Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.9
-
KamilK02
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 22
15 dni od wyłożenia na wacik do próby kiełkowania nasion pomidor 18 lat po terminie i żadnego kiełka nie widać. Czekam dalej.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamil, proponuję wziąć inne nasiona, namoczyć w ciepłym naparze z rumianku i wtedy wyłożyć do kiełkowania.
Anna
-
deltoro

- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Kamil,
a może kropla wody utlenionej, bezpośrednio na nasionko?
a może kropla wody utlenionej, bezpośrednio na nasionko?
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Robert25 +

- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamil próbowałeś jakie nasionka są w dotyku i czy widać pleśń?
Tomek moczysz nasionka w wodzie utlenionej przed wyłożenie do kiełkowania?
A może rozlewasz na waciki , papier itd ?
Tomek moczysz nasionka w wodzie utlenionej przed wyłożenie do kiełkowania?
A może rozlewasz na waciki , papier itd ?
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Spróbuję jeszcze raz za tydzień jak te nie ruszą i rumiankiem i wodą utlenioną
, odmiana nie jakaś bardzo cenna, bo malinowy Ożarowski
- Jolek

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Kiedyś była tu dyskusja, że nasiona nie koniecznie chcą wschodzić na wacikach itp z powodu chemii w niej zawartej.
Woda utleniona nie rozcieńczona też może uszkodzić nasionko. Ja próbuję reanimować stare nasiona papryki. Al zaleciła najpierw w ciepłej wodzie namoczyć na 1 godz 30C, potem woda utleniona 3% pół na pół z wodą 20 minut. co 8 godz zmienić wodę na 30C. Po dobie -skaryfikacja i do lodówki na 2-3 godz. Potem ciepłe miejsce do dn 15.Sprawdzać czy nie pleśnieją.Jeśli cisza to lodówka na noc 2 razy w tyg. Mają być w woreczku strunowym otwartym z zwilżonym papierem zamknięte w ciemnym pudełku. Na razie od tyg tak mam papryki. Będę tez próbować nasiona pomidorów. Mi 11letnie nasiona pomidorów nie skiełkowały w normalny sposób.
Al też sugeruje moczenie 12 godz w rumianku lub czarnej herbacie. Jedną część namoczyłam w herbacie.
Trzeba poeksperymentować do marca

Woda utleniona nie rozcieńczona też może uszkodzić nasionko. Ja próbuję reanimować stare nasiona papryki. Al zaleciła najpierw w ciepłej wodzie namoczyć na 1 godz 30C, potem woda utleniona 3% pół na pół z wodą 20 minut. co 8 godz zmienić wodę na 30C. Po dobie -skaryfikacja i do lodówki na 2-3 godz. Potem ciepłe miejsce do dn 15.Sprawdzać czy nie pleśnieją.Jeśli cisza to lodówka na noc 2 razy w tyg. Mają być w woreczku strunowym otwartym z zwilżonym papierem zamknięte w ciemnym pudełku. Na razie od tyg tak mam papryki. Będę tez próbować nasiona pomidorów. Mi 11letnie nasiona pomidorów nie skiełkowały w normalny sposób.
Al też sugeruje moczenie 12 godz w rumianku lub czarnej herbacie. Jedną część namoczyłam w herbacie.
Trzeba poeksperymentować do marca
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zasychają mi końcówki liści na rozsadzie pomidora .Co to za przyczyna i jak pomóc ?
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Może pokaż całą roślinę? Ta zaschnięta część liścia w jakim kolorze? Może przelane korzenie?
Anna
- Robert25 +

-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Grubiutkie,robią masę.
Chyba drugi raz wysieję. Zasychanie chyba się zatrzymało.
Chyba drugi raz wysieję. Zasychanie chyba się zatrzymało.
- Robert25 +

Re: Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.9
W domu zaczęło się zerkanie i rozmowa fajnie się klei , a dopiero malutkie
Dobrze , że później będzie większa atrakcja.
Myślę, że nawet jak te dolne liście sadzonka zacznie odrzucać , to góra będzie później spoko z tego co widać ładnie trzyma fason , a może wyskoczy jakiś zastępczy wilczek
Jakoś przetrwasz ten kryzys .
Dobrze , że później będzie większa atrakcja.
Myślę, że nawet jak te dolne liście sadzonka zacznie odrzucać , to góra będzie później spoko z tego co widać ładnie trzyma fason , a może wyskoczy jakiś zastępczy wilczek
Jakoś przetrwasz ten kryzys .
- Robert25 +

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6
-
Olafasola13
- 200p

- Od: 18 lis 2022, o 11:10
Zobaczymy jak się wyrobię z tym wszystkim i jak mi się to zmieści. Jeśli nie dam rady to komuś moge dać sadzonki w zamian za jednego pomidora z każdej odmiany żeby po prostu spróbować i mieć potem jakieś nasionka.
Robert u mnie małe otwarcie sezonu już było z Ijuńskim wsianym 17 stycznia, bez doświetlania
https://i.postimg.cc/ZYc1mDTP/20260216-093728.jpg
Zdjęcie za duże
§ 3.7Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
3 najładniejsze sobie zostawiam a reszta pójdzie w świat.
A wysiew pozostałych odmian zaczynam 20 lutego i tak co 7-10 dni kolejne odmiany idą do kiełkowania aż do początku kwietnia, w zależności od tego jak szybko kiełkują i idą do ziemi. Pierwsze idą niskie oraz wczesne odmiany jak Anna Russian, Katja, Ljana, Pink Passion, Dietskij Slodkij, Ałtajski Krasnyj, Abakański Rozowyj, Brandywine Purple Pear i Inzir Rozowyj a potem już po kolei reszta i ostatni siew pomidory do gruntu dla których początek kwietnia bedzie terminem w sam raz.
Jak jeszcze jakiegoś z listy wcześniejszego nie zlokalizowałam to po prosze o wskazanie odmiany.
Robert u mnie małe otwarcie sezonu już było z Ijuńskim wsianym 17 stycznia, bez doświetlania
https://i.postimg.cc/ZYc1mDTP/20260216-093728.jpg
Zdjęcie za duże
§ 3.7Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
3 najładniejsze sobie zostawiam a reszta pójdzie w świat.
A wysiew pozostałych odmian zaczynam 20 lutego i tak co 7-10 dni kolejne odmiany idą do kiełkowania aż do początku kwietnia, w zależności od tego jak szybko kiełkują i idą do ziemi. Pierwsze idą niskie oraz wczesne odmiany jak Anna Russian, Katja, Ljana, Pink Passion, Dietskij Slodkij, Ałtajski Krasnyj, Abakański Rozowyj, Brandywine Purple Pear i Inzir Rozowyj a potem już po kolei reszta i ostatni siew pomidory do gruntu dla których początek kwietnia bedzie terminem w sam raz.
Jak jeszcze jakiegoś z listy wcześniejszego nie zlokalizowałam to po prosze o wskazanie odmiany.
-
berlios1907
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 12 lut 2026, o 16:04
Ja też testowo wysiałam kilka sztuk 17.01.. don Juan from Syberia, maskotka, surya F1 i creativo wydłubane z koktajla z biedronki. Rączki ciągle swędzą, chciało by się już więcej ale się powstrzymuje. Myślę, że za 1,5 tyg ruszę. Z resztą od wczoraj u mnie dalej zima. W zeszłym roku wysiałam większość 10.02 i było to trochę wcześnie bo było dużo biegania z sadzonkami, które finalnie były bardzo ładne ale wsadzone do szklarni dopiero 26.04. Te które siałam tuż przed świętami wielkanocnymi dogoniły szybko te z lutego.
Pozdrawiam, Basia