Broniuszowy zakątek:)
W rejonie Bydgoszczy nie ma moren polodowcowych .Są za to jeziora polodowcowe skupione bardziej na północ. Przepraszam jest jedno miejsce gdzie możemy doświadczyć przebycia moreny spływając kajakiem rzeką Brdą w rejonie w.Świt jest tzw.Piekiełko -rezerwat . W tym miejscu rzeka pokonuje morenę tworząc niebezpiecznie wartki nurt wśród głazów w korycie i zwalonych drzew.Ale to 60 km.na północ i nie tam broniusz posiada działkę.
Mój ogród na przedwiośniu został przygotowany do nadejścia wiosny. Trawnik wyaerowany, rabaty wysprzątane, wrzosy przycięte, chwasty usunięte, kora nawieziona, tuje i trawa zasilone (stosuję do nich środki Osmocote). Odnośnie rododendronów poczekać muszę do momentu kwitnięcia - wtedy będę mógł określić prawidłowo ich stan. Jednak mam nadzieję, że w tym roku rododendrony odzyskają swój blask sprzed zeszłorocznej wyniszczającej zimy, w której niektóre z nich przemarzły mi bardzo nisko. Planuję przy tym zaaklimatyzowanie na mojej działce kilku pięknych klonów japońskich, które mam zamiar posadzić. Ciekawy jestem ponadto, jak pięknie w tym roku rozkwitną clematisy, których mam 7 rodzajów.
Broniusz