Magiczny Ogród EWY
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- EWA K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
platynko
na razie nie mam się czym chwalić, bo to nie moje kwitnienie
sama pytałam się o to nie raz na forum.
W tej chwili moje Oncidium nie ma już kwiatków. Za to wypuszcza 3 pseudobulwy. Nie wiem czy będą one na tyle silne, żeby w tym roku ,,zrobić powtórkę z rozrywki".
U mojej koleżanki Oncidium stoi na wschodnim oknie , temp. ok.20 stopni, bez schładzania w okresie spoczynku - zakwitło po roku.
Art dzięki za odwiedziny
nie wydaje mi się, żeby kwitnienie Oncidium o drobnych kwiatach było obfitsze. Ale mogę się mylić. Chyba główna różnica polega na ,,konstrukcji" kwiatostanu.
lubię wzorzyste kwiaty - z charakerem, ale również klasyczne białe, czy też o ciekawych kształtach - wybór jest przeogromny 8)
,,Gwiazdka", czyli Fibi - pogłaskana
Agito - ja też generalnie nie przepadam za różem, ale każda roślina ,,musi coś w sobie mieć", żebyśmy ją chcieli mieć ...ale mi się napisało ;:6
myślę, że każdy storczyk, róża, peonia itd. wygląda pięknie w odpowiednim miejscu...tylko najgorzej jak tego miejsca brakuje i to jest największy problem

jak zakwitnie u mnie - to Ci powiemco trzeba zrobic, by oncidium tak kwitlo???????

na razie nie mam się czym chwalić, bo to nie moje kwitnienie

W tej chwili moje Oncidium nie ma już kwiatków. Za to wypuszcza 3 pseudobulwy. Nie wiem czy będą one na tyle silne, żeby w tym roku ,,zrobić powtórkę z rozrywki".
U mojej koleżanki Oncidium stoi na wschodnim oknie , temp. ok.20 stopni, bez schładzania w okresie spoczynku - zakwitło po roku.
Art dzięki za odwiedziny

nie wydaje mi się, żeby kwitnienie Oncidium o drobnych kwiatach było obfitsze. Ale mogę się mylić. Chyba główna różnica polega na ,,konstrukcji" kwiatostanu.
lubię wzorzyste kwiaty - z charakerem, ale również klasyczne białe, czy też o ciekawych kształtach - wybór jest przeogromny 8)
,,Gwiazdka", czyli Fibi - pogłaskana

Agito - ja też generalnie nie przepadam za różem, ale każda roślina ,,musi coś w sobie mieć", żebyśmy ją chcieli mieć ...ale mi się napisało ;:6
myślę, że każdy storczyk, róża, peonia itd. wygląda pięknie w odpowiednim miejscu...tylko najgorzej jak tego miejsca brakuje i to jest największy problem

- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Ewuniu, zdjęcia śliczne
Oncidium robi wrażenie, czyżbyś przekonała się do cambrii?

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Ewo na zdjęciu z pieskiem widać storczyki stojace na ziemi, a w glębi okno. Czy one tak caly czas staly i zakwitly? Jak dużo światła do nich dochodzi (jaka to wystawa)?
pozdrawiam
pozdrawiam

Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- EWA K
- Kontakt:
Bożenko tak mi się podobało to oncidium, że zaryzykowałam. Obecnie przekwitło i wypuszcza młode psb. Pożyjemy, zobaczymy.
Leśny Duchu to wystawa południowa. część roślin stoi na parapecie, część na podłodze przy oknie balkonowym, część na stoliczku blisko przy oknie. Te tam zakwitają.
te które stoją nieco w głębi pokoju mają nieco mniej światła. Przenoszę je z innego parapetu- gdy są niemal rozwinięte. Tutaj są jedynie ,,salonową"dekoracją na okres kwitnienia. Potem wędrują w lepsze miejsca, a na ich miejsce czekają w kolejce następne... ostatnio kolejka bardzo się wydłuuuuużyła - mamy pełnię kwitnienia

Leśny Duchu to wystawa południowa. część roślin stoi na parapecie, część na podłodze przy oknie balkonowym, część na stoliczku blisko przy oknie. Te tam zakwitają.
te które stoją nieco w głębi pokoju mają nieco mniej światła. Przenoszę je z innego parapetu- gdy są niemal rozwinięte. Tutaj są jedynie ,,salonową"dekoracją na okres kwitnienia. Potem wędrują w lepsze miejsca, a na ich miejsce czekają w kolejce następne... ostatnio kolejka bardzo się wydłuuuuużyła - mamy pełnię kwitnienia

- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Ewuniu, a może Jovanka ma ją w swojej kolekcji? Podpytaj w PW, będzie łatwiej.
Encyclie bardzo mi się podobają, ale na Równej jeszcze żadnej nie widziałam
Encyclie bardzo mi się podobają, ale na Równej jeszcze żadnej nie widziałam

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- EWA K
- Kontakt:
Bożenko, chyba tak zrobię. Na temat storczyków można poczytać w necie , to prawda - ale własne doświadczenia interesują mnie o wiele bardziej
Widywałam nieraz niektóre piękne storczyki na wystawach (encyclie również), ale osoby sprzedające nie zawsze uprawiają wszystkie oferowane rośliny, albo zwyczajnie nie ma czasu na dłuższe rozmowy podczas wystawy.

Widywałam nieraz niektóre piękne storczyki na wystawach (encyclie również), ale osoby sprzedające nie zawsze uprawiają wszystkie oferowane rośliny, albo zwyczajnie nie ma czasu na dłuższe rozmowy podczas wystawy.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.