Moje roślinki - Caro

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co za widoki :shock: Mnie też czeka dzielenie banana... Ciężko będzie.
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44

Post »

Ostatnia tura zdjęć:
Na początku po wsadzeniu do ziemi uschło jej kilka dolnych liści, ale teraz już chyba się przyzwyczaiła do ziemi i ma się lepiej
Obrazek
Moje 'przedszkole' czyli ukorzeniam wszystko co mi się skądś oderwie, a uważam, że ma szanse na przeżycie. W środku wyrasta cosik nowego z różowiejącego sedum- ktoś w innym wątku o sukulentach napisał, że liścia sedum nie da się ukorzenić, a jednak :D
Obrazek
I na koniec- pamiętacie moje solanum? Oto monstrum, które z niego wyrosło :D
Obrazek
To najdziwniejsza roślina, jaką do tej pory miałam. Rośnie jak na drożdżach, niestety widać, że brakuje jej światła bo się strasznie wyciągnęła. Przestawiłam ją na parapet, będzie jej trochę lepiej. A po co ten kijek? Otóż w niedzielę podlałam go tak jak zawsze i wyszłam z pokoju. Po kilku godzinach wracam a tu on się położył :shock: , po prostu się cały zgiął. Szybko więc przywiązałam go do kijka. Sprawdzałam wczoraj i jednak nie chce już stać o własnych siłach :? . Nie mogę tego zrozumieć. Kiedyś wcześniej postanowiłam podlewać go na podstawek- bo ma taką włochatą łodygę, bałam się żeby nie zgniła. Jednak po 3 takich podlewaniach liście mu oklapły, więc zaczęłam go z powrotem podlewać do doniczki i doszedł do siebie. A teraz z tym mdleniem... Wczoraj szukałam czegoś o nim w necie, już trochę więcej informacji się pojawiło- lubi dużo słońca, a podlewanie umiarkowane. Niby dorasta do 80 cm, kwitnie i ma owoce :shock: Poczekamy, zobaczymy (jeśli znowu mi nie wywinie jakiegoś numeru :roll: ).
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Caro pisze: W środku wyrasta cosik nowego z różowiejącego sedum- ktoś w innym wątku o sukulentach napisał, że liścia sedum nie da się ukorzenić, a jednak :D
A to herezje ktoś głosi ;) Na pewno Ci się go uda ukorzenić i wyhodować, ja mam z listków już kilkanaście maciupkich sedumków :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolinko uśmiałam się po pachy czytając o tych Twoich przygodach z solanum, chociaż, pewnie tobie do śmiechu wtedy nie było. Ciekawe czym Cię jeszcze zaskoczy :lol:
Widzę, że lubisz eksperymenty.Brawo za Sedum :D
Kiedy odmładzałaś dracenkę?. W sumie ja swoją też pocięłam. Zrobiłam to jesienią. Z wielkości rozet u Twoich wnioskuję, że ty też. Martwiły mnie te żółknące i usychające dolne listki ukorzenionej rośliny macierzystej ale widzę, że u Ciebie też lekko żółkną. mam nadzieję, że ten proces kiedyś ustanie, bo w przeciwnym razie znów będę musiała ją odmładzać :lol: .Tylko wtedy chyba założę plantację dracen, bo w chwili obecnej mam 7 pinków z których wyrasta po 3 - 5 rozet :roll:
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Nie wiem czemu dopiero teraz się tu znalazłam ;)
ładne i zadbane kwiatuchy, niektóre widzę po raz pierwszy
Oczywiście zazdroszczę parapetów :D
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny :D

Dracenę pocięłam tak pod koniec września- na czubek i 3 pinki. Czubek widoczny na zdjęciu dopiero niedawno wsadziłam do ziemi bo jak wypuścił łańcuszek korzonków, tak one potem w ogóle nie chciały urosnąć dłuższe. Nie wiedziałam czy z tak krótkimi się przyjmie , ale jak widać chyba się udało. Pinki jeszcze sobie siedzą w słoiku z wodą, u 2 już widać korzenie, 3 się ociąga, też mają po kilka rozet.

Odnośnie solanum to ciężka sprawa jak się nie wie nic o roślinie. Oprócz paru wzmianek w innych językach, to nie ma żadnych informacji o jego uprawie, bo ta roślina dopiero pod koniec zeszłego roku weszła na rynek. Więc wszystko robię na wyczucie, widać, że nie wszystko jej się podoba, ale niestety inaczej się nie da. Dzisiaj znowu zrzuciła dolnego liścia- zaczyna brązowieć, tak papierowieć i w końcu go zrzuca i robi tak z następnym liściem. To też mnie niepokoi.

Myślałam żeby tak pod koniec miesiąca wsadzić szczawika w ziemię i zasiać paprykę. Mam więc pytanie: na jaką głębokość należy to zrobić w obu przypadkach?
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z papryką nie podpowiem, ale ze szczawikiem owszem.
Ja swojego sadzę(wtykam) w ziemię pionowo, a następnie przysypuję tak aby bulwki znalazły się tak pół cm pod ziemią.
Stawiam doniczkę na widnym parapecie. Zaczynam od oszczędnego podlewania. Jak roślinki wykiełkuja zwększam dawkę wody :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Bardzo ci dziękuję Kati za odpowiedź :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko wszystkie roślinki fajne, ale bananowce super :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
tomfix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2009, o 11:38

Post »

Mi się najbardziej podoba storczyk. Jest świetny. A banany nie rośną ci już czasem?? :lol:
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Do bananów to jeszcze daleko, ale nigdy nic nie wiadomo :D
tomfix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2009, o 11:38