Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko, rewanżować się nie musisz, ale gdybyś np. miała nasionka z Twojego żarnowca różowego, mikołajków lub derenia, to byłbym bardzo zadowolony. No i zobaczyłem, że masz piołun, a ja nie wiedziałem, czy go mam czy nie. No i wychodzi że nie.
A Ty zobacz, czy masz u siebie tego kopytnika, to jakbym Ci wysyłał laki.... I chyba kokoryczą byłaś zainteresowana :?: Może coś się znajdzie :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja pisze:Oczywiście obejrzałam! Póki nie ruszę z pracami na bunkrze to o żadnej "skalniaczki" prosić nie będę, bo to mijałoby się z celem. Dzięki za dobre chęci! I tak ta przesyłka będzie spora.
Dobrze Izo Oczywiście pamiętam o kwiatkach dla Ciebie, ale to z początkiem wiosny :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

[quote="Jacek P...."]Agnieszko, to czekamy z niecierpliwością, żeby zobaczyć Twój ogród :)
Jeśli lubisz "zielone poduszki" to na pewno masz też skalnice, floksy szydlaste czy zawciągi :?: A i niektóre goździki tworzą piekne zwarte kępy.

...........................................
Jacku mam te kwiatki , które wymieniłeś, ale niestety skalnica Arendsa bardzo żle u mnie rośnie, w tym roku kupię ponownie sadzonki i będę próbowała w innym miejscu. U mnie zawsze rosła na słońcu, i paskudnie rozetki zasychały, dopiero tu na forum dowiedziałam się, że one wolą miejsca cieniste :? , może się uda. Mam nadzieję,bo je uwielbiam
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, nasionka żarnowca różowego zbiorę w tym roku i wyślę Ci.

Wiosną mogę Ci wysłać rozsady piołunu, dereni, mikołajka, no i chętnie się z Tobą podzielę jeszcze czymś co mam, a czego Ty nie masz :lol:

Jacku, kokoryczą jestem bardzo, bardzo, bardzo zainteresowana :shock: , to moje marzenie :D DZIĘKUJĘ !!!
Kopytnik sprawdzę :P
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, na pewno skalnice posadzone w nowym miejscu będą Ci ładnie rosły :) Ja też sadziłem je wcześniej w słońcu i się męczyły. Chętnie pokażę moje skalnice :)

Bardzo się cieszę Halinko z tych nasionek i roślinek, którymi chcesz się podzielić :) Przejrzyj moje fotki - może coś jeszcze Ci wpadnie w oko?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, zeby "nie śmiecić" Grzesiowi, przyszłam tu w sprawie bylic. Napisałeś, że masz bylicę "Boże drzewko". Jesteś pewien, ze to ta bylica?
Bo ja dostałam kiedys od sąsiadki bylicę. Ona twierdziła, że to "Boże drzewko", ale czytałam, ze ta bylica ma wyraźnie cytrynowy zapach, tymczasem ta moja ma raczej korzenny. Na pewno nie cytrynowy.
Czy masz zdjęcie tej swojej bylicy? I czy ona pachnie cytrynowo?

Jeszcze nie zdążyłam pooglądać Twojego ogrodu. Jak to zrobię, to znów skrobnę coś ;)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, jak coś mi wpadnie w oko to dam znać :lol:

Tak jak Iza - chatte, jestem bardzo ciekawa jak wyglądają te bylice. Tyle słyszałam o "Bożym drzewku", a nie wiem jak wygląda :(
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo-Chatte w moim ogródku :) Naszukałem się tych zdjęć bylic i efekt jest mało zadowalający. Boże drzewko umykało mi sprzed obiektywu. No ale pokażę te moje bylice. Przy okazji przypomniałem sobie, że mam jeszcze jedną - estragon (to przecież też bylica :) ):

w dolnej części zdjęcia wyłania się bylica jedwabista
Obrazek
kawalątek bożego drzewka w lewym górnym rogu
Obrazek
tu też Boże drzewko (w środku zdjęcia) ale widać głównie badylki, bo te listki są takie mocno pierzaste i się zlewają z tłem :cry:
Obrazek
no i niedawno posadzona bylica luizjańska
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, gałązka bożego drzewka może być Twoja :) One się dosyć łatwo ukorzeniają. A moja wymaga przycięcia, bo ze zrewniałych pędów nie ma wielkiego pożytku. A ja się bardzo cieszę z piołunu :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Jacku, ze zadałeś sobie tyle trudu, zeby odszukać te zdjęcia! :D
Trochę jednak za mało widać tę bylicę, zeby móc porównać. Pamietasz, jak ona pachnie?
Ta jedwabista na pierwszym zdjęciu bardzo ładnie wygląda :D
A przy okazji : co to za roslinka o niebieskich kwiatkach na 3 zdjęciu?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

chatte pisze:A przy okazji : co to za roslinka o niebieskich kwiatkach na 3 zdjęciu?
mi to wygląda na niezapominajkę :oops: ale pewności nie mam, Jacku co to za roślinka??
o bylicach jeszcze nie słyszałam :roll: :oops: muszę się dokształcić w tym temacie ;)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, Jacku! Przypomniało mi się, że mam jeszcze jedną bylicę, której być może nie masz, a jeżeli kolekcjonujesz bylice, to chciałbyś mieć. Ona ma listki zielono-żółte i wypuszcza odrosty (jak estragon). Chcesz? ;:109 Na pewno wiosną znajdę jakieś odrosty :D

Jolka, na niezapominajki te kwiatki wydają mi się za wysokie, ale mogę się mylić.
Może masz rację? Musimy zaczekać na Jacka :lol:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

chatte pisze:Jolka, na niezapominajki te kwiatki wydają mi się za wysokie, ale mogę się mylić.Może masz rację? Musimy zaczekać na Jacka :lol:
Izka nie mamy innego wyjścia niestety ;) ciekawe, kiedy gospodarz się zjawi i rozwiąże zagadkę :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Jacku :D
Wstyd się przyznać ale jestem u Ciebie po raz pierwszy :oops: tyle ogrodów jest na forum ,że nie sposób wszystkich obejść, nie zaniedbując przy tym swojego :lol:
Dzisiaj nadrobiłam zaległości i obejrzałam Twój ogród od 1 do 65 strony :shock:
Masz piękne rośliny i takie niektóre mało znane :? bardzo spodobała mi się Tojeść orszelinowa ,różowy Przetacznik ,Fuksje ,Penstemon i Cieszynianka :roll:
pięknie wyglądają kompozycje w ceramicznych donicach :D nawet Szczawik w bucie nieżle się prezentuje .Widać ogrom pracy jaki włożyłeś w przekształcenie tego ugoru w ogród .
Zazdroszczę tych pięknych Wiązów ,też bym chciała mieć takie u siebie :P :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Babopielka pisze:Witaj Jacku :D

Dzisiaj nadrobiłam zaległości i obejrzałam Twój ogród od 1 do 65 strony :shock:
;:111 Bożenko, jesteś wielka! A ja jeszcze nie obejrzałam :(
Ale staram się, qrczę, no staram się ;:214