MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p
Od: 7 sie 2020, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

zagiel pisze: 7 lut 2026, o 21:54 Moje cały czas są na balkonie w trzcinie i nie stwierdziłem by przemarzały.
Chyba lepiej trzymać murarki na dworzu w jakimś osłoniętym od deszczu, przewiewnym zaułku pod jakimś daszkiem, niż schować do altany lub garażu, gdzie może być nieco cieplej ale może się stworzyć zastoisko wilgoci. U mnie problemem w ciągu całego roku są dzięcioły a gdy ul stał za blisko ziemi amatorami były też myszy. W tym roku chyba odpuszczę łupanie na rzecz porządkowania ula z uszkodzonych rurek przez dzięcioły i myszy, bo cały jest na jednorocznej trzcinie. Ewentualnie dorzucę świeże rurki, po usunięciu uszkodzonych by uzupełnić braki. W planach mam budowę na wiosnę drewutni z zadaszoną miejscówką dla pszczół, tak by zarówno dzięcioły jak i myszy miały utrudniony dostęp. Zimowa aura dopisała i kilka tygodni temu naciąłem 2 duże wory niepoprzycinanej trzciny. Zapas z tym zeszłorocznym mam na 2 lata :-)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miałam wczoraj pomocnika. Syn rurki rozłupywał a ja czyściłam kokony, to dla mnie duża pomoc. Z 200 rurek uzyskałam litr kokonów , jejku ale super, taka ilość zupełnie mi wystarczy i postanowiłam więcej już nie łupać, syn wyjeżdża a ja te nie rozłupane rurki odwiozę na działkę. Same pszczółki się wygryzą.
Tym bardziej, że coraz więcej działkowych sąsiadów ma murarki.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Papierowe słomki już skończyłam. Została trzcina.
Tegoroczne mrozy pozwoliły za to pozyskać ładną trzcinę na ten sezon. Mamy takie śródpolne jeziorko, gdzie trzciny rosną "jak bambusy".
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”