Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grażynko, oj pewnie ,że mi się czasem coś zepsuje, padnie albo choruje... Cudów nie ma , a ja popełniam błędy jak każdy. Zwłaszcza na początku ogrodniczej "kariery" udało mi się zmarnować rododendron, wypadła pierwsza magnolia gwiaździsta, kilka wrzosów, a później, pewnej paskudnej zimy(chyba 3 lata temu?) wymarzły prawie wszystkie róże, bo mróz przyszedł w listopadzie a nie były jeszcze okryte. Idzie mi coraz lepiej, bo staram sie trochę douczać, a to procentuje...W ostatnim sezonie już całkiem nieźle panowałam nad roślinkami. Jednocześnie przyznam, że wolę rośliny sprawdzone, mało wymagające i takie, które dobrze się u mnie czują ( a nie mam idealnych warunków), niż wątpliwe w efekcie eksperymenty z super- okazami . Na świecie jest tyle roślin,że mogę uprawiać te, które są w stanie znieść moją gorliwą opiekę 

Ewelinko spieszę Ci pokazać mojego chorego różanecznika, może cos poradzisz ? 
To zdjęcie jest z tamtego roku, a w tym roku niestety wyglada mi na jeszcze bardziej marniejszego.

To zdjęcie jest z tamtego roku, a w tym roku niestety wyglada mi na jeszcze bardziej marniejszego.

Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Ewelinko za odpowiedź o tym winobluszczu, może się zdecyduję i gdzieś przy ścianie go wsadzę. Będę tylko musiała przekonać męża, on od znajomych ma taką właśnie opinię, że wszystko po tym wchodzi do domu - latem pająki i skorki, na jesieni myszy. Poczyta, może zmieni zdanie
Powiedzcie proszę, jak wy to robicie, że macie tak dużo czasu na "siedzenie" na forum
U mnie, w dzień i wieczorem komputer zajmują dzieci, właściwie to trudno mi się do niego przebić
Zazroszczę tego wolnego czasu i dostępu do komputera. I jeszcze zadbane ogrody... jak Wam się to udaje?
A nocami to lubię jednak pospać...
Jeszcze zdanie do Wipki.
Pewnie Ewelinka się wypowie, ale według mnie, to z tym różanecznikiem wszystko w porządku. Ma tyle nowych, zielonych przyrostów, aż miło patrzeć. Jeśli jednak nie rósł dobrze w zeszłym roku, pomimo tylu pędów, to może miejsce mu niezbyt odpowiada. Chyba nie ma tam cienia i ma za dużo słońca. Możesz przesadzić w bardziej ocienione miejsce, do głębszego dołu wypełnionego ziemią z kwaśnym torfem i przekompostowaną korą i po lecie zobaczysz jaka będzie zmiana
!

Powiedzcie proszę, jak wy to robicie, że macie tak dużo czasu na "siedzenie" na forum

U mnie, w dzień i wieczorem komputer zajmują dzieci, właściwie to trudno mi się do niego przebić

Zazroszczę tego wolnego czasu i dostępu do komputera. I jeszcze zadbane ogrody... jak Wam się to udaje?

Jeszcze zdanie do Wipki.
Pewnie Ewelinka się wypowie, ale według mnie, to z tym różanecznikiem wszystko w porządku. Ma tyle nowych, zielonych przyrostów, aż miło patrzeć. Jeśli jednak nie rósł dobrze w zeszłym roku, pomimo tylu pędów, to może miejsce mu niezbyt odpowiada. Chyba nie ma tam cienia i ma za dużo słońca. Możesz przesadzić w bardziej ocienione miejsce, do głębszego dołu wypełnionego ziemią z kwaśnym torfem i przekompostowaną korą i po lecie zobaczysz jaka będzie zmiana

Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Grażynko, gratuluję zakupu , ale powiedz coś więcej o tej roślinie. Na stronie p.Ciepluchy (www.cieplucha .com.pl) nie ma rododendrona o takiej nazwie.W moich katalogach -też nie
A w centrum, gdzie go kupiłaś nie udzielono żadnej informacji?

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
[quote="Anya"]Dzięki Ewelinko za odpowiedź o tym winobluszczu, może się zdecyduję i gdzieś przy ścianie go wsadzę. Będę tylko musiała przekonać męża, on od znajomych ma taką właśnie opinię, że wszystko po tym wchodzi do domu - latem pająki i skorki, na jesieni myszy. Poczyta, może zmieni zdanie

A co do czasu spędzanego na forum - dla mnie ( i to przez Ciebie, bo to Ty powiedziałaś mi o forum

- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak, własny laptop - to wiele wyjaśnia. :P
Tak, to forum jest wspaniałe - tacy mili ludzie i można "pogadać" o naszej wspólnej pasji, pooglądać efekty pracy innych np. ja z przyjemnością oglądam Twój piękny ogród i bardzo pożytecznie, na zbieraniu informacji spędzić czas.
Tylko o ten czas chodzi... żeby go na wszystko starczało
Miło mi, że pamiętasz, że to ja poleciłam Ci to forum ;:6
Tak, to forum jest wspaniałe - tacy mili ludzie i można "pogadać" o naszej wspólnej pasji, pooglądać efekty pracy innych np. ja z przyjemnością oglądam Twój piękny ogród i bardzo pożytecznie, na zbieraniu informacji spędzić czas.
Tylko o ten czas chodzi... żeby go na wszystko starczało

Miło mi, że pamiętasz, że to ja poleciłam Ci to forum ;:6

Pozdrawiam, Anna
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dzisiaj mogłam fotografować tylko ogród w zimowej szacie
więc dałam sobie spokój...) Wiosna w Poznaniu stanęła , a nawet " cofnęła się w rozwoju" . Wkleję wobec tego jeszcze kilka zdjęć z minionego sezonu, chyba ich jeszcze nie było...

1. i 2.-północno-zachodni, cienisty zakątek, dalej szczodrzeniec "Cytisus Boskoop Ruby" i parzydło leśne

Tojeść kropkowana, jaśminowiec( uwielbiam !!!),rabatka przy tarasie i rabatka przy ganku- wejście do domu.

1. i 2.-północno-zachodni, cienisty zakątek, dalej szczodrzeniec "Cytisus Boskoop Ruby" i parzydło leśne

Tojeść kropkowana, jaśminowiec( uwielbiam !!!),rabatka przy tarasie i rabatka przy ganku- wejście do domu.