Pomidorki koktajlowe - 7 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
berlios1907
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lut 2026, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.

Post »

Szperam po nasionkach koktajlowych i sama nie wiem, co brać na wysiew.. Mam: megagroniasty czerwony, megagroniasty brązowy, Barry's crazy cherry, Rosella, sweet aperitif, mołdawski warkocz krasawicy, 1000+2 pomidorki, ciliegia, reverent Michael Keys, Rubinka. Wstępnie po opiniach myślę nad klasyką megagron czerwony. Następnie dancing green fingers i Barry's i na pewno rosella bo ma fajny opis, że ciekawy smak słodko- kwaśny z nutą owocową malin i jeżyn.
Pozdrawiam, Basia
Rojodziejowa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2016, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w tym roku będzie sporo koktailówek. Bardzo jestem ciekawa właśnie Dancing Green Fingers, którego wymieniłaś. Trzeba się przekonać na własnych kubkach smakowych. Często opis wychwala, a potem jest rozczarowanie. Ale swój pomidorek to zawsze COŚ

Kilka takich zielonych koktailówek planuję jeszcze Green Lashes, Jaded i Green Doctors Frosted. Będzie plebiscyt ;)
berlios1907
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie mam dużego doświadczenia z zielonymi pomidorami. Zeszłego roku miałam green zebrę to bardzo, bardzo mi smakowała. Szczerze mówiąc, byłam nawet zaskoczona jak dobry może być taki zielony pomidorek. Na ten rok z większych zielonych mam przygotowaną malachitowa szkatułkę i izumrodnoe jabloko. Porównam. Ale o dancing green fingers słyszałam same dobre opinie więc jestem go bardzo ciekawa. U nas idzie dużo koktajlowek, chyba każdą ilość przejemy ;:306
O odmianach, które wymienilas nawet nie słyszałam ;:173
Pozdrawiam, Basia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Sweet Valentines F1 znowu trochę cudują ale rosną. Do 8 III jeszcze trochę czasu ale może jakoś się pomieszczę ze swoimi sadzonkami.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Piękne masz te pomidorki. Panie w tym roku dostaną, nie kwitnące, a dojrzewające. :D
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Piękne pomidorki. ;:333
Moje mają pączki,ale czy będę mogła w marcu je wysadzić,szczerze wątpię. Dzisiaj było trochę słońca i tylko do +6 dobiło w szklarni.
Ta zima jest u nas wyjątkowo mrożna. Z koktajlowych zrobiłam sadzonki wierzchołkowe .
Rojodziejowa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2016, o 21:12

Post »

Przemku, zazdrość zżera! Piękne krzaczorki :)
berlios1907
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Przemek ale dałeś po oczach. Cudowności
Pozdrawiam, Basia
emily_smile
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2022, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich,
Proszę o poradę, bo nie jestem wprawną ogrodniczką. W tym roku zasuszyłam sobie nasionka dość smacznych pomidorów kupionych w sklepie. Do tej pory kupowało się u mnie raczej gotowe rozsady pomidorów koktajlowych, (max 3 szt., by od czasu do czasu sobie urwać jednego- dwa pomidorki), więc nie mam zielonego pojęcia jak wysiać itd. Jedyne rozsady jakie kiedyś robiłam to kwiatów jednorocznych i cukinii, jakoś wyszły tylko miałam problem z pleśnią.
Więc chciałabym
1. Zrobić rozsady, by docelowo mieć po jednym krzaczku z każdej odmiany (są 3 rodzaje/kolory).
2. Umieścić „doniczki” na parapecie od strony południowej, najlepiej bez dodatkowych lamp.
3. Docelowo wsadzić do gruntu/donic po tzw. zimnych ogrodnikach, więc chyba już powinnam je wysiać?
a. Raczej będą to donice, bo musiałabym wsadzić rozsady w to samo miejsce, gdzie w zeszłym roku. I tu pojawia się problem jak duże donice i czym zasilić pomidory na start?(niestety dawno zlikwidowałam kompostownik).
Nie wiem czy nie powinnam jeszcze spryskać czymś na choroby przed wsadzeniem.
Zdaję sobie sprawę, że odmiana ze sklepu może być krzyżowana, ale jak nie wyjdzie płakać nie będę.
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poczekaj jeszcze z miesiąc z wysiewem. Koktajlówki rosną szybko a jeśli sklepowe odmiany to na pewno będą wysokie. Donice wielkości 10 litrów na jednego pomidora. Z tym że najpierw wsadzasz w mniejsze doniczki czy jakieś pudełka a potem możesz je przesadzać w większe coraz głębiej bo mogą wybiegać. Najlepiej ci będzie nawozić jakimś dedykowanym do uprawy pomidorów zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu lecz pierwsze nawożenie minimum dwa tygodnie od posadzenia jak już się lepiej ukorzenią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”