Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spacerowałam po Twoim ogrodzie już od pewnego czasu. Zachwycałam się i wzdychałam i w końcu napisałam coś od siebie. Dziękuję za zaproszenie -chętnie skorzystam.

Pa
:D
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Kontakt:

Post »

Ewelino!
Ogród po prostu zachwycający!!! Serdecznie gratuluję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

" Wiosno, wiosno, wiosno -ejże ty !" Tak sobie pod nosem podśpiewując grzebałam dziś z rana w ogrodzie. Pogoda się poprawiła, aż się chciało być na dworze i pracować ! Jak ja lubię WIOSNĘ :!: Pozdrawiam Was wiosennie :lol:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No i mam już całkiem spore roślinki Fasolnika Egipskiego, który miał wschodzić 3 tyg. a wylazł w 5 dni! Istniała uzasadniona obawa,że to były nasiona innej rośliny, ale raczej nie. Kształt liści pasuje do obrazka na opakowaniu, jest podobny do fasolki. Tylko co ja mam z tym zrobić przez jeszcze 1,5 miesiąca ? (Bo wysadzać na dwór każą w maju ) a rośnie dość szybko i docelowo ma mieć 3-4 m. wys. bo to pnącze :( Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Piękny ogród i ten ból kręgosłupa- wiem coś o tym-ale nic tak nie koi tego bólu jak spojzenie na rośliny, które potrafią się odwdzięczyć. Ja mam mini ogródek, ale'' jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma''.Może kiedyś odważę się pokazać swoje oczko w głowie? Odnośnie pytania o sadzonki-miałam podobną sytuację z pnączem Kobea, przesadziłam do większej doniczki z bambusową podpórką i w maju wysadziłam do gruntu.Pozdrawiam
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

;:109 Dzień był piękny, zakwitły nowe krokusiki...A gdybyście jeszcze słyszeli , jak ta pszczółka sobie bzyczała, a jak śpiewały ptaki w gałęziach drzew ! Ech, wiosna ! Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dorota T. pisze:, '.Może kiedyś odważę się pokazać swoje oczko w głowie?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dorotko, odważ się , ale nie "kiedyś " tylko " już " ! Za podpowiedź dziękuję , oby mi to tylko nie rosło za szybko... :)
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

Ewelinko, skierowano mnie do Ciebie z pytankiem o hortencje bo jestes ekspertem w tej dziedzinie wg forumowiczow. Tzn.moja hortencja po zimie gdy ja odrylam zobaczylam, ze ma jakis niewielki bialy nalot wg mnie to moze byc plesn a poza tym przy zawiazujacych sie juz pakach lisci, zauwazylam ze na pojedynczych zew listach pojawily sie prozowe ususzone juz plamy. Prawdopodobnie to grzyb. W domu z chemii mam tylko miedzian - ale do iglakow:-( Czy moglabys mi cos poradzic na to paskudztwo?Dziekuje
Pozdrawiam
ANka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ekspertem? ;:84 z pewnością nie jestem... Sądzę jednak, że Twoja hortensja miała pod okryciem za mokro i jednocześnie za ciepło. Dlatego wytworzyła się pleśń , biały nalot. Odczekaj jeszcze z opryskiem . Jest stosunkowo zimno ,a w tych temperaturach grzyby się nie rozwijają. Chwilowo rozgarnij podstawę rośliny,żeby przewietrzyć i przesuszyć i obserwuj- kolejne listki powinny być już dobre. Jeśli nie- pomyślimy... :D
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

Dzięki wielkie, na pewno tak uczynie. :D Mysle ze i ja i hortensja bedziemy zadowolone. Za cieplo moglo jej byc to fakt, bo w koncu zima mrozna nie byla.
Pozdrawiam
ANka
Awatar użytkownika
krzysztofjasik
100p
100p
Od: 22 lut 2007, o 12:41

Post »

Ewelinko,ponieważ masz dużą wiedzę na temat hortensji-mam pytanie.Czy powinnam już ściąć zeszłoroczne kwiaty(pozostawiłam je na zimę)?Magda.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelinko, zapomniałam dodać-odnośnie sadzonek pnączy-że wystawiałam je do ogródka na kilka godzin w pogodne i ciepłe dni, a z czsem przedłużałam ich pobyt na zewnątrz aż pozostawiałam na noc ( o ile nie zapowiadali przymrozków ). Dzięki za słowa zachęty. Powoli się przełamuję i może jeszcze w tym tygodniu wyślę kilka zdjęć. Piękne krokusy ja swoje wsadziłam na trawniku i nie są aż tak okazałe
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

krzysztofjasik pisze:Ewelinko,ponieważ masz dużą wiedzę na temat hortensji-mam pytanie.Czy powinnam już ściąć zeszłoroczne kwiaty(pozostawiłam je na zimę)?Magda.
Ja już oczyściłam swoje hortensje, tzn. ścięłam resztki suchych kwiatów, przycięłam końce gałązek( oczywiście TYLKO te suche, bo innych się nie tnie !) , rozgarnęłam kopczyki u podstawy roślin i podsypałam nawóz... :)

DOROTKO-Dziękuję za radę ad. pnącza. Chciałabym, żeby udało mi się je uchować aż do momentu wysadzenia na właściwe miejsce, bo na obrazku( opakowanie) miało ładne kwiatuszki. Pozdrawiam i idę ...do ogrodu !
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wstrętna pogoda : wieje ,leje, chmurzy się... Momentami boję się ,by nie połamało okolicznych drzew... Obrazek Obrazek

No a wiosna w ogrodzie "stanęła".Szkoda...
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzisiaj spędziłam troche czasu w twoim ogrodzie. Masz piękny ogród i pięknie go pokazałaś.
Mogłabym tak długo zachwalać, ale nie będę się powtarzać. ;:138 ;:138 ;:138

Będę zaglądać by poprawić sobie humor(takie widoki lepsze od słodyczy).
Wypatrzyłam Pieris japoński i mam pytanie jak długo u Ciebie rośnie? Mam kilka tych roślinek, a spotkałam się z różnymi danymi co do wzrostu i nie wiem czy dobre miejsce im wybrałam.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”