Drzewa owocowe - cięcie [cz.III]

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.III]

Post »

Bądźmy dobrej myśli. :)
Skorup91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 cze 2023, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EDIT (Proszę o usunięcie posta - przypadkiem dodany dwa razy)
Skorup91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 cze 2023, o 08:27

Post »

Cześć.
Czy tą najniższą gałąź po prawej najlepiej uciąć od razu pod koniec zimy czy dać jej jeszcze rosnąć? Jest prawie grubości głównego pnia i na wysokości ok. 70cm. Jabłoń Kosztela podładka A2, wsadzona 3 lata temu, ma ok. 250cm.
Docelowo chciałym drzewo raczej wysokopienne, żeby można pod nim chodzić, a nie zajmowało tyle miejsca przy ziemi.

Obrazek

Obrazek
xdpa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 paź 2022, o 07:50

Post »

Dzień dobry.
Mam dwie czereśnie i jabłoń, którą nie wiem jak przyciąć. Ta jedna wyższa czereśnia to sunburst wygląda jak by miała dwa przewodniki. Zaś druga mniejsza to majówka nie wiem jak je przyciąć a chciałem je na wiosnę jakos wyprowadzić.
Tak samo mam jabłoń ale nie znam odmiany i nie wiem jak przyciąć te bardzo długie galezie. Czy każdą taką długą gałąź skrócić żeby zostalo jej 3-4 oczka?
Moze ktos mi to jakos rozrysuje na zdjęciach.
Czereśnia 1
Film i foto.
https://youtube.com/shorts/yC_NGrY-nFo? ... mPd_eZsC8z
Obrazek
Czereśnia 2
https://youtube.com/shorts/smuVhQLaPgw? ... vi9KPgcn9H
Obrazek
Jabłoń
Obrazek

Obrazek
tadek87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2025, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry wszystkim. Czy myślicie, że ten gruby pęd jerzyny bezkolcowej już owocował? Porozgałęział sie mocno ale nie wiem czy go wyciąć czy nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Na moje oko to są pęd z ubiegłego roku. Powinien owocować w tym. Swoją droga całkiem dorodny. Gratuluje. :wink:
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

xdpa Co to za odmiana czereśni na pierwszym zdjęciu, że tak uparcie idzie w widełki wszędzie ;:oj
Ja bym ją chlasną tak. Usunął prawy przewodnik razem z tą gałązką, co chce być też przewodnikiem, w lewym przewodniku wywalił bym też tą co rośnie pod kontem ostrym do góry, z tej perspektywy na zdjęciu bardzo słabo ją widać. I skrócił szczyt odrobinę.
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

XDPa,zrób tak jak radzi Kamil. Potem obejdziesz wkoło parę razy i sam wpadniesz co by tu skrócić jeszcze , ewentualnie prześwietlić co by słonko głęboko zajrzało. Z jabłonką też zrób porządek. Poucinaj ten drobiazg co to rośnie tak niziutko, i ten drobiazg co i w środku korony jest i ją zagęszcza. potem potańcuj wkoło jeszcze parę razy. Skróć te długachne gałązki i samo Ci wyjdzie fajnie uformowane drzewko. Nie bój, jak Ci nie wyjdzie to przecież odrośnie. Pamiętać trzeba o zasadach; (na wiosnę przy przypilnowanych drzewkach to raczej cięcia sanitarne tylko)- najpierw wycinam gałązki chore, złamane, nadłamane.
Potem kolej na gałęzie, gałązki , które pchają się w środek korony, ewentualnie startują pionowo w górę. Następnie szukam takich , które się krzyżują i wchodzą sobie w paradę. I na koniec skracam te baty, nawet o 1/3. Potem w trakcie sezonu sprawdzam i usuwam na bieżąco wilki. Bo najlepiej je ręcznie wyłamać gdy są jeszcze młodziutkie i bez szkody dla drzewka.
Pozdrawiam! Gienia.
Zsim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2022, o 18:59

Post »

Muszę przyciąć dwa drzewka posadzone jesienią 2023 nierozgałęzione, przycięte wtedy naokoło 110-120cm.
1. Kalwila czerwona jesienna na A2 - wydaje mi się że muszę skrócić dwie boczne gałęzie, które gonią do góry. Nie wiem tylko do którego miejsca i czy trzeba coś jeszcze zrobić

Obrazek

Obrazek

2. Renkloda ulena - Tu mam mniej pomysłów. Wydaje mi się że jest trochę za gęsto, i trochę pędów uparcie szło do góry, więc powinny zostać przycięte/wycięte.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będę wdzięczny za rady jak przyciąć.
tadek87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Baltazar pisze: 22 lut 2026, o 17:55 Na moje oko to są pęd z ubiegłego roku. Powinien owocować w tym. Swoją droga całkiem dorodny. Gratuluje. :wink:
Dziękuję :-) Ta jeżyna jakoś dziwnie powypuszczała kilka takich długich batów i nie bardzo nad tym panuje. To pasowałoby to skrócić np tak do 2,5m czy na razie nie ruszać?

Obrazek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Ja tak zostawiam max 5-6 najładniejsze z jednego krzewu i przycinam tak 50-70 cm przed miejscem gdzie kończy się stelaż (bo tam jeszcze odbije jakimiś mniejszymi pędami z końca).
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Dopiero na przełomie marca i kwietnia możesz przycinać, gdy minie ryzyko mrozów ale zanim jeszcze ruszą soki. Rozumiem, że te dwuletnie, które już owocowały usunąłeś - aha- jeszcze nie owocowała?. Z tych jednorocznych zostaw sobie te najładniejsze żeby nie było zbyt gęsto, przytnij im wierzchołki do 2-2,20metra, powinny ładnie się rozkrzewić. Pędy boczne skróć do około 30- 40cm ( 4- 6 pąków). Wytnij wszystkie uszkodzone, przemarznięte i chore pędy. i jak masz taką możliwość to rozłóż je wachlarzowato, dostaną więcej słońca.
Pozdrawiam! Gienia.
tadek87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za piękne rady. Nie rozumiem jeszcze tylko, czy taki gruby pęd ktory się rozkrzewi i będą na nim owoce to on jest cały do ucięcia jesienią czy tylko te części które miały owoce?

U mnie zaznaczyłem jak ten pęd poleciał. Niebieski ciemny to główny pęd, żólte to pędy boczne i je jak rozumiem skracam za ok miesiąc tak na 40cm? I teraz najlepsze, tam gdzie taka turkusowa kropka to pęd ten się rozkrzewił, poleciał dalej i zakorzenił się w ziemi 🙃 co to z nim teraz zrobić? I pytanie również takie, czy jeżeli te pędy boczne zaowocują latem, to jesienią ucinam ten pęd niebieski przy samej ziemi mimo że jest taki dorodny? Nie mam zbyt dużo odrostów z ziemi. A co do owocowania, teoche było owoców i te pędy z koszykami uciąłem ale dopiero uczę się jeżyny i nie przyglądałem się temu dokładnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Zrób rusztowanie tej jeżynie. Będzie Ci łatwiej nad nią zapanować.

Pędy mające liście, będą w tym roku owocować. To, co owocowało w ubiegłym roku, będzie teraz zasychać lub już uschło i trzeba wyciąć przy ziemi.

Pęd, który zakorzenił się w ziemi, da Ci nową roślinę. Jak chcesz mieć nową roślinę, to na razie nic z tym nie rób. Na jesień odetniesz od rośliny matecznej i przesadzisz na właściwe miejsce. Jak nie chcesz mieć nowej jeżyny, to wykop i wyrzuć.

Jeżynę najlepiej jest przyciąć na wys. ok. 1,5-2 metry i pędy na owocowanie przywiązać pionowo do rusztowania, bo Ci się położy pod ciężarem owoców i będziesz je zbierał z ziemi. Jak pędy zdążyły się rozkrzewić (bo były za wcześnie/zbyt nisko przycięte), to boczne pędy należy skrócić do 30-40 cm. Jeśli pędy na owocowanie są cieńsze od ołówka na wys. 1 m, to wytnij je i daj jeść roślinie, żeby wytworzyła więcej silnych pędów na owocowanie na przyszły rok. Nie ma sensu zostawiać zbyt wielu pędów - zostawia się max. 4-5 silnych pędów, a słabizny wycina nad ziemią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”