Czosnek zimowy cz.6
Re: Czosnek zimowy cz.6
Ja czosnku nie zbierałem i ciekawe co z niego wyrośnie.
Pierwsza nowalijka w postaci kępek szczypiorku. U mnie ostatnimi laty Harnaś rośnie prawie cały rok poza okresami mroźnymi i niepodlewany w czasie suszy.
Spożywam ostatnimi laty całą zimę. Szczypior Harnasia ma mniejszą wartość kulinarną od szczypioru czosnkowego, bo jest mało soczysty i włóknisty, ale jest równie zdrowy i wcześniejszy.
Spożywam ostatnimi laty całą zimę. Szczypior Harnasia ma mniejszą wartość kulinarną od szczypioru czosnkowego, bo jest mało soczysty i włóknisty, ale jest równie zdrowy i wcześniejszy.
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie mójślubny przejechał mi glebogryzarka grządkę z czosnkiem ozimym bo nie zauważył że coś wystaje z ziemi , Zorientował się, że chyba to nie pozostałości z zeszłego roku jak już wszystko przemielił - miałam głównie Harnasia i słoniowego trochę
Myślę czy nie posadzić jakiejś odmiany jarej - czy coś polecicie np od kogo ?
Myślę czy nie posadzić jakiejś odmiany jarej - czy coś polecicie np od kogo ?
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też tak miałam dawniej i od tej pory wbijam kołki na końcach rządków, przeciągam sznurek i tak zostawiam na zimę czosnek ozimy.
Po sznurku nie przejedzie
Mój czosnek ozimy jeszcze nie wystaje z ziemi, a sznurki widać.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
W ubiegłych kilku sezonach jadłem szczypior Harnasia prawie przez całe zimy. W tym sezonie na pierwszą nowalijkę gruntową muszę jeszcze tydzień poczekać.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Mam nauczkę na przyszłości i chyba muszę też tak zrobić . A teraz cos zadziałać z tym jarym.ostatnia szansa pisze: ↑7 mar 2026, o 18:39 Też tak miałam dawniej i od tej pory wbijam kołki na końcach rządków, przeciągam sznurek i tak zostawiam na zimę czosnek ozimy.
Po sznurku nie przejedzienajpierw się zastanowi albo zapyta.Mój czosnek ozimy jeszcze nie wystaje z ziemi, a sznurki widać.
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Fajnie, ale czemu pominęłaś przy rejestrowanie się na forum "lokalizację"? Teraz nic nam to nie mówi o fazie rozwoju, bo nie wiemy skąd jesteś ani jaki masz klimat.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mnie poza lokalizacją ciekawi jeszcze termin i głębokość sadzenia.
Wczoraj sprawdzałem i u mnie wszystkie czosnki jeszcze pod ziemią.
Wczoraj sprawdzałem i u mnie wszystkie czosnki jeszcze pod ziemią.
Pozdrawiam, Jacek
-
Jala
- 10p - Początkujący

- Od: 2 mar 2026, o 12:01
Profil uzupełniłam.
Sadzenie w połowie listopada. Czosnek kupiony w sklepie stacjonarnym.
Głębokość sadzenia ... nie mierzyłam, sądzę, że ok. 5cm.
Grządka podwyżona nie ściółkowana, ziemia Geolia z Leroy Merlin + własny kompost.
Ekspozycja południowy-wschód.
Chyba wyczerpałam temat?
Sadzenie w połowie listopada. Czosnek kupiony w sklepie stacjonarnym.
Głębokość sadzenia ... nie mierzyłam, sądzę, że ok. 5cm.
Grządka podwyżona nie ściółkowana, ziemia Geolia z Leroy Merlin + własny kompost.
Ekspozycja południowy-wschód.
Chyba wyczerpałam temat?
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Tak, o! Super!
Moje harnasie jeszcze też pod ziemią, ale sadzone głębiej 8-10cm. Normalnie w polu; w prawdzie stok ku południu, ale mam wrażenie że u Ciebie w przesmyku Bielskim jest cieplej... U nas, w zagłębiu czosnkowym ludzie różnie sadzą na przestrzeni miesiąca, ale nie ma to wyraźnego wpływu na 'kiełkowanie' wiosną.
Moje harnasie jeszcze też pod ziemią, ale sadzone głębiej 8-10cm. Normalnie w polu; w prawdzie stok ku południu, ale mam wrażenie że u Ciebie w przesmyku Bielskim jest cieplej... U nas, w zagłębiu czosnkowym ludzie różnie sadzą na przestrzeni miesiąca, ale nie ma to wyraźnego wpływu na 'kiełkowanie' wiosną.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
Jala
- 10p - Początkujący

- Od: 2 mar 2026, o 12:01
W sumie, tak naprawdę to zależy mi na samych główkach czosnku, szczypioru nie używam. Jednak wiadomo, na wiosnę każde zielone nowe źdźblo cieszy oko jak nic innego.
Jestem zdecydowanie bliżej Cieszyna i Czech, u mnie zawsze wszystko wcześniej niż u znajomych z Bielska i okolic (tam czosnku ani widu ani słychu!) może to też wynikać z nasłonecznienia tych konkretnych grządek.
Jestem zdecydowanie bliżej Cieszyna i Czech, u mnie zawsze wszystko wcześniej niż u znajomych z Bielska i okolic (tam czosnku ani widu ani słychu!) może to też wynikać z nasłonecznienia tych konkretnych grządek.