Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

Z ostrych papryk dałem do kiełkowania Wild brazill i Pakm1F2.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

U siebie mam w tym roku jedną PKam1 F2, trochę szkoda, że ta z ubiegłego roku nie przeżyła zimowania, bo chciałem z niej nasiona F3 pozbierać. Wild Brazil dosiewałem, z pierwszego rzutu nie wyszła (inna sprawa, że posiałem tylko jedno nasiono w pierwszej turze).
Pełna lista wygląda tak:
Obrazek
Jakaś 1/3 jest posiana tylko na odnowienie zapasów nasion, w przyszłości będą siane tylko wtedy, kiedy będą potrzebne do krzyżówek :lol:. W przyszłym roku wrócę chyba do kilku standardowych pozycji, a resztę miejsca przeznaczę na krzyżówki - a tego będę potrzebował dosyć dużo (Piri-piri x PGSW, chcę wybrać biały owoc w F2, szansa 1:64 - a to tylko jedna z krzyżówek). Kiedyś żartowałem gdzieś (prawdopodobnie na discordzie Pepper Lovers), że przerobię ogródek kwiatowy mojej babci na grządki papryki. Wygląda na to, że w tym roku to już nie będzie żart, całość jest praktycznie dogadana :lol:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O matko, ale lista....
Co Ty robisz z taką ilością ostrych papryczek?
Ola
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

moritius swoją drogą będziesz próbował jeszcze krzyżować Wild brazill z czymś? Ja spróbuję z Violet sparcle, C. annuum. Choć sądząc po próbach w zeszłym roku i 2024 ona nie krzyżuje się z tym gatunkiem. Próbowałem z Odą, Lesyią. :roll:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

moritius nie masz podpisanych doniczek? Czy tylko w kajecie? U mnie często dochodziło do pomyłki bo coś na chwilę przestawiłem i już po chwili nie wiedziałem co jest co. A przy tej ilości to jeszcze łatwiej o pomyłkę.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AleOla pisze: 22 lut 2026, o 19:38Co Ty robisz z taką ilością ostrych papryczek?
Suszę i mielę, reszta idzie do kiszenia na ostry sos. Z zeszłego roku mam jeszcze jakieś 30dkg suszu i jakieś 10 słoików 80g ostrego sosu, może zdążę zużyć do tegorocznych zbiorów :D .
Poza tym, trochę sosu zawsze rozdaję rodzinie i znajomym, także jest co zrobić :wink:.
KamilK02 pisze: 22 lut 2026, o 19:44moritius swoją drogą będziesz próbował jeszcze krzyżować Wild brazill z czymś? Ja spróbuję z Violet sparcle, C. annuum. Choć sądząc po próbach w zeszłym roku i 2024 ona nie krzyżuje się z tym gatunkiem. Próbowałem z Odą, Lesyią. :roll:
Być może spróbuję z Piri-piri lub Cheiro Roxa, ale generalnie nie uważam jej za posiadającą jakieś szczególnie pożądane cechy, także nie jest priorytetem, jeśli chodzi o krzyżówki.
Marconi_exe pisze: 22 lut 2026, o 20:14moritius nie masz podpisanych doniczek? Czy tylko w kajecie?
Markerem na doniczkach, jako że to jednorazówki z rozciętej palety 12x7. Pomyłki się już raczej nie zdarzają, mam zawsze zrobioną rozpiskę stanowisk, co jest posadzone w danej grządce lub rozstaw donic.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p

Post »

moritius pisze: 22 lut 2026, o 21:25 reszta idzie do kiszenia na ostry sos.
A zdradzisz jak go robisz?
Mój małż jest fanem ostrej papryki, sosów, itd. To dla niego uprawiam Carolinki ...
Ostre sosy dodaje do wszystkiego, ale przyznam, że nigdy takowych sami nie robiliśmy.
Ola
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak żeby się nie powtarzać, tu masz link z poprzedniego wątku, gdzie przybliżyłem nieco mój proces: viewtopic.php?p=6467168#p6467168
I jeszcze uzupełnienie: viewtopic.php?p=6467279#p6467279
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p

Post »

;:180
Ola
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To są trzytygodniowe siewki. Czy mi się tylko wydaje, czy one są strasznie małe i opóźnione? Czy chili ogólnie rośnie powoli? Porównanie mam tylko do pomidorów i jakoś tak się strasznie wloką...
MustardOlive pisze: 18 lut 2026, o 10:37 Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”