Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu

Post »

kiepuczi - zapoznaj się z tym wątkiem i przyjmij do stosowania zawarte tam zasady.

https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=75346

Do wszystkich dyskutantów regulamin forum
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z Allegro, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

To moja wina,poprosiłam o linka bo nie mogłam znależć żarówki do doświetlania. Po samych parametrach nie byłam
w stanie odszukać. To nie jest żadna reklama a zwykła koleżeńska przysługa. ;:108
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.

Post »

Po zmniejszeniu mocy lamp pomidorki bardzo się poprawiły. Wczoraj zmniejszyłem moc lampy o kolejne 5%.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiedziałam,że są lampy,w których można zmniejszać moc. Niech moc będzie z Twoimi pomidorkami. ;:333
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ,te które ja pokazałam na zdjęciu nie są może z górnej półki ale ponoć wystarczające dla siewek, rozsady, ziół i doświetlania zimą. W Opisie LED - 6000K białe (59szt); 3000K ciepłe (64szt); czerwone (12) =135 LED na 1 listwie. Ma ustawianie czasu na 6, 9, 12 godz i 9 stopni regulacji oświetlenia. Przewidziany czas pracy 30 000-50 000godz. W zależności od pracy i warunków jaką lampa wykonuje przewidywany czas żywotności od 5-11lat. Nie nagrzewa się.Jest ledwie wyczówalne ciepło. Jak na razie uczę się tej lampy. Kiedyś stosowałam świetlówki i rozsady też dawały radę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mało tego, że moc ale można też sterować jakością światła (osobno faza wegetatywna np. rozsady a osobna kwitnienie) i mają jeszcze wbudowane 2 wentylatory. Dla kogoś takiego jak ja co się nie bardzo zna na tych zawiłościach związanych z doświetlaniem to idealna sprawa. Szybko dokupiłem drugą lampę ale jak zamarzyłem o 3 to się skończyły. Może wkrótce się pojawią. Cena też atrakcyjna.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja też jako laik nie rozumiem tych zawiłości z oświetleniem. Przy takiej rozpiętości oświetlenia to widzę , że od półmroku do full jasności. Na razie świecę po 12 godz na full jasności przy temp.20*C. To który kolor światła jest na przybieranie masy rośliny?
Przemku a możesz zrobić foto tego pilota i napisać na których pozycjach używasz ?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie dziewczyny ja jestem egzemplarz z XX wieku a Wy mi tu z pilotem wyskakujecie. Lampa ma 2 pokrętła i jest wyskalowana w %. Lewe pokrętło jest do wzrostu wegetatywnego a prawe do generatywnego. Jak ktoś się na tym zna to może mu to coś da, że białe światło 5000K, żółte (warm white) 3000, IR Light 730 nm, UV light 400nm, blue light 460 nm i red light 660 nm.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przejrzałam ofertę lamp i faktycznie znalazłam takie z regulacją. To wydatek około kilka stówek. Już mi się zamarzyło,ale
może na przyszły sezon kupię.
Dzięki za info,ja w tym sprawach intuicyjnie działam,bo wiedzy brak.
Znalazłam też takie,które można naładować i świecą bez kabla. :shock: Czyli można doświetlać w tunelu.
kiepuczi
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 20:57

Post »

przemek1136: Te poskręcne liście i odbarwienie na fioletowo to po prostu nieodpowiednio dobrane oświetlenie. Dlatego po ściemnieniu zaczęły rosnąć lepiej. Ale to nie chodzi o poziom oświetlenia bo przy dobrych ledach można dać nawet 200W realnych na taka powierzchnie i 50 000 LUX i nic się nie będzie działo.
Jest to teoretycznie lampa full spectrum pisałeś że ma światło UV i IR ale czy tak na prawdę jest. Diody UV są droższe, dlatego wiele firm je pomija, nadal nazywając lampę „pełnym spektrum”. Brak UV ma realne konsekwencje – wpływa na produkcję antocyjanów, nadających roślinom czerwone i fioletowe odcienie, oraz reguluje syntezę związków obronnych. Podobnie sprawa wygląda z podczerwienią. Promieniowanie IR wpływa na pokrój roślin, odległości między węzłami i proces kwitnienia. Rośliny „odczuwają” IR i dostosowują do niego architekturę wzrostu. Bez tego sygnału mogą rosnąć zbyt zwarte lub nadmiernie rozgałęzione – w zależności od gatunku.

A na przybieranie masy zielonej rozsady najlepsze jest białe zimne ( 5000K, 6500K ), które ma najwięcej barwy niebieskiej, reguluje ona wzrost wegetatywny i zwartość rośliny, czerwony wspiera fotosyntezę i kwitnienie. Co innego jest full spektrum odpowiednie do każdej fazy rozwoju rośliny. Prawdziwe „full spectrum” powinno obejmować przynajmniej: UV-A (365–400 nm), pełny zakres widzialny z naciskiem na niebieski (400–500 nm) i czerwony (600–700 nm), oraz daleki czerwony/IR (700–780 nm).
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmieniłam lampy i mam wrażenie,że po dwóch dniach widzę różnicę na plus. :shock:
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

Jakie zamontowałaś ?
Ola
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamontowałam te,które kolega polecał .
Ta aplikacja dla mnie za mądra. :oops:
Obrazek
kiepuczi
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 20:57

Post »

Brak filtra z papieru na aparat i światło musi padać na przedni aparat do selfie przez kartkę papieru. Odczyt bardzo wątpliwy ponieważ DLI 0,35 to w komórce więcej światła wpada przez okno w lufciku , jaki PPDF? połóż telefon nieruchomo podczas pomiaru na płasko. A filtr to po prostu 3cm pasek papieru kartki xero zwinięty w opaskę zaklejony taśmą z tyłu.
Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syn mi odnalazł instrukcję obsługi . Teraz muszę przez to przebrnąć. :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”