Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Post »

Przesadziłem. Zobaczymy czy to pomoże. Ziemia nie była chyba zła, jedynie ma dość ciasno, wiec nie wiem czy to nie te wełnowce tak go załatwiły. Po Świętach zobaczę czy się coś poprawiło, czy jakieś nowe listki pojawiły się. Na razie nic nie ciąłem. Nie usunąłem też tych rosnących obok . To wyrasta jakby z jednego korzenia/bryły/bulwy. Nie było sposobu żeby to rozdzielić. Musiałbym siłą. Jedno drzewko/odrost było wcześniej przycięte nie przeze mnie i są 2 kikuty.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Skorupki jaj to przede wszystkim wapń, a większość roślin preferuje podłoże lekko kwaśne. Do tego masz wodę wodociągową, która ogólnie może być o podwyższonej zawartości tego pierwiastka... W uprawie roślin wystarczą dedykowane nawozy, które są odpowiednio zbilansowane, prawidłowo rozluźnione podłoże, prawidłowe stanowisko przy samym oknie, podlewanie etc. Reszta domowych wynalazków jest całkowicie zbędna.

Co do cięcia, to tak mniej więcej:

Obrazek

Daj teraz nawet na parapet.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

Dziękuję już jest na parapecie. Poczekam parę tygodni zobaczę czy te zabiegi pomogły i wówczas zdecyduję co dalej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”