Tarcznik jak i czym zwalczać
Wymieszaj ziemie do palm z piaskiem i torfem, brykiet możesz dać ale drobno pokruszony i pod system korzeniowy cieniutko podsyp nim postawisz bryłę korzeniową na uzupełnianej ziemi, Mospilan powinien sobie również z tarcznikami poradzić bez problemu, oprysk należy powtórzyć po 5 dniach, co do przemywania listków denaturat miesza się z wodą pół na pół. 

Nieprawda w Sieradzu jest dostępny w centrach ogrodniczych, Actellic nie został wycofany polecam popatrzeć w rejestr środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu w roku 2009. A oprysk Mospilanem powtarza się po 6 dniach by był skuteczny.nita pisze:Bo Actellicu nie dostaniesz nigdzie, został wycofany z listy ś.o.r Mospilan powinien pomóc opryskaj roślinkę dwukrotnie co 10-14 dni
Można pobrać w Excelu z tej strony
http://bip.minrol.gov.pl/DesktopDefault ... bOrgId=647
Przesadziłam i opryskałam
zobacze co teraz będzie, bo moje dzrzewko juz się mocno przerzedziło:/
straciło chyba 1/4 liści od mojego posta na ten temat.
Więc opryskałam i teraz chciałabym wiedziec jak długo ten środek na liściach się utrzyma? bo nie wiem kiedy moge dzrewka z korytarza wnieśc do domu. A nie chce za szybko bo boję się że koty zjedzą jakiś listek i się zatrują ...
No i oby to pomogło..

straciło chyba 1/4 liści od mojego posta na ten temat.
Więc opryskałam i teraz chciałabym wiedziec jak długo ten środek na liściach się utrzyma? bo nie wiem kiedy moge dzrewka z korytarza wnieśc do domu. A nie chce za szybko bo boję się że koty zjedzą jakiś listek i się zatrują ...
No i oby to pomogło..
Witam ponownie:)
Mam chyba maly problem. Bo drzewko jest przesadzone do nowej ziemi i fakt, duzo nowych listkow ma ale wciaz odpadaja listki i to nawet te zielone. Nie wiem dlaczego... Wciaz zolkna liscie, co prawda o wiele mniej niz wczesniej ale jednak powoli jakies zolkna.
Z kolei u mojego benjaminka jest wszystko ok, nie spadaja z niego listki. Znalazlam co prawda jeden pozokly ale jeden listek to nie wiele;)
Najgorzej z tym drugim drzewkiem które wg Was to tez fikus;) co moze byc przyczyna wypadadani anawet zielonych lisci? opryskalam ja dzisiaj drugi raz..
Mam chyba maly problem. Bo drzewko jest przesadzone do nowej ziemi i fakt, duzo nowych listkow ma ale wciaz odpadaja listki i to nawet te zielone. Nie wiem dlaczego... Wciaz zolkna liscie, co prawda o wiele mniej niz wczesniej ale jednak powoli jakies zolkna.
Z kolei u mojego benjaminka jest wszystko ok, nie spadaja z niego listki. Znalazlam co prawda jeden pozokly ale jeden listek to nie wiele;)
Najgorzej z tym drugim drzewkiem które wg Was to tez fikus;) co moze byc przyczyna wypadadani anawet zielonych lisci? opryskalam ja dzisiaj drugi raz..
Uaktualnij zdjęcia po przesadzeniu drzewek, nie licz na to że z dnia na dzień po przesadzeniu i po opryskach liście przestaną spadać, nawet najlepszemu hodowcy to nie wyjdzie, liście które lecą są już po prostu roślinie zbędne, z racji wcześniejszej złej pielęgnacji roślina pozbywa się liści które już powiedziałbym miała zaplanowane by spadły, częściowo również z uwagi na aklimatyzację systemu korzeniowego do nowej ziemi, zrzuci je i tak niezależnie od tego co będziesz robiła, co do beniaminów, powinno się wszystko unormować po około trzech tygodniach od oprysku i przesadzenia co do cytrusów to czy przestanie zrzucać zależy od tego czy dostosujesz warunki jakie należy im zapewnić. Beniaminy pokaż na początku marca to zaznaczę Ci na zdjęciach jak je poprzycinać by pobudzić je do krzewienia się korony i tworzenia nowych liści. 

Tarcznik na strelicji
Mam problem z moją strelicją
otóż pojawił się na niej tarcznik. W zeszłym roku o tej porze było to samo. Przeczytałam gdzieś, że liście powinno się wymyć rozcieńczonym denaturatem. Tak też zrobiłam i był spokój. Teraz znowu to samo. Proszę o poradę, czy jest jakiś inny sposób na tarcznika? (domowy) oraz czy mam go przesadzić do nowej ziemi?? Czy tarcznik mógł w niej przetrwać od zeszłego roku? Czy to raczej nie jest możliwe?
Na żadnym innym kwiatku w mieszkaniu nie mam tarcznika.

Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Być może przeoczyłam , choć tak bardzo się starałam dokładnie umyć strelicje
Tylko zastanawia mnie to ,że cały rok był spokój ,a teraz znowu sie pojawił. Wprawdzie znalazłam 3 osobniki ale zaraz spróbuję sie ich pozbyć
Nie wiem co z ziemią
Proszę o przypomnienie , bo nie pamiętam
jaka ma być proporcja denaturatu i wody?

Tylko zastanawia mnie to ,że cały rok był spokój ,a teraz znowu sie pojawił. Wprawdzie znalazłam 3 osobniki ale zaraz spróbuję sie ich pozbyć

Nie wiem co z ziemią

Proszę o przypomnienie , bo nie pamiętam

Agnieszka
Kiedyś walczyłam z tarcznikami na hoi.Myłam je denaturatem co kilka dni,a tarczniki dalej były.Podczas tej walki wyrzuciłam kolekcję paproci,które były w innym pokoju,bo ich nie dało się przemywać denaturatem.Wreszcie zastosowałam Mospilan.Trzykrotnie w odstępie tygodnia dokładnie spryskiwałam w wannie hoję i ziemię.I z wierzchu i pod spodem,tak aby wszędzie dostał się płyn.Zostawała w wannie aż do wyschnięcia.Ważne,aby za każdym razem robić nowy roztwór.Od dwóch lat na roślinie nie ma robactwa.
Myślę,że wygrałam.
Myślę,że wygrałam.
Re: Cytrynka- żółką liście - nowa ziemia już kupiona ;)
a ja dołączę się do tematu ale z innym drzewkiem, też opadaja mu listki i żółknie (chodzi o benjaminka). miałam szczepkę, która w wodzie wypusciła kożonki i zaczęła żółknąć, wsadziłam ja do ziemi i nie wiem co będzie z niej
a nic nie robiłam, nie zmieniałam miejsca, nie było zimno, światła dużo

Uczę się na błędach innych 

Re: Cytrynka- żółką liście - nowa ziemia już kupiona ;)
agaszkrab trzymaj się tematyki wystarczy wpisać w wyszukiwarkę słowo fikus beniamina lub beniamin i zobaczysz ile jest podobnych tematów poruszających tego typu problem.