siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Mam pytanie: czy Wy naprawdę biegacie z tymi aparatami i pod każdą roślinkę mierzycie pH?
Czy piszecie to dla jaj?
Przeceż ja również uprawiam pomidory i to od lat i jeszcze nigdy powtarzam -nigdy nie mierzyłem pH pod ich uprawę. Po co to komu? Wiadomo, że pomidor w zasadzie lubi glebę o odczynie lekko kwaśnym, ale nic się nie stanie jak będzie obojętnym , a nawet lekko zasadowa.
Ja raz na 3-4 lat zwapnuję cały warzywnik i sieję oraz sadzę na nim wszystko: pomidory, ogórki, fasolkę, buraczki, marchew, porę, selera itd. i o dziwo wszystko mi się całkiem nieźle udaje. Bez mierzenia pH???

Czy piszecie to dla jaj?
Przeceż ja również uprawiam pomidory i to od lat i jeszcze nigdy powtarzam -nigdy nie mierzyłem pH pod ich uprawę. Po co to komu? Wiadomo, że pomidor w zasadzie lubi glebę o odczynie lekko kwaśnym, ale nic się nie stanie jak będzie obojętnym , a nawet lekko zasadowa.
Ja raz na 3-4 lat zwapnuję cały warzywnik i sieję oraz sadzę na nim wszystko: pomidory, ogórki, fasolkę, buraczki, marchew, porę, selera itd. i o dziwo wszystko mi się całkiem nieźle udaje. Bez mierzenia pH???

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie bez różnicy i nie żaden kompost tylko obornik prawie prosto od krowy. co do pH to u mnie na pewno jest ono wyższe niż 6,5 bo u mnie jezeli jest podejrzenie co do pH to raczej ze jest bardziej zasadowo niż kwaśniej - wydaje mi sie ze to nie odgrywa jakiejs specjalnej roli bo w moich stronach sa uprawy pomidora w gruncie a nie sadzę żeby ktoś zakwaszał pola
x jednej strony piszą ze pH5,5 -6,5 jest najlepsze z drugiej strony pisza ze przy bardziej kwaśnych glebach pomidory są porażane przez suchą zgniliznę oraz owoce są miękkie { http://www.uprawy.pl/warzywa/warzywa_ps ... e/pomidor/} myślę ze obojętne lub lekko zasadowe pH będzie dobre czyli tak 6-7

- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zrobiłam latem analizę gleby w stacji chemiczno-rolniczej, mam pH 7,88 i MNÓSTWO wapnia. Zrobiłam, bo mi słabo rosło i myślałam, że to taka słaba gleba. A tu niespodzianka - mam "zasobną w składniki pokarmowe" tylko potwornie przepuszczalną i suchą, właśnie w tym problem.
Takie wysokie pH ma tu sporo ludzi, a pomidory im rosną aż miło. Może to kwestia odmiany? W tym roku robię eksperyment na Maskotce i Pokusie, z nasion. Bo miejscowe odmiany kupuję już jako sadzonki, smaczne ale jedyne info jakie dostaję, to że to "wysoka hybryda". Niewiele mi to mówi
Takie wysokie pH ma tu sporo ludzi, a pomidory im rosną aż miło. Może to kwestia odmiany? W tym roku robię eksperyment na Maskotce i Pokusie, z nasion. Bo miejscowe odmiany kupuję już jako sadzonki, smaczne ale jedyne info jakie dostaję, to że to "wysoka hybryda". Niewiele mi to mówi

-
- 100p
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Waw napisał:
Wysiew nasion pomidorów ( w produkcji parapetowej sadzonek)winien nastąpić około 60 dni przed najwcześniejszym( planowanym na III dekadę kwietnia ) sadzeniem pomidorów na miejsce stałe, do około 40 dni przed najpóźniejszym(planowanym na II dekadę maja) sadzeniem pomidorów na miejsce stałe.
Różnica w czasie wyhodowania rozsady wynika z tego że w lutym i marcu jest mniejszy dopływ do roślin światła i panuje niższa temperatura w otoczeniu roślin niż w kwietniu i maju .
Zbyszek napisał:Kiedy zaczynamy sianie pomidorów?
Wronek napisał:Za dwa tygodnie
Pomidory się sadzi na miejsce stałe( zazwyczaj ) w okresie od 20 kwietnia( nieogrzewane osłony) do 20 maja ( do gruntu, bez osłon).Za miesiąc
Wysiew nasion pomidorów ( w produkcji parapetowej sadzonek)winien nastąpić około 60 dni przed najwcześniejszym( planowanym na III dekadę kwietnia ) sadzeniem pomidorów na miejsce stałe, do około 40 dni przed najpóźniejszym(planowanym na II dekadę maja) sadzeniem pomidorów na miejsce stałe.
Różnica w czasie wyhodowania rozsady wynika z tego że w lutym i marcu jest mniejszy dopływ do roślin światła i panuje niższa temperatura w otoczeniu roślin niż w kwietniu i maju .
-
- 100p
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze jest lepiej jak się da naturalny nawóz do ziemi na całej powierzchni gdzie mają rosnąć pomidory, ale jak ma się ograniczone możliwości zdobycia nawozu, lub pieniążków na nawóz, to dobre jest to, że się chociaż da niewiele, punktowo pod krzaczka. Pomidor wytwarza płytki system korzeniowy na dużej powierzchni, sadząc pomidory w rozstawie ok 50 na 50 cm praktycznie korzenie pomidorów są na całej powierzchni zajętej pod pomidory. Nawóz dla pomidorów, by był od razu użyty przez sadzonkę , winien być dostarczony do ziemi jesienią ubiegłego roku,