Linia a taśma kroplująca

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Budda

Obawiam się , ze moja odpowiedz nic Ci nie da... Czas potrzebny na opowiednie nawilżenie podłoża to suma kilku rzeczy : ciśnienie wody odbiorcze, długość linii, nawet jej rodzaj ( każda ma inne parametry ), rodzaj roślin które chcesz podlać etc....
To nie jest takie proste - z mojego doświadczenia wynika, że lepiej kupić materiał dobrej firmy i mieć spokój na kilkanaście lat. A teraz firmy sprzedające taki osprzęt często robią za darmo projekt nawodnienia specjalnie pod konkretne wymagania:-) Tutaj robocizna jest najdrozsza. My tak zrobilismy- materiał i projekt z uznanej firmy a załozylismy sami.
I mimo, ze skończyłam szkolenie na temat zakładania systemów nawodnień - z nastepnym ogrodem zrobimy tak samo:-)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

budda22 pisze:pumka jak masz linie to jak możesz to napisz na ile czasu trzeba ją właczeć i jak często bo nikt nie chce mi pomóc dzwoniłem do sprzedawcy ale on też wie tylo co ja czyli nic :lol:
No to chyba wybrałeś nieodpowiedniego sprzedawcę :!:

Jeśli ON nie wie co sprzedaje i jak się tego używa, to nie licz na to, że instalacja będzie działała dobrze i niezawodnie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
budda22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2008, o 12:20

Post »

ja potrzebuje podlewać żywopłot z szmaragdów ma ok 30m posadziłem je w tamtym roku , che żeby szybko podrosły więc nie będzie to skomplikowany system tylko 1 linia pod krzaczkami ,na trawniku używam zraszaczy
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Witam, dopiero teraz znalazłam ten wątek, a już trochę rozmyślałam o jakimś nawodnieniu pod mój żywopłot. Proszę mi doradzić. Nie wiem, jak w sklepach, ale na All znalazłam linie kroplujące 100 i 400m. Ani jedne ani drugie mi nie pasują, bo najlepsze dla mnie to 200m. Czy ktoś się orientuje, czy te linie można ciąć i z jednej 400m zrobić 2 x 200m? Może to głupie pytanie, ale nigdy tego w ręku nie miałam. Czy to normalnie przykręca sie do kranu jakąs końcówką i mozna sobie naprzemiennie odkręcic najpierw jedną linię, a potem przykręcic drugą, bo mi tak wypada, ze jeden kran musiałby obsługiwać dwie linie. Czy to nie przeszkadza?
I jeszcze pytanie do lila31, czy pamietasz, od kogo kupiłaś na All. swoją linię?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Linia (wąż) kropkujący z kompensacją Lub bez kompensacji ciśnienia, wartości przepływu (do wyboru 1.1, 2.0, 4.0 l/h – dla średnicy 16 mm) i z rozstawem kroplowników od 0,25 do 1,7 m.
Ceny takich węży w zależności od parametrów i firmy kształtują się od 1 do 3 PLN/m.

Wystarczy w Gogle wpisać „linie kropkujące” i tam można wczytać się w szczegóły.
Można tam również znaleźć odpowiedzi na zadane w tym wątku pytania - długość i sposób zasilania linii, ciśnienia zalecane dla konkretnych długości linii......i.t.p.
Polecam lekturę - ja już przeglądałem - czas zimowy temu sprzyja. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
budda22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2008, o 12:20

Post »

to po co jest to forum skoro wszystko jest w google????? trzeaba chyba szukać tam a nie na forum ogrodniczym
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Bo sieć jest ogromna i każdy szuka wiadomości tam, gdzie mu wygodnie :lol:

Jedni lubią tu, inni tam, jest pełna różnorodność, każdy ma wybór i to chyba dobrze, prawda?

A wracając do linii kroplującej - na naszym forum raczej nie dostaniesz oferty z dokładnym rozpisaniem warunków technicznych, cennikiem i zdjęciami. O takie szczegóły chyba lepiej zwracać się do producentów / dystrybutorów / majstrów instalujących, tu wypowiadają się raczej użytkownicy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

budda22 pisze:to po co jest to forum skoro wszystko jest w google????? trzeaba chyba szukać tam a nie na forum ogrodniczym
To nie była złośliwość z mojej strony, ale... dość trudno jest poradzić, gdy brak jest danych, które znasz jedynie Ty. Tobie łatwiej jest znaleźć odpowiedź na pytania.

1. Rozstaw kroplowników jest uzależniony od rozstawu sadzonek w Twoim żywopłocie - czyli już wiesz jak o jakim rozstawie linia ci jest potrzebna.

2. Średnica węża jest zależna od dwóch parametrów.
2.1 - długości lini kroplującej.
2.2 - zapotrzebowania na wodę.
Odnośnie podpunktu 2.1 - znasz potrzebną Ci długość linii więc z tabel producentów dobierzesz średnicę.
Odnośnie podpunktu 2.2 - Znając zapotrzebowanie na wodę roślin, które masz w żywopłocie i rodzaj gleby (piaszczysta czy gliniasta) możesz dobrać wąż o odpowiednim przepływie wody na minutę (jeśli istotny jest dla ciebie czas w innym przypadku kupisz o jakimkolwiek przepływie i ilość wody będziesz regulował czasem).

3. Jeśli chcesz mieć identyczny przepływ wody na początku i na końcu linii - zastosujesz droższą linię, ale z kompensacją ciśnienia lub tańszą ale zasilaną obustronnie - wybór zależy od Ciebie.

4. Wybór linii (producenta) i ich ceny to jedynie Twój wybór.

I właśnie dlatego tak brzmiała moja poprzednia rada - Ty najlepiej wiesz co ci jest potrzebne..
Wybacz, ale potrzeba jedynie trochę chęci z Twojej strony i problem masz rozwiązany. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
marcin81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2012, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Linia a taśma kroplująca

Post »

Witam. Odgrzebuje ten temat, ponieważ nie wiem czy na zimę należy zabrać z ogródka nawodnienie w postaci plastikowej rurki z dziurkami (nie wiem jak to fachowo nazwać czy to linia kroplująca czy może taśma, jestem zielony w sprawach ogrodowych). Rurka ta jest rozprowadzona po powierzchni, jest jej 100m. Może wystarczy tylko odłączyć od kranu i odkorkować na końcu.
Z góry dziękuje za wskazówki:)
marcin81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

marcin81 pisze:Witam. Odgrzebuje ten temat, ponieważ nie wiem czy na zimę należy zabrać z ogródka nawodnienie w postaci plastikowej rurki z dziurkami (nie wiem jak to fachowo nazwać czy to linia kroplująca czy może taśma, jestem zielony w sprawach ogrodowych). Rurka ta jest rozprowadzona po powierzchni, jest jej 100m. Może wystarczy tylko odłączyć od kranu i odkorkować na końcu.
Z góry dziękuje za wskazówki:)
Czy podzieli się ktoś swoimi doświadczeniami?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Lepiej zwinąć, bo zimą przez nieuwagę można uszkodzić, a przynajmniej spuść wodę. Pod wpływem mrozu też może się uszkodzić. Ja w tunelach wszystkie linie usuwam, bo w czasie prac na pewno by się uszkodziły.
aniag1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2012, o 00:20

Post »

Z tego co wiem to tanie to to nie jest...
Chętnie zapoznam się z Regulaminem forum.
marcin81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zostawie, zobaczę co z tego będzie. Mechanicznie to nie ma jak się uszkodzić, nic tam nie będzie się robić. Może nie pęknie od mrozu.
aniag1 pisze:Z tego co wiem to tanie to to nie jest...
Kosztowało 150 zł za 100 m, ale ile pracy przy tym było... Ta plastikowa rurka w sklepie była zwinięta w szpule, chyba ze 2 tygodnie prostowałem ją. Ciągle robiła się z niej spirala. Mocowałem ją szpilkami ale jak prostowałem to z kolei przełamywała się i woda nie leciała... Jak pomyśle o zwijaniu jej teraz i rozkładaniu na wiosnę to mam dość... :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ogrodywawa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2012, o 10:35

Post »

linii się nie zwija na zimę.... trzeba kupić końcówkę do kompresora i przedmuchać powietrzem.... w ogóle to takie wpięcie robi się w skrzynce z elektrozaworami i przed zimą otwiera się po kolei każdą sekcję i przedmuchuje powietrzem z kompresora
marcin81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zostawiłem rurkę na zimę i obecnie wszystko działa jak należy. Na zimę odłączyłem od rurki szlauch, a na drugim końcu zdjąłem zakończenie. Nie wydmuchiwałem wody kompresorem, ponieważ nie posiadam takiego sprzętu. Zanim przyszły mrozy pewnie woda sama wyleciała przez dziurki. Jestem z Białegostoku, więc mrozu tu nie brakowało :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”