Ogród Ali -> alana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A więc piszę drugi raz :D

Bardzo fajne nasionkowe zakupy zrobiłaś. Widzę oryginalną rzodkiewkę z jasną skórką i czerwonym środkiem. Mam nadzieję, że będziesz miała z niej duże zbiory. Ja uwielbiam rzodkiewkę i im bardziej paląca tym lepsza.
Żółtą siałam w ubiegłym roku i wzeszła mi lepiej od tych znanych, czerwonych. I nawet robaczki jej za bardzo nie konsumowały.
Fajną gaillardię też zdobyłaś, taką pełną. Jeśli udało by Ci się zebrać z niej nasionka jesienią, to wiesz ... :oops:

Pomocnica Wam widzę rośnie. Spora z niej dziewczynka. Chyba jest w podobnym wieku co moja Oliwka. :P

Prace ze zdjęciami bardzo ładne. Ja bardzo lubię takie zabawy i zawsze z zainteresowaniem oglądam zdjęcia innych.
Sama teraz molestuję Gimpa :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

basow@ pisze:Widzę ,że kupiłaś żółtą rzodkiewkę.Czy już wcześniej ją siałaś?Jak smakuje?
Małgosiu w ubiegłym sezonie wysiewałyśmy żółtą rzodkiewkę, wyśmienita, nawet ostra, lepsza od tych tradycyjnych różowych, polecam :D
jol_ka pisze:Ala ale Amelka już duża jest!! wycałuj ją od cioci ;)
Duża, już pół mamy ;) Ok, polecenie wykonam za dnia :D
Jolu, skoro już posiałaś kobeę, chyba niech już tak będzie, chociaż pamiętam jak mama kiedyś grzebała po doniczce i szukała nasion kobei, bo strasznie długo nie wschodziły, i o dziwo znalazła całe :D Rok temu chyba kilka nasion też wygrzebywałyśmy i potem na sztorc wciskałyśmy.
judyta pisze:Dziewczyny-pomocy-pokażcie mi palcem tą Aluśkową poświatę Shocked mi już oczy na kołnierzyk wyszły ....no nic nie widzę, oprócz kwiatków
Judyto, jeszcze motylek tam lata ;) A poświaty nie możesz ujrzeć, no co Ty, toż taka jasna ona jest :;230 :;230
tulipanka pisze:Widzę oryginalną rzodkiewkę z jasną skórką i czerwonym środkiem. Ja uwielbiam rzodkiewkę i im bardziej paląca tym lepsza.
Żółtą siałam w ubiegłym roku i wzeszła mi lepiej od tych znanych, czerwonych. I nawet robaczki jej za bardzo nie konsumowały.
Fajną gaillardię też zdobyłaś, taką pełną. Jeśli udało by Ci się zebrać z niej nasionka jesienią, to wiesz ...
Wiolu, to białe, to jest rzodkiew, niestety nie rzodkiewka, wg producenta owoce wielkości piłki tenisowej o lekkim orzechowym smaku, zobaczymy co z tego wyrośnie ;) Ale my także wszelkie rzodkiewki uwielbiamy, nawet kiełki są smakowite. Zółtą już miałyśmy, wiosną i jesienią, idealna rzodkiewka :D
Mam nadzieję, że z gailardią zawiąże nasiona, więc z myślą o Tobie na pewno je zbiorę ;)
A Amelka jeszcze roku nie ma, pod koniec stycznia 10 miesięcy skończyła ;) Już się dzisiaj martwiłyśmy, co też będzie wyprawiać na działce, bo to taki szalej, że nie nadążymy za nią jak zacznie chodzić ;)

Ostatnio stęskniłam się za działką i ją dzisiaj odwiedziłam, ale nadal zima w pełni, wiosny nie widać. Wszystko jest okryte cienką warstwą śniegu. Tylko ptaków jakby więcej, szkoda, że na działkach grasują różne koty i je odstraszają :(
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalie piękne, ale Pomocniczka bezkonkurencyjna :D :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Alu taka poświata bije ,że aż trudno się ogląda stronę :lol: dalie piękne i obrobione fajnie ,ale najfajniejsza jest pomocnica :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu witaj!

Jadziu wiedziałam, że zwłaszcza ta poświata przykuje Waszą uwagę, że nie da rady przejść obok niej obojętnie ;)
A pomocniczka dzisiaj już kontrolowała z ciocią stan siewek :D
U nas śnieg stopniowo topnieje, teraz wszystko spowite mgłą, chodniki i trawniki płyną, brzydko, buro okropnie. A ponoć zima ma jeszcze wrócić :roll:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Alu , nabyłam dzisiaj drogą kupna żółtą rzodkiewkę... :lol: Najchętniej już bym ją siała..... :roll: :roll: z ciekawości,oczywiście.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kasjana
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 gru 2008, o 17:18

Post »

Witaj Alu
Masz bardzo uroczy ogródek, jest taki kolorowy...
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze połaziłam po Twoim ogrodzie i przypomniałam sobie ,że jeszcze mam kupić kobeę , Twoja już wsadzona a moja jeszcze w sklepie :?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ pisze:Alu , nabyłam dzisiaj drogą kupna żółtą rzodkiewkę... :lol: Najchętniej już bym ją siała..... :roll: :roll: z ciekawości,oczywiście.
Ja też chętnie już teraz bym wysiała, ale w celu spożycia jej :D i świeża swoją sałatę, mniam.

Aniu właśnie zależy mi, żeby na działkach było jak najwięcej kolorów, bo monotonii nie lubię ;) A tak zawsze raźniej na duszy i człowiek nałduje sie odpowiednio na późniejsze ponure miesiące.

Jadziu akurat teraz jest odpowiedni moment na wysiewanie kobei, ja trochę wcześniej wysiałam, bo zależy nam całą rodziną na jak najwcześniejszym osłonięciu balkonowych kratek przed sąsiadami (bo kobee pójda głównie na balkon);) No i im wcześniej wysiejesz, tym wcześniej zakwitną, kiedyś z mamą dwa razy wysiewałyśmy kobeę i drugi raz w połowie marca, to bardzo późnym latem wydały pierwsze kwiaty. Jadziu, w tygodniu idź swobodnie do sklepu i kupuj kobeę, potem wysiewaj (od 16-18 możesz siać wg kalendarza biodynamicznego) :D

Dzisiaj znowu byłam na działce, bo cały śnieg stopniał, to trzeba było rozeznać się w sytuacji, ale żadnej roślinki nie znalazłam, jedynie przemarznięte pąki kwiatowe pierwiosnków. Trochę pocięłam za to porzeczki ;) Człowiek popracował sobie na działce, aż miło sie zrobiło, i tak wiosennie dzisiaj było :P
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ala dziękuję za odpowiedź , to mnie uspokoiłaś , jutro będę w Ełku to się rozejrzę za nasionkami . Mój rącznik już jest na świecie i teraz trzeba go doświetlać bo za szybko go posadziłam :? :)
Kochanie u mnie pada śnieg :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia1 pisze:Kochanie u mnie pada śnieg :lol:
Jadziu, u nas wczoraj wieczorem sypnęło trochę, dzisiaj jeszcze cienka warstwa śniegu była.

To teraz czas na małą porcję zdjęć:
- szałwie już mocno podrosły
Obrazek

Obrazek

- a tu jeden penstemon :tan
Obrazek

- w taki sposób próbuję ratować te moje siewki przed wybujaniem - lustra:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- a wczoraj wreszcie dokończyłam dwie butelki, tak na poprawę nastroju
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- a na koniec coś dla duszy
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Alu - pomysłu z lustrami nie znałam :D

A flaszki piękne ...
tylko puste ;:1
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

coma95 pisze:Alu - pomysłu z lustrami nie znałam :D
ja tez pierwsze o tym słyszę :roll: może to autorski pomysł?? ;)

a co do flaszek... to zgadzam się z przedmówczynią :;230 :;230

u mnie jeszcze nic nie wschodzi :evil:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Podziwiam ludzi, którym chce się robić jakieś fajne rzeczy. Ja nie mam cierpliwości, czasu i chyba talentu też :oops:
Produkcja też już ruszyła. O pomyśle z lusterkiem nie słyszałam, ale jeśli to dobry patent, to warto wykorzystać.
Ja jeszcze nic nie siałam. Jakiś leń we mnie wstąpił. Od jutra zaczynają się dobre dni na wysiewy, więc mam nadzieję, że się zmobilizuję i zasieję sobie może pomidorki i paprykę.
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Witam bardzo spodobał mi się u CIebie pomysł z nasionkami , ponieważ jestm laikiem w tych sprawach mam pytanko
Czy siejesz pokilka nasionek w te małe pojemniczki??
A potem to jeszcze jakoś przesadzasz w wieksze pojemniki czy z tego prosto do gruntu??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”