Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Słodkie ziemniaki bataty

Post »

Piękne sadzonki . Jacek w jakim pomieszczeniu trzymasz boksy? jaki maja rozmiar i ile mieścisz w nich sadzonek ?
Moze bym sobie takie skombinowała do rozsady do tunelu ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Sprawdziłam ta lampa nazywa się full spectrum i teraz jest tańsza . Kupię ze 2 . Ma jak piszą przyjemne
światło .
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Asiu, boxy mam różne, jak i różne źródła światła w nich. Aktualnie używam regału warsztatowego 90x40cm z trzema półkami, oraz szerszego 50x90 cm.
Odpowiedzieć ile się zmieści nie sposób. Zależy na jakim etapie są rośliny i w jakich doniczkach.
Pierwsze lampy, kilkanaście lat temu robiłem z ledów "do roślin", ale barwa światła jest dla mnie nie akceptowalna.
Od lat używam zwykłych źródeł światła i jest ok. ;:333

Aniu, jeśli to full spectrum white, to światło będzie białe, nie drażniące.
Pozdrawiam, Jacek
ktos123456
200p
200p
Od: 10 cze 2019, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anulab pisze: 18 kwie 2025, o 07:53 Sprawdziłam ta lampa nazywa się full spectrum i teraz jest tańsza . Kupię ze 2 . Ma jak piszą przyjemne
światło .
No są takie. Świecą ciepłym przyjemnym światłem, mam takie.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Lampa dedykowana roślinom, taka świecąca na fioletowo, czy różowo, choć tam pewnie różne kolory są. Wygląda, że zablokowała jakąś czynność biochemiczną, bo kolor liścia był bardziej niebieski, niż zielony (i to w świetle dziennym). Żarówka świeciła około 30-40 cm nad batatami, przypuszczam, że były zbyt blisko tego światła. Jeszcze dodam, że regał z batatami stał przy oknie, dzień był pochmurny, lampa była blisko ze 4 godziny.
Jacku, pomidory przepiękne!
Skoro używacie zwykłych lamp i dają radę, to fajna wiadomość, w przyszłym roku zastosuję.
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info , kupię tę lampkę full spectrum . Nie mam grow boxa , ale może na przyszły
sezon zgłębię temat . :D
Co do odległości to u mnie jest nawet bliżej niż 40 cm na oko z 10 cm .
Awatar użytkownika
iwusiak1
50p
50p
Od: 16 lis 2012, o 09:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa porów cz.2

Post »

Jedno pytanko
Jaką lampę do siewek polecacie?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Re: Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu

Post »

Zrobiłam dziś mały growbox dla moich wschodzących papryczek.Kupiłam komplet 4 lampek którym można zmieniać intensywność świecenia i matę grzewczą na której można ustawić temperaturę. Chyba zadziałało bo jedna papryczka załamana w agonii wyprostowała się :D Jedynym moim błędem był zakup folii odbłyskowej do growboxów bo za cienka. Muszę pomyśleć o dociepleniu .
Obrazek
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

Iwusiak, jest taki wybór, że trudno jednoznacznie doradzić niestety...
Ja osobiście korzystam z modułów led cob full spectrum o mocy 50W. Cena zakupu to kilkanaście złotych, mąż dodał radiatory (miał na stanie ceny nie znam) i profilaktycznie wiatraczki (też kilkanaście zł/szt) i śmiga jak ta lala już drugi rok.
Ola
kiepuczi
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 20:57

Re: Uprawa porów cz.2

Post »

iwusiak1 pisze: 4 lut 2026, o 13:05 Jedno pytanko
Jaką lampę do siewek polecacie?
Najlepiej i najbezpieczniej to oświetlenie do roślin o barwie 6500K-7500K a to dlatego, że barwa ta posiada dużą intensywność niebieskiego koloru, a niewielką czerwonego. Czerwony również odpowiada za wzrost roślin, ale nie w takim samym stopniu jak niebieski. Wiadomo najlepiej mieć dobrze skrojone full spectrum, lampy na każde stadium rozwoju ale ciężko kupić budżetowo takie oświetleniea to co się nazywa często full spectrum często tylko z nazwy. Takie oświetlenie ma zazwyczaj wiele światła czerwonego 660nm, 740nm , ( IR), ( UV) a brak balansu niebieskiego. Fajnie jak producent podaje parametry.
Poniżej moje przygotowane centrum uprawowe. Większy growbox ma właśnie oświetlenie full spectrum oraz rozsadnik do szczepienia i siewek oświetlany ledami o barwie 6500K. Full spectrum ma PPDF ok 450 u/m/s i DLI przy 18 godzinach wynosi ponad 25 ( to skrojone głownie pod rozsadę popryki i pomidorki ) a zimne na ostatnim zdjęciu daje 250 u/m/s . Do siewek wystarczy 180-200 u/m/s. I tak będziemy ściemniać np przy szczepieniu poniżej 40% mocy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze fotka jak wygląda dobrze skrojone świtało do rozsady:

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem pełna podziwu,dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Doświetlam zwykłymi żarówkami k6500 z casto, dodatkowo dokupiłam
dwie żarówki dedykowane do roślin i te są bardziej różowe.
Chyba od tych różowych zaczęły mi zasychać liście . ;:222 Nie macie w growboxach takich problemów ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kiepuczi
50p
50p

Post »

O tym pisałem różowe światło to zapewnie 740nm UV i IR długość fal w ogóle nieodpowiednia do rozsady na żadnym etapie rozwoju rośliny, brak balansu z niebieskim światłem.
„Full spectrum” to jedno z najczęściej używanych haseł marketingowych w branży lamp ogrodniczych. Naturalne światło słoneczne obejmuje szerokie spektrum – od ultrafioletu (UV), przez cały zakres widzialny, aż po podczerwień (IR). Każda z tych barw odgrywa w roślinie określoną rolę. Jeszcze bardziej podstępna jest praktyka stosowania tylko podstawowych diod imitujących barwy. W najtańszych lampach producenci często ograniczają się do niebieskich i czerwonych LED, czasem dodając białe dla efektu wizualnego. Takie rozwiązanie obniża koszty produkcji, ale rośliny nie otrzymują pełnego spektrum bodźców biologicznych. Lampa do doświetlania roślin to inwestycja, która może odmienić Twoją domową uprawę. Jednak sukces zależy od świadomego wyboru opartego na faktach, nie marketingowych obietnicach.

Podsumowując wywal te imitujące światło różowe zabawki. Ledy z casto 6500K to nie to samo co profesjonalne ledy do uprawy na chipsetach samsunga ale coś tam dają. Nie sa to uprawowe ledy brak w nich specyfikacji : PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density) to kluczowy wskaźnik oświetlenia roślin, mierzący gęstość strumienia fotonów fotosyntetycznych docierających do rośliny wyrażony w mol/m2/s. Odpowiada za faktyczną ilość światła użytecznego do fotosyntezy. Optymalny PPFD zależy od fazy rozwoju: 100-300 (sadzonki), 300-600 (wzrost) . DLI z kolei to (Daily Light Integral) to całkowita dawka światła, jaką roślina otrzymuje w ciągu doby, wyrażona w molach na metr kwadratowy dziennie. Przy 18h doświetlania powinno być ok 15 dla rozsady i 25+ dla bardziej wymagających sadzonek jak pomidory.

Tak jak na moich zdjęciach domowym sposobem można pomierzyć sobie wartość PPDF i DLI apką PHOTONE na Androida i iOS z tym że na Iphone działa bardziej dokładnie. Ja testując na iphone 15 z miernikiem profesjonalnym mam odchylenia mniej niż 5%. Na androidzie w zależności od aparatu i jakości kamery odchyły są od 8-20%. Aparat korzysta z przedniej kamery do selfi, musimy wykonać filtr na ten aparat z kartki Xero o gramaturze 80g/m i ustawić w apce zródło światła ( o świetlenie sztuczne - Led full spectrum albo białe ). Inaczej nie zadziała.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wywalić to raczej nie,bo zostanę bez doświetlania. Chyba,że coś w to miejsce kupię ,ale co jest lepsze tego nie
wiem.
Mam oprawy na klipsa i do nich muszę dokupić żarówki . Klipsy przypinam na drążęk i tak doświetlam.
Jeszcze raz przeczytam co napisałeś,może coś zrozumiem. :oops:
Np.taka żarówka jest dobra.https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-d ... 7985240010
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

Kiepuczi, widzę, że masz dużą wiedzę na temat doświetlania rozsad. Co sądzisz o takiej żarówce:

Żarówka LED E27 A80 24W 3452lm 6500K Zimna 260°

Mam taką w domu i się zastanawiam czy do sałat i takich tam nie nada się lepiej niż te coby full spectrum...
Ola
kiepuczi
50p
50p

Post »

Hej, jeśli mają być żarówki z gwintem E27 to na szybko znalazłem kilka fajnych pozycji. Wadą żarówek jest wąski kąt padania czyli oświetlają skutecznie małą powierzchnię ale można z kolej je umieścić ciut dalej od roślin niż ledy.

Ta jest super ma fajne spektrum dużo niebieskiej barwy + UV i IR na rozwój korzeni:
Numer oferty słynnego serwisu aukcyjnego: 10099798473

Połowę tańsza wersja ale i połowę mniej skuteczna:
Numer oferty: 11465786063

A jak ktoś chce kupić coś nowego ale nie za tryliony cybulionów i mieć gotowca do użytku ale niekoniecznie listwy ledowe to polecam coś takiego poniżej. Listwy maja chipsety SAMSUNG LM281B+ Pro VK rank, dają super barwę światła i nie wypalają się tak szybko jak tanie ledy. Taki zestaw wystarczy do doświetlania nie tylko rozsady ale sukulentów czy innych kwiatków i posłuży kilka lat. Ledy wypalają się , czym tańsze tym szybciej, Chińskie chipsety po jednym sezonie rozsadowym mogą mieć moc nawet o 30% niższą. Czyli dwa lata i po ledach.

https://mr-light.pl/produkt/lampa-do-do ... -statywem/

u mnie ten statyw z 6 głowami oświetla w zimie dwa duże aloesy. W ofercie Mr. Light są też statywy tańsze z 4 głowami ale one śą słabsze, maja tańsze ledy na zasilaczu 12V zamiast 24V. Ten zestaw 4 głowy (12V) tez daje rade , miałem go zanim wyszedł model na chipach LM281B+ tylko jak jest na rynku już coś lepszego i trwalszego to brać lepsze. Takie moje zdanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”