad nie wiekszy jak 20mA,tylko nie wiem czy ten rodzaj oswietlenia spodoba sie moim pomidorkom ktore uprawiam amatorsko.
-
Zbyszek444
- 100p

-
Zbyszek444
- 100p

Jeszcze może odniosę się do tej dyskusji na temat produkcji sadzonek.
Można odnieść wrażenie, że część dyskutantów prowadzi tą produkcje na skalę przemysłową?
Ja mam okna od wschodniej strony i przez cały dzień nie ma u mnie słonka, ale tyle sadzonek co potrzebuję dla siebie to wyprodukuję bez doświetlania lub innych wynalazków.
Wysiewam co roku na początku marca nasiona pomidorów, papryki, cukini, patisona- kiedyś był jeszcze bakłażan, ale zrezygnowałem. Jest tego tak gdzieś po 100-150 pomidora i jakieś 30 papryki oraz po kilkanaście pozostałych i to wszystko na parapecie. Gdy podrosną do pikowania to wywożę na działkę i tam po pikowaniu ustawiam w takim podwyższonym inspekcie. Jeszcze mi się nie zdarzyło jakieś nieszczęście -zawsze mam swoje sadzonki.

Można odnieść wrażenie, że część dyskutantów prowadzi tą produkcje na skalę przemysłową?
Ja mam okna od wschodniej strony i przez cały dzień nie ma u mnie słonka, ale tyle sadzonek co potrzebuję dla siebie to wyprodukuję bez doświetlania lub innych wynalazków.
Wysiewam co roku na początku marca nasiona pomidorów, papryki, cukini, patisona- kiedyś był jeszcze bakłażan, ale zrezygnowałem. Jest tego tak gdzieś po 100-150 pomidora i jakieś 30 papryki oraz po kilkanaście pozostałych i to wszystko na parapecie. Gdy podrosną do pikowania to wywożę na działkę i tam po pikowaniu ustawiam w takim podwyższonym inspekcie. Jeszcze mi się nie zdarzyło jakieś nieszczęście -zawsze mam swoje sadzonki.
-
lotta
- 500p

- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musi być kilkanaście stopni no i trzeba by pilnować, żeby nie zostały za długo wieczorem. W sumie byłoby to dość kłopotliwe.DNW123 pisze:Na dworze robi się coraz cieplej - stad moje pytanie - przy jakiej temperaturze można wystawiać wciągu dnia sadzonki pomidorów na balkon i mieć pewność ze nie zmarzną ?
Tak w ogóle to pomidor nie zmarznie dopóki jest dodatnia temperatura. Niemniej jednak temp. poniżej 10 stopni zaszkodzi mu, zrobi się fioletowy i "stanie" w rozwoju. Moim zdaniem to dopiero w kwietniu będą takie dni, że można by wystawić.
Doswietlanie
Ja uwazam, ze mozna uzyc swietlowki wykorzystywanej w akwarystyce do doswietlania roslin. Do nabycia w kazdym sklepie akwarystycznym. Do tego odblysnik.
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.