Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W takim razie nie kupię u nikogo poza osobami, które polecacie :) Niestety Pan Paweł Nalasowski nie ma teraz w ofercie ani sadzonek, ani nasion lithopsów :cry:

Tak się składa, że mam południowy balkon :D Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć chociaż niektóre gatunki, których zdjęcia wkleiłam wcześniej :)

blabla jak to wszystko wychodzi z ceną roślin i wysyłką do Polski?
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 22:01

Post »

Paula ależ owszem że ma, właśnie przed chwilą sprawdzałam. Oto link:
http://www.allegro.pl/item516545743_kak ... inica.html

Czasem ma więcej odmian, musisz czasem zajglądać na jego aukcje. Pozdro
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiscie i wcześniej je oglądałam, zaczem napisałam na forum :shock: Ale to wszystko przez to, ze w pracy na szybkiego... :wink:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I zamówiłam dwa kamyczki od P.Pawła Nalasowskiego :lol: Mam tylko nadzieję, że nic im się nie stanie podczas transportu bo mrozisko teraz takie, że nie chce się z domu wychodzić :?
Kati84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2009, o 23:51

Post »

Witam :) Jestem początkującą miłośniczką litopsów. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam je w sklepie po prostu się zakochałam ;) Poczytałam o nich sporo i tak właśnie "przygotowana" zakupiłam dziś cztery doniczki z kamyczkami. Oczywiście nie wiedziałam, które wybrać (bo najlepiej wzięłabym je wszystkie), ale mam nadzieję, że wybrałam dobre i zdrowe okazy. Postanowiłam wszystkie litopsy przesadzić do jednej doniczki - i w tym momencie nie wiem, czy nie popełniłam błędu? Czy jest to dobry okres na ich przesadzanie? Czy im tym czasami nie zaszkodziłam? Wydaje mi się, że większość z nich to bardzo młode roślinki, a literatura mówi, że młodym przesadzanie 2 - 3 razy w roku na dobre wychodzi... Dodam, że przesadziłam je do ziemi do kaktusów. Nie podlałam. Kiedy teraz należałoby je podlać? Kolejną moją wątpliwością jest to, czy aby nie zasadziłam ich zbyt blisko siebie? Czy rosnąc (mam nadzieję) nie będą się nawzajem zwalczały konkurując o miejsce? Czy po prostu będę musiała przesadzić je do większej doniczki jak zajdzie taka potrzeba? A jeżeli chodzi o miejsce ustawienia doniczki, to niestety nie będą one stały przy oknie - czy to bardzo źle wpłynie na ich rozwój? Byłabym wdzięczna za porady, ponieważ wiedza teoretyczna ma się nijak do praktyki :) Obrazek
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kati w sprawie lithopsów nie mam zbytniego doświadczenia :D mam niecały rok moje :wink: I nie chciałabym Cię wprowadzać w błąd :P Ale zdaje mi się, że lepiej byłoby poczekać do wiosny z przesadzaniem, no ale skoro tak zrobiłaś to trudno :wink: chodzi o to , że nowe podłoże mogło zawierać wilgoć, która zimą potrafi być zabójcza dla tych roślinek :roll: Lithopsów nie podlewamy w zimie, bardzo oszczędnie w pozostałych porach roku. Tak więc z podlewaniem poczekaj do wiosny 8)
A wybrałaś piękne i zdrowe okazy, aż miło popatrzeć :D
Co do podłoża - to zmieszałabym je z piaskiem i żwirkiem. A o odległości się nie martw, skoro rosły w doniczce blisko siebie, to i tu im to nie będzie przeszkadzać, dodatkowo rosnące obok siebie konkurują ze sobą i przez to ładnie rosną :D A i miejsce jasne byłoby wskazane 8)
Śliczne te Twoje "kamyczki" :P
Pozwodzenia :D
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Fajne kamory :). Nie jestem znawca Lithops, ale tak myślę, ze jak substrat będzie zbyt wilgotny i kamory napiją się wody za bardzo, to mogą popękać lub zgnić... To by była porażka dla tych wspaniałych roślineczek. Piękne są bardzo.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Moja córka hodowała jednego z takich kamieni. Po jakimś czasie padł.Prawdopodobnie z nzdmiaru wody.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

xipe pisze:Ja robię tak:
biorę sterylny odkwszaony torf, wsypuję do doniczki do 3/4 wysokości na to 2 cm gruboziarnistego pisaku rózwnież sterylnego. Nasiona wysiewam na powierzchnię piasku i co 2-3 dni spryskuję ciepłą przegotowaną wodą.
Witaj xipe!
Właśnie kupiłam nasionka oraz ziemię do kaktusów Substrala(na opakowaniu pisało o wysiewie do takiej ziemi).Czy myślisz,że mogłaby być?
Sterylny-ogólnie wiem co to znaczy-ale piasek?Czy wystarczy go np.wyparzyć wrzątkiem czy np.podpiec w piekarniku?
Jak duża powinna być doniczka(w opakowaniu jest około 50 nasion)?Czy niska?
Czy warto zrobić prowizoryczną mini szklarenkę?
Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź :P
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Witam ponownie!
Znalzłam nowy wątek na temat "kamieni".Część odpowiedzi już znam :D
Nie wiem tylko dlaczego wyświetliły mi się tylko dwa przy wyszukiwaniu :?
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie Xipe, ale spróbuję nieco pomóc.
Najlepiej do wysiewu sporządzic mieszankę ziemi z piaskiem zwietrzałą gliną i żwirkiem, aby podłoże było przepuszczalne.
Podloże do wysiewu możesz pół godziny popiec w piekarniku :D w wysokiej temp lub 10 min w mikrofali.
Ja zawsze wysiewam w takie przezroczyste pojemniki po sałatkach z marketu ze szczelnie zamykanym wieczkiem.
Sypiesz warstwę podłoża, dobrze zwilżasz a na to posypujesz nasionka. Następnie delikatnie przysypujesz je grubym piaskiem lub drobnym żwirkiem zamykasz szczelnie wieczko, stawiasz w miejscu widnym i ciepłym i czekasz aż zaczną kiełkować. Potem stopniowo wietrzysz, aby nie rozwinęla się pleśń, czy grzyb aż do chwili kiedy na dobre zdejmiesz wieczko. :D
Jeśli podłoże składa się w większości z piasku i żwirku warto podlać je przed sianiem wodą z nawozem do kaktusów :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Witajcie!
Właśnie mam zamiar posiać "kamyczki" :D
Jakiej wielkości powinna być doniczka na opakowanie(50 szt. nasionek) i czy z Legutka komuś wysiały się różne odmiany?
W sumie to planowałam w ziemię do kaktusów Substrala-jednak po przeczytaniu wątku mam wątpliwości :?
Po jakim czasie od wysiania u Was zakwitły?
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Kati!
Widzę,że i tu się dziś spotkałyśmy :D
Z tymi pojemnikami to świetny pomysł :shock: Ostatnio trochę różnych zbieram do wysiewu,muszę tylko poszukać jakiegoś z pokrywką.
Przejadę się jutro do akwarystycznego po piasek czy żwirek,pomieszam trochę z tym podłożem do kaktusów i spróbuję :wink: Kiedyś wysiałam mieszankę kaktusów podejrzewam,że w zwykłą ziemię uniwersalną i jakimś trafem dochowałam się kilkunastu różnych egzemplarzy(w wolnej chwili spróbuję je zidentyfikować na forum).
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

To powodzenia życzę. Odnośnie tego podłoża do wysiewów wyczytałam kiedyś fajną formułkę.
"Dobremu, doświadczonemu kaktusiarzowi nawet w ziemi do pomidorów wyrosną kaktusy" :D Fajne i jakie budujące.
A wiesz jak czytałam tego Twojego posta przypomniałam sobie, że też mam litopsy z firmy Legutko.
Właśnie teraz je wysiałam :lol:
Nie miałam żwirku, więc posypaam je zwykłym piaskiem z piaskownicy. Zobaczymy co mi wyrośnie :roll: :wink:
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Gdybym siał litopsy to do czystego żwiru (bez żadnych dodatków mineralnych) i nie przykrywałbym nasion żadną warstwą podłoża. Nasiona są bardzo małe i siewki później mają problemy z przebiciem się przez górną warstwę podłoża.
Ponieważ litopsy nie lubią organicznych składników podłoża do podlewania sugerują używać wody z niewielkim dodatkiem nawozu mineralnego dla kaktusów - do kupienia w co drugiej kwiaciarni. Stężenie dałbym ok. 1/4 tego, co jest sugerowane na opakowaniu.
Powodzenia!
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”