Figa na działce, w donicy cz.2
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy cz.2
Adam Przyginam pędy do ziemi, na to niskie kabłąki i kilka warstw agro P-50. Powstaje taki niski tunelik. Robiłem tak w zeszłym roku i jest ok. Wcześniej przysypywałem korą , ale to za duzo roboty i trochę gniły.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas jeszcze sezon figowy trwa. Czekamy na kilka owoców Peretty.
Ronde de Bordeaux sadzona wiosną 2024 r. miała 7 owoców. Część z nich była zniekształcona, ale były smaczne. Zjedliśmy 4 owoce Peretty (największa miała 70 gramów) i jeszcze kilka dochodzi.
Z Brown Turkey udało nam się zjeść kilka main crop z roślin posadzonych wiosną 2025 r.
Morena podgryziona kolejny raz przez gryzonie ma kilka owoców, które raczej nie dojrzeją.
Ice Crystal zawiązała kilka owoców, ale opadły.
Część naszych fig posadzonych wiosną 2024 r. rośnie w „koszach” z siatki stalowej, co skutecznie chroni je przed gryzoniami, których nie brakuje na naszej działce.
U nas utworzenie przestrzeni pustej, a później ocieplenia, raz się sprawdziło, a w kolejnych roku był to raj dla gryzoni – musieliśmy odbudowywać nasze zasoby figowe. W minionej zimie bezpośrednio zasypaliśmy zrębkami i były mniejsze straty i tylko w figach, które nie rosły w „koszach” stalowych.
Ronde de Bordeaux sadzona wiosną 2024 r. miała 7 owoców. Część z nich była zniekształcona, ale były smaczne. Zjedliśmy 4 owoce Peretty (największa miała 70 gramów) i jeszcze kilka dochodzi.
Z Brown Turkey udało nam się zjeść kilka main crop z roślin posadzonych wiosną 2025 r.
Morena podgryziona kolejny raz przez gryzonie ma kilka owoców, które raczej nie dojrzeją.
Ice Crystal zawiązała kilka owoców, ale opadły.
Część naszych fig posadzonych wiosną 2024 r. rośnie w „koszach” z siatki stalowej, co skutecznie chroni je przed gryzoniami, których nie brakuje na naszej działce.
U nas utworzenie przestrzeni pustej, a później ocieplenia, raz się sprawdziło, a w kolejnych roku był to raj dla gryzoni – musieliśmy odbudowywać nasze zasoby figowe. W minionej zimie bezpośrednio zasypaliśmy zrębkami i były mniejsze straty i tylko w figach, które nie rosły w „koszach” stalowych.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
ostatnia szansa

W dniu dzisiejszym przycięliśmy nasze figi nisko nad ziemią.

Zabezpieczyliśmy je przed większymi mrozami przysypując przekompostowanymi zrębkami.

Mamy nadzieję, że nasze figi ładnie przetrwają kolejną zimę.

Zabezpieczyliśmy je przed większymi mrozami przysypując przekompostowanymi zrębkami.

Mamy nadzieję, że nasze figi ładnie przetrwają kolejną zimę.
Moje nowe imię Szansa 
Nie można było przyciąć chociaż części gałązek przygiąć i obsypać jak na zdjęciach dodając jeszcze trochę kartonów na wierzchu? Zapewne byłoby trochę fig pierwszego rzutu. W podkarpackim udaje się dobrze drugi rzut fig?
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- FreGo

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
U mnie w Podkarpackim moje stare figi Brown Turkey od 2 lat przestały wytwarzać drugi rzut owoców. Mam tylko brebę na wiosnę.Jak jej nie ochronię przed przymrozkiem to mam tylko figi dla satysfakcji.
Niestety ale chyba rośliny się też uczą.
W tym roku mam nowatorski sposób na zimowanie, w foliaku na leżąco położone drzewa figowe wraz z donicami, pomiędzy nie wstawione mniejsze figi w doniczkach, to nakryte starą plandeką niebieską i na to porzucane luźno płyty styoropianu 5-10cm grubości. Wg. moich obliczeń nawet ponad 20 stopni mrozu nie da temu rady.Na podłodze jest agrowłóknina czarna. Na wszelki jednak wypadek ma jedną figę w garażu blaszanym i w pracy jedną BT oraz dwie Panache. Poza tym jedna jest w sarkofagu w gruncie , sarkofag z opon samochodowych wypełniony trocinami.
Się zobaczy co będzie lepsze. Jak zwykle robię eksperymenty.

Niestety ale chyba rośliny się też uczą.
W tym roku mam nowatorski sposób na zimowanie, w foliaku na leżąco położone drzewa figowe wraz z donicami, pomiędzy nie wstawione mniejsze figi w doniczkach, to nakryte starą plandeką niebieską i na to porzucane luźno płyty styoropianu 5-10cm grubości. Wg. moich obliczeń nawet ponad 20 stopni mrozu nie da temu rady.Na podłodze jest agrowłóknina czarna. Na wszelki jednak wypadek ma jedną figę w garażu blaszanym i w pracy jedną BT oraz dwie Panache. Poza tym jedna jest w sarkofagu w gruncie , sarkofag z opon samochodowych wypełniony trocinami.
Się zobaczy co będzie lepsze. Jak zwykle robię eksperymenty.
Witam, jestem Adam.
-
ostatnia szansa

Nie zależy nam zbytnio na brebie, nastawiamy się na main crop.
Wcześniej zostawialiśmy przysypany długi pęd jednoroczny ale wymaga to znacznie więcej nakładu pracy i materiału okrywowego.
Nasze doświadczenia i wpisy na forach figowych doprowadziły nas do wniosku, że aby main crop dojrzał na czas i był w sensownej ilości, to trzeba przyśpieszyć wiosenną wegetację i oczywiście usunąć stożki wzrostu do 15 czerwca. W roku 2025 udało się osiągnąć do 15 liści w nowych pędach do momentu uszczknięcia.
Zbyt krótko zajmujemy się uprawą fig i ciągle robimy doświadczenia. A poza tym, jak już wcześniej pisaliśmy, mamy dodatkowo kłopoty z gryzoniami,.
Peretta – jeden z naszych tegorocznych przysmaków:

Wcześniej zostawialiśmy przysypany długi pęd jednoroczny ale wymaga to znacznie więcej nakładu pracy i materiału okrywowego.
Nasze doświadczenia i wpisy na forach figowych doprowadziły nas do wniosku, że aby main crop dojrzał na czas i był w sensownej ilości, to trzeba przyśpieszyć wiosenną wegetację i oczywiście usunąć stożki wzrostu do 15 czerwca. W roku 2025 udało się osiągnąć do 15 liści w nowych pędach do momentu uszczknięcia.
Zbyt krótko zajmujemy się uprawą fig i ciągle robimy doświadczenia. A poza tym, jak już wcześniej pisaliśmy, mamy dodatkowo kłopoty z gryzoniami,.
Peretta – jeden z naszych tegorocznych przysmaków:

Moje nowe imię Szansa 
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje zimowałem już przez dwie zimy w podobny sposób.
Na konstrukcji tunelu podwieszona zimowa włóknina (P50), rośliny w donicach leżą na ziemi przykrytej czarną włókniną, na roślinach 3 warstwy zimowej P50.
W lutym na zewnątrz było -19, pod przykryciem, wśród pędów -0,5. W tych samych warunkach skutecznie zimowały młody laur, granat i wasabi.
Pozdrawiam,
J
J
- FreGo

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Dlaczego piszesz o sobie jak Ludwik XIV-ty? Przecież konto jest jednoosobowe. Poza tym nazwa wyraźnie sugeruje pierwszą osobę liczby pojedynczej.ostatnia szansa pisze: ↑30 gru 2025, o 20:48 Nie zależy nam zbytnio na brebie, nastawiamy się na main crop.
Nasze
Jak robisz zdjęcie figi w porównaniu do monety , tu akurat 5-złotowej, to powinna być figa na tej samej płaszczyźnie co moneta.
Na zdjęciu moneta jest na dnie talerza a figa na rancie(wyżej i bliżej obiektywu) przez co owoc wygląda na dużo większy niż w rzeczywistości.
Zyczajna Peretta wygląda jak figa Marokańska, jak gdyby miała mieć ze 200g a widać, że ma 60g na drugim zdjęciu.
Witam, jestem Adam.
-
ostatnia szansa

Przyjmuję z pokorą słowa krytyki.
Specjalnie zamieściłam zdjęcie figi na wadze i umieściłam obok drugie zdjęcie z rozkrojoną, aby nie było wątpliwości jak duża jest figa. Moneta nie bardzo chciała leżeć obok rozkrojonej figi, tylko sobie zjechała w dół
.
Konto jest moje, ale działką zajmuję się razem z mężem, o czym wielokrotnie pisałam na forum.
Nie chcę przypisywać sobie zasług całości tego, co przedstawiam na forum.
Pozdrawiam!
Specjalnie zamieściłam zdjęcie figi na wadze i umieściłam obok drugie zdjęcie z rozkrojoną, aby nie było wątpliwości jak duża jest figa. Moneta nie bardzo chciała leżeć obok rozkrojonej figi, tylko sobie zjechała w dół
Konto jest moje, ale działką zajmuję się razem z mężem, o czym wielokrotnie pisałam na forum.
Nie chcę przypisywać sobie zasług całości tego, co przedstawiam na forum.
Pozdrawiam!
Moje nowe imię Szansa 
No to ja "pochwalę się" jak zabezpieczyłem figę. Nie zrobiłem nic, a nawet jeszcze nie przyciąłem jej, jak to robię co roku - nie będę sadzonek. Jeżeli nie będzie w prognozach mrozu poniżej -15 stopni, to nic nie będę czynił, aby figę zabezpieczyć. Na to na razie się nie zanosi. W tamtym roku był większy mróz i figa prawie bez szkód przeżyła.

Pozdrawiam
Janusz
Janusz