W sumie to ja przycinam tylko na wiosnę w tych terminach co jest pokazane w tabeli , tylko winorośl przycinam wcześniej bo w lutym.
tutaj jakby się nie zgadzał terminarz z winoroślą no bo kto tnie w lipcu i sierpniu jak on jeszcze rośnie i dopiero dojrzewają owoce.
A i wiśnie przycinam na wiosnę.
Myślę ,że z grubsza jest ok.Nie rozumiem tylko o malinach i jeżynach, przecież pierwsze owocują na jednorocznych a jeżyny na 2-l. pędach Ja wycinam te pędy po owocowaniu[jeżyny można tylko lekko skrócić na wiosnę.l. Winorośl jak najszybciej ,bo płacze.Oczywiście w mróz nie przycinać. Pozdrawiam. ;:69 :P Pelagia 72.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami" Moje linki
pierwsza kwestia to : czas cięcia powinien być dopasowany do cyklu rozwojowego rośliny, nie konkretnych miesięcy. Wegetacja róznie przebiega i taka tabelka jest nieprecyzyjna. Lepiej poznać proste zasady typu " pestkowe: po owocowaniu". Do tego winorośl: gdzie jest najważniejsze cięcie listopadowe (ups.... - po zdrewnieniu łozy)? w marcu spora ilość winoogrodników wykonuje jedynie cięcie korekcyjne. Sporo do poprawienia....
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Ganz pisze:pierwsza kwestia to : czas cięcia powinien być dopasowany do cyklu rozwojowego rośliny, nie konkretnych miesięcy. Wegetacja róznie przebiega i taka tabelka jest nieprecyzyjna. Lepiej poznać proste zasady typu " pestkowe: po owocowaniu"...