Magnolie kwitnienie
A inne nie pachną? Tylko Betty jest wonna? To dla mnie ważne, bo właśnie planuję zakup magnolii i chciałabym, żeby pachniała, ale najbardziej podoba mi się pośrednia (2 zdjęcie).Jurek pisze:W małych ogrodach swietnie prezentuje sie odmiana Betty,właśnie ta na 1 fotce.Ma pokrój krzaczasty,silnie rozgałęziony,nie zajmuje dużo miejsca,ma bodajże największe kwiaty ze wszystkich znanych mi magnolii,a dodatkowo te kwiaty pięknie pachną-zapach podobny do zapachu róży.Z form krzaczastych-w handlu,ze znanych mi odmian dostępne są jeszcze Suzan,kwiaty podobne,ale dużo mniejsze i ciemniejsze,oraz Nigra.
Okazuje się, że jednak istnieją róże bez kolców ;)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepiękne
Przy okazji poproszę o przepis, JAK zasilać Azofoską, podsypać? rozpuścić w wodzie i podlać? opryskać? Jak to robicie?

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
No i kupiłam (fajnie z sobą pogadać ;) ). Zdecydowałam się na białą, pełną - Double Diamond.JagJag pisze:
A inne nie pachną? Tylko Betty jest wonna? To dla mnie ważne, bo właśnie planuję zakup magnolii i chciałabym, żeby pachniała, ale najbardziej podoba mi się pośrednia (2 zdjęcie).
Próbuję wwąchać się w te pąki na zdjęciu. Nawet delikatnie pachną... 8)

Okazuje się, że jednak istnieją róże bez kolców ;)
Dzięki, Walerio. Twoje słowa to największy komplement. Atmosfera "trwogi" na zdjęciach może wynikać z mojego szczerego
strachu o to, czy pąki przetrwają nocne przymrozki.
Nie wiem, czy by przetrwały, bo w końcu, z tego strachu,
nie wsadziłam magnolii w ziemię. Przez tych kilka dni wystawiałam ją na zewnątrz w ciągu dnia, a na noc chowałam do
chłodnej sieni domu. Dopiero jutro rano posadzimy ją z mężem. Pachnie dość intensywnie, chyba typowo "magnoliowo", jak sobie
przypomnę aromat z butelki z olejkiem.
strachu o to, czy pąki przetrwają nocne przymrozki.

nie wsadziłam magnolii w ziemię. Przez tych kilka dni wystawiałam ją na zewnątrz w ciągu dnia, a na noc chowałam do
chłodnej sieni domu. Dopiero jutro rano posadzimy ją z mężem. Pachnie dość intensywnie, chyba typowo "magnoliowo", jak sobie
przypomnę aromat z butelki z olejkiem.
Magnolia wymagania,pielęgnacja,kwitnienie
Czy Magnolia lubi bardziej słonko czy cień.Gdzie mam ją wkopać?
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
moja rośnie w pełnym słońcu, najważniejsze żeby była w zacisznym miejscu, takim osłonietym od wiatrów
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...