Jakie pH ziemi przy uprawie róż ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silya
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lis 2006, o 14:33

Jakie pH ziemi przy uprawie róż ?

Post »

Dzięn dobry mam pewnien problem a raczej dysosnas poznawczy odnośnie wymagań róż jeśli chodzi o pH ziemi. w jednej literaturze przedmiotu pisze, ze róże potrzebują pH ziemi od 6-7. antomiast ostanio spotkałam się z twierdzeniem, że róże wolą ziemie kwaśną jak to w końcu jest:
Zródła informujące o ziemi kwaśnej to :
Miesięcznik ogór i oportal Tabaza
o zasadowej większość ksiązek i poradników z któreymi do tej pory miałam styczność
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/roze.html
gdzie piszą :
Róże nie są bardzo wymagające - udają się na glebach gliniasto piaszczystych, lekkich, przepuszczalnych z dużą zawartością próchnicy o odczynie pH 6-7, i nie podmokłych
na stronie
http://tabaza.sapijaszko.net/modules.pH ... owo&tid=87
jak większość róż potrzebuje gleby próchnicznej, świeżej, żyznej, wilgotnej, bezwapiennej, zasobnej, piaszczysto - gliniastej, stanowiska słonecznego

czy ktoś mi to wyjasni
:)
Chce być dobra dla moich róż
pozdrawiam
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Tak to jest z opracowaniami paranaukowymi.

Róza dobrze rośnie począwszy od ziemi lekko kwaśnej w zwyż. Najlepszy dla niej jest odczyn około obojętnego czyli pH 5,6 do 6,5.
Powyżej pH 6,5 zaczyna się gleba lekko zasadowa i na takiej róża też będzie jeszcze dobrze rosła.
Ta informacja jest ważna dla tych którzy mają ziemie alkaliczne czyli w granicach około pH7. Dla nich taka informacja, że róża będzie jeszcze wówczas spokojnie rosła jest istotna bo nie wyklucza się jej z zasięgu posiadania. Jest jedynie informacją, że w ziemi alkalicznej jeśli odczyn skoczy do powyżej tej granicy dobrze by było ściółkować ją kwaśnym torfem.
Awatar użytkownika
silya
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lis 2006, o 14:33

Post »

"Róza dobrze rośnie począwszy od ziemi lekko kwaśnej w zwyż. Najlepszy dla niej jest odczyn około obojętnego czyli pH 5,6 do 6,5.
Powyżej pH 6,5 zaczyna się gleba lekko zasadowa i na takiej róża też będzie jeszcze dobrze rosła. "

Dziekuje za szybką odpowiedz w związku z tym mam jeszcze inne pytanie jeśli ja na działce mam ziemię raczej kwaśną czy wapniować ją tem gdzie rosną moje róze. Jak do tej pory tego nie robiłam i ładnie rosną wiec nie wiem.. :)
Pozdrawiam
pozdrawiam
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Lepiej zrobisz dając im na wiosnę odkwaszonego torfu i wymieszasz go z wierzchnią warstwą ziemi. Może też być kompost, na który teraz dasz trochę wapna. Nie warto radykalnie zmieniać tego do czego się roślina przyzwyczaiła. Jak dasz wapno pH w wtym miejscu podskoczy dość znacznie. Jeśli dasz sporo odkwaszonej substancji organicznej pH aż tak bardzo się nie zmieni, a roślina będzie miała jeszcze wiele składników, których byle deszcz nie wypłuka.
Awatar użytkownika
karolina7787
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 mar 2007, o 19:30

Podłoże

Post »

Korzystnym podłożem mineralnym pod urawę róż jest gleba piaszczysto-gliniasta, o dużej zawartości próchnicy i pH 5,8-6,8. Gleba powinna być głeboko uprawiona(50-60cm) i nawieziona obornikiem.
Awatar użytkownika
edytka602
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2007, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moje róże pięknie rosną na glebie piaszczysto-gliniastej, nie mam pojęcia jakie jest pH,
daję im wodę i nawóz dla róż... i są naprawdę cudonwne.. ;:11
Pozdrawiam, Edyta :)
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jakie pH ziemi przy uprawie róż ?

Post »

Witam :)
Ja podepne się do tego wątku. Mam takie pytanie, przygotowaną mam rabate pod wrzosy, czyli ziemia plus torf plus piasek, ale zmienił mi się koncept i chciałabym na jej części posadzić róże. Czy to będzie dobra mieszanka, czy jednak za kwaśna dla róż, a jeśli tak to mogę ją posypać wapnem?
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”