Fotki ogrodów z Angli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Siwy007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2007, o 00:05

Fotki ogrodów z Angli

Post »

Witam. Zostawiam na forum kilka fotek z ogrodów jakie spotkałem w Anglii. Mam nadzieje ze fotki będą Wam się podobały :D Jest na co popatrzeć. Napiszcie które z roślin można by było przenieść na nasz rodzimy grunt i która fotka się wam najbardziej podoba :)

Ps. Widok tych ogrodów jest niesamowity w realu :shock: . Gdyby tylko większość ludzi w Polsce dbała o ogrody tak jak oni było by u nas piękniej w kraju.

POZDRAWIAM
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Siwy007
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prawdziwa uczta dla oczu !!!! U nas? Jak zastosujemy poniższy przepis,
to ..może kieeeedyś też takie będziemy mieli :wink:

Przepis na angielski trawnik jest prosty. :lol: Wystarczy go strzyc i podlewać
regularnie co dwa dni .... I tak przez 150 lat ...i już ! :lol:

Good night :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mnie się podobały w Irlandii żywopłoty przed domkami, każdy inny, kolorowe, strzyżone, albo i nie, z jednego rodzaju roślin, albo mieszane, wysokie i niskie, przy murku, albo same rośliny, gęste i luźne, różne i różniste bardzo :) Gapiłam sie jak sroka, ale takiej różnorodności na nasz grunt jeszcze długo nie przeniesiemy... Dlaczego? Bo tam żywopłot nie zasłania, a zdobi :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, pięknie tam. Domki i ogródki takie zadbane, aż miło patrzeć!
Pewnie, że nie wszystkie - ale większość. Z tymi żywopłotami w Anglii to jest różnie. W przedogródkach zazwyczaj są niskie, choć nie ma przepisów ograniczających ich wysokość, natomiast są takie zalecenia, aby płotki, murki przed domami, od strony ulicy miały około metra wysokości. Dzięki temu widać ładne, frontowe ogródki i idąc ulicą, ogląda się piękne roślinne kompozycje. Tam się dba o to, aby zieleń zdobiła domy i cieszyła oczy nie tylko właścicieli posesji, ale także upiększała ulice i stanowiła miły widok dla przechodzących ludzi.
Kiedy u nas tak będzie? Trudno powiedzieć, choć jak widzę ile ludzi zaczęło dbać i wręcz dopieszczać swoje ogrody, to mam nadzieję, że niedługo ;:6
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Nic nie ujmując tym starannie wypielęgnowanym ogródkom.
Bezpośrednio po przylocie ze Szkocji jechałam z lotniska w Krakowie prawie do centrum miasta. Bardziej mi się podobały polskie ogródki. Jakieś takie bogatsze, żywsze, weselsze.
Jakby tak się postarać, to można by w każdym mieście u nas zrobić szereg zdjęć pięknym ogródkom.
Bardzo natomiast podobał mi się park koło pewnego niedużego pałacyku, Sprawiał wrażenie, że piękne rośliny tak sobie same rosną, dopiero jak doszliśmy do szklarni, gdzie też były te same rośliny, dotarło do mnie, że to dzieło rąk ludzkich - w większości polskich, bo już przy kasie porozmawialiśmy ze studentem pochodzącym z Żywca.
Waleria
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

I owszem ładna okolica, ale u nas też widać postępy.
Obserwuję osiedle ,od 5 lat jak się tu wprowadziłam, wiele się zmieniło.
Są tu domy wiekowe, kwadraciaki i nowe najczęściej szeregówki.
Z początku przed starszymi posesjami były przewracające się płoty, a teraz rośnie trawka, przybywa roślinek i nowe lub odnowione ogrodzenia.
A jaka konkurencja wśród sąsiadów, który ładniejszy trawnik , koszą, że czasem nic nie słychać tylko odgłosy kosiarek :lol:
Myślę, że za kilkanaście lat będzie naprawdę nieźle.
Zadbane są miejskie skwerki i park. Tylko te psie odchody mnie przerażają :roll:
Na zdjęciach podoba mi się najbardziej Jodła koreańska i niskie ogrodzenia lub ich brak.
Pozdrawiam
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

No to i ja coś dodam
Obrazek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Mam problemy z tym CD... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Spróbuję jeszcze raz Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

To jużostatnia partia z tego uszkodzonego CD :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

No jeszcze 3.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jak na uszkodzone zdjęcia, całkiem dobrze Ci wyszły i całkiem dobrze je widać :D Bardzo tam ładnie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

W wielu krajach , po których podróżowałam, widziałam miejsca bajeczne i całkiem brzydkie też... W Anglii czy Irlandii nie brakuje ani jednych , ani drugich. Tylko,że my eksponujemy to , co za granicą mają lepszego, ładniejszego niż w Polsce :( Pamiętajmy jednak,że Wyspy mają inny,nieco łagodniejszy klimat, a to wielu roślinom służy. Niektóre gatunki rosnące tam , u nas nie mają racji bytu ( z uwagi na zimę i mrozy) , niektóre zaś , np. hortensje możemy uprawiać, ale nigdy nie osiągną one takiej postaci,jak te z W. Brytanii, a na kontynencie z Bretanii czy Pd. Niemiec.
Zresztą w Polsce od kilku lat wygląd domów , przedogródków, parków i skwerów bardzo sie zmienił na korzyść. Jak to mówił jakiś brodaty facet-" Byt kształtuje świadomość" i sądząc po sytuacji ogródkowej, dbałości o otoczenie domostw , itp. jest w tym trochę prawdy...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Amlos pisze: Wystarczy go strzyc i podlewać
regularnie co dwa dni .... I tak przez 150 lat ...i już ! :lol:

Good night :D
Aniu jak zawsze niezawodnie trafiasz w to co chciałam przeczytać.
Po prostu poezja w Twoim wykonaniu i w dodatku po angielsku.

;:63 ;:49 ;:138 ;:50 ;:87 ;:112
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze do usług ... ;:106 . Teraz z kolei Ty mnie Elizabetko rozbawiłaś -
- tymi emotkami...

Pozdrówka :D ( czytałaś już instrukcję?)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”