Rzeczywiście pięknie Ci zakwitła , a kwiatki faktycznie trochę podobne do dzikiej róży. Moje adenium z nasionka w styczniu skończyło rok i ma ledwie kilka centymetrów wysokości. Ważne jednak, że żyje, chociaż ma tylko 2 listki, w tym jeden na wpół uschnięty. Ale jest zima, sukulenty w letargu.
witam
Już dwa lata mam róże pustyni, a dopiero znalazłam ten wątek. Moja jest duża , ma ponad 30 cm (po przycięciu), już dwa razy na jesień zrzuciła liście, ma dużo słońca, podlewam jak trzeba, a nie kwitnie. Do września stała na wschodnio-połudnowym oknie, teraz na zachodnim. może jak wystawię ją latem na balkon to zakwitnie?aha, wiosną i latem dostaje nawóz do kaktusów. Jak myślicie czego jeszcze jej potrzeba by zakwitła?
Myślę, że potrzeba jej wiosny i lata - jak nam wszystkim. Opiekę ma dobrą, wszystkie warunki spełnione, pomóc może wyniesienie na balkon - jestem przekonany, że zakwitnie.
Dla odmiany, mała foto-zagadka. Jak myślicie - z której strony będą liście ???, z lewej czy prawej ?
Witam. świeżak jestem.
Zakochałam się w tej roślince, planuję ją zamówić. Możecie kogoś polecić. Mam parę propozycji na allegro ale wolałabym kogoś poleconego od Was.
nie umiem sobie poradzić... wykiełkowały mi 3 nasiona, więc wsadziłam je poziomo na głębokość ok 0,5cm, pilnując, by miały wilgotno, ale nie mokro. odkopuję je po 2 dniach i co widzę? nic.... co robię źle?
hjtgjghjh wymieszaj ziemię dla kaktusów z piaskiem i drobnym żwirkiem w proporcjach 1:1:2 (ziemia:piasek:żwirek) nasyp w doniczkę nie większą w średnicy jak 8 cm na ziemi połóż nasionko przysyp ok 3 mm warstwą mieszanki i tylko zraszaj powierzchnię ziemi co cztery dni.