Jaka odmiana gruszy?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
w69w
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2021, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka odmiana gruszy?

Post »

Witam
Kupiłem ostatnio trzy grusze ( Dobra Ludwika , Krzywka i Maritini ).
O tych dwóch pierwszych trochę znalazłem ifo ale sprzedający polecił włoską odmianę deserową Maritini .
Szperam już 3dzień i nic. Może ktoś coś wie? Proszę o info
Wszystkich pozdrawiam.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Od dłuższego czasu głowiłem się jakiej odmiany jest gruszka w sadzie po dziadku, drzewo średnich rozmiarów , połamane już było kilka razy, ale żyje i owocuje, dziadek mówił Kalapsa, ale Faworyta dojrzewa w sierpniu, a ta w sadzie we wrześniu i całkowicie niezgodny kształt owoców, które mają guzy, wrażliwa dość na rdzę, owoce wiąże duże.
Dziś po raz któryś przeglądałem atlas gruszek Rejmena i przeczytałem opis Kongresówki co ciekawe dość podobny, do owoców poniżej, ale ryciny i zdjęcia w internecie nie do końca się zgadzają, drzewo ze szkółki, gdyż nisko nad ziemią jest blizna po szczepieniu i odbija jakaś bardzo ciernista podkładka.
Czy mógł bym prosić o potwierdzenie, albo zaprzeczenie moich przypuszczeń, że w sadzie rośnie Kongresówka? Owoce zerwane na próbę czy to już, wszystko u mnie w tym roku miesiąc wcześniej.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miała być niby cukrówka, później myślałem, że Salisbury, a jest coś zupełnie innego, pierwsze owocowanie tej gruszki, miąższ masłowy soczysty
Na drzewie matecznym dojrzewały wrzesień/ paździenik
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KamilK02 pisze: 6 sie 2024, o 18:38 Od dłuższego czasu głowiłem się jakiej odmiany jest gruszka w sadzie po dziadku, drzewo średnich rozmiarów , połamane już było kilka razy, ale żyje i owocuje, dziadek mówił Kalapsa, ale Faworyta dojrzewa w sierpniu, a ta w sadzie we wrześniu i całkowicie niezgodny kształt owoców, które mają guzy, wrażliwa dość na rdzę, owoce wiąże duże.
Dziś po raz któryś przeglądałem atlas gruszek Rejmena i przeczytałem opis Kongresówki co ciekawe dość podobny, do owoców poniżej, ale ryciny i zdjęcia w internecie nie do końca się zgadzają, drzewo ze szkółki, gdyż nisko nad ziemią jest blizna po szczepieniu i odbija jakaś bardzo ciernista podkładka.
Czy mógł bym prosić o potwierdzenie, albo zaprzeczenie moich przypuszczeń, że w sadzie rośnie Kongresówka? Owoce zerwane na próbę czy to już, wszystko u mnie w tym roku miesiąc wcześniej.
Obrazek
Obrazek

Krzywy ogonek i rozmiar owocu pasuje do Kongresówki, pamiętam jak za dziecka nie mogłem takiej gruszki zjeść i opowiadałem o rozmiarze jej owocu. Nikt wówczas nie mógł mi uwierzyć że takie owoce istnieją.

Na przełomie 2023 i 2024 zdobyłem zrazy tej odmiany, zaszczepiłem na podkładce i czekam aż w końcu znów spróbuję smaków dzieciństwa.
Porównaj sobie zdjęcie ze strony niepodlewam tam właśnie podobny wygląd owocu jest.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Węglowy przeoczyłem wcześniej Twój post :oops:

Mam pytanie odnośnie pokroju grusz, koronę bardzo wąską i wysoką z przewieszającymi się konarami tworzy Bera Hardego?
Natomiast mam zagwozdkę jaka odmiana gruszy tworzy kuliste dość gęste korony na pierwszy rzut oka z daleka typowa korona jabłoni, jak podejdzie się bliżej to już widać typowe cechy gruszy, kora i młode gałązki. Drzewo średnie biorąc pod uwagę jakie wielkie potrafią być gruszki. Wiek oceniam na jakieś 50 lat. Grusze te są szczepione nisko przy ziemi.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamil, ta gruszka, którą brałeś za Cukrówkę, nie jest przypadkiem Pomaranczówką?
Anna
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam pojęcia właśnie co to może być. W zeszłym roku spóźniłem się ze zbiorem i zrobiły się mączyste. Wygląda że dojrzewa w sierpniu. Szczepiłem kiedyś alfę, ale tamta zupełnie inaczej wygląda.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
UprawaAmatorska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 wrz 2016, o 09:51

Post »

KamilK02 pisze: 8 lut 2026, o 21:01 Nie mam pojęcia właśnie co to może być. W zeszłym roku spóźniłem się ze zbiorem i zrobiły się mączyste. Wygląda że dojrzewa w sierpniu. Szczepiłem kiedyś alfę, ale tamta zupełnie inaczej wygląda.
Bardzo podobne owoce wydawała grusza rosnąca obok domu mojej babci.

Kiedyś szukałem co to mogłaby być za odmiana bo chciałem sobie zaczepić i podejrzewałem Żyfardke, podobno popularną w czasie kiedy szczepiono tę gruszę (dziadek mówił że ktoś z sąsiedztwa mu to drzewo zaszczepił).

Pamiętam że dojrzewała w żniwa, była miękka i chyba nie zdążyła nigdy zrobić się mączysta bo jako dzieci szybko dawaliśmy jej radę.
Pozdrawiam, Szymon
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cukrówek było kilka właśnie Żyfardka, Koźlarka i chyba coś jeszcze jednego. Udało mi się pozyskać tą pierwszą z pewnego źródła, za co serdecznie dziękuję ;:108 Jak by coś to utnę. Nie owocowała jeszcze u mnie, roczne przyrosty są dość długie i czerwonawe, jest wszczepiona w koronę tej żółtej gruszki NN
Wspominają u mnie w domu jakąś cukrówkę, drzewo było wielkie i jak gruszka spadła to robiła się marmolada, była podobno soczysta i bardzo słodka. Nic więcej nie udało mi się ustalić, czy gruszki były zielone, czy z rumieńcem.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”