Sklep ze środkami ochrony roślin - jak założyć?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Sklep ze środkami ochrony roślin - jak założyć?

Post »

Dzień Dobry

Mam taki problem z którym nie mogę się uporać. Mianowicie zamierzam otworzyć sklep ogrodniczy ze środkami ochrony roślin. A mój problem dotyczy pomieszczenia do przechowywania tych środków. Wiem że muszę przejść specjalny kurs i uzyskać pozwolenia od inspektora ochrony roślin sanepidu i straży. Jednak nie mogę znaleźć wymagań jakie musi spełniać to pomieszczenie poza "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 24 czerwca 2002 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy stosowaniu i magazynowaniu środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych i organiczno-mineralnych"

Chodziło mi np, o wysokość stropu jaką musi mieć to pomieszczenie?
Wyżej wymienione instytucje nie potrafią mi podać konkretów. Szczególnie proszę o rade kogoś kto prowadzi tego typu działalność
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Grzegorz
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W moim mieście są różne sklepy z środkami ochrony roślin ale żaden nie jest wyższy niż 2,50 metra prawnie niestety nie pomogę. :D
wolodi
100p
100p

Post »

Dzięki za pomoc. Szkoda ze nie odezwał się ktoś to może ma taki sklep albo zna kogoś
cx

Post »

Witam.
Jeżeli będziesz kończył jakiś kurs to się na nim i tego dowiesz.Poza tym taką informację możesz uzyskać w instytucji kontrolującej taki obiekt ,przed dopuszczeniem do handlu~PIS(nie mylić z PiS :roll: ) ,tak mi się wydaje lub PIH.
To,że istnieją sklepy w pomieszczeniach 2,5 m o niczym nie świadczy.Jeżeli ma to być duży sklep to na pewno musi być dużo wyżej~3-3,5m plus wentylacja o odpowiedniej wydajności.
Można po prostu spytać w jakimś nowootwartym sklepie.Pomocni na ogół są ludzie z PIORiN-ów,prawdopodobnie właściwie Cię pokierują.
Powodzenia,Krzyś.
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

Jeśli otworzysz ten sklep bardzo chętnie będę się u Ciebie zaopatrywał w środki ochrony roślin w szkółce...Zamierzasz prowadzić też sprzedaż wysyłkową?mam nadzieje że dla forumowiczów będą rabaty... pozdrawiam i życzę powodzenia.
wolodi
100p
100p

Post »

Dzięki za życzenia zobaczymy co z tego wyjdzie:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”