Ogórek - polecane odmiany cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Sonka1
50p
50p
Od: 19 lis 2023, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek - polecane odmiany cz.2

Post »

Witam Asiu. W przyszłym roku w pierwszym wysiewie to bedzie po 2 szt SL i SV oraz 8 szt Monisi. Deserowe wysieję wcześniej. W na zbiór jesienny czerwcu wysieję Monisię oraz Oktopusa po 4 szt. Sadzonki przygotowuję wcześniej w doniczkach / po 2 ziarenka do doniczki/. Jak sieję bezpośrednio do ziemi to różnie u mnie bywa ze wschodem i wtedy nie wiem czy nasiona złe czy coś pożarło siewkę i dlatego wygodniej jest mi przygotować sadzonki. Ogórki u mnie rosną w pionie po siatce. Ten sposób się u mnie sprawdził i świeże ogórki mam bardzo długo. Pozdrawiam.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sonka dzięki.
A rozwiniesz nazwy ogórków?
Asia
Sonka1
50p
50p
Od: 19 lis 2023, o 12:55

Post »

Przepraszam Cię Asiu jak i pozostałe osoby. Nie powinnam używać skrótów przy nazwach.
SL - to Suyo Long
SV - to SV3506CV
Pozdrawiam.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Kod Nazwa naukowa Nazwa polska
Wirus
CMV Cucumber mosaic virus Mozaika ogórka
CVYV Cucumber vein yellowing virus Żółtaczka nerwów ogórka
Bakteria
Psl Pseudomonas syringae pv. lachrymans Kanciasta plamistość
Grzyb
Ccu Cladosporium cucumerinum Parch dyniowatych
Cca Corynespora cassiicola Korynesporoza dyniowatych
Co: 1,2,3 Colletotrichum orbiculare (ex C. lagenarium) Antraknoza dyniowatych – rasa: 1,2,3
Pcu Pseudoperonospora cubensis Mączniak rzekomy
Px Podosphaera xanthii (ex. Sphaerotheca fuliginea) Mączniak prawdziwy

Na sezon 2026 mam do wyboru do wczesnej uprawy tunelowej 2 odmiany z oferty Bejo: Artist F1 i Absolut F1. Teoretycznie Absolut F1 to ulepszona wersja Artist F1 i pewnie na nią postawię na najwcześniejszy wysiew w uprawie tunelowej. U mnie w uprawie tunelowej ogórka najwięcej problemu przysparzają przędziorki ale raczej postawię na Limocide i nie będę stosował ostrej chemii. Tym bardziej, że na owocach ogórka z tunelu najbardziej zależy mi w czerwcu. Później uprawa będzie zlikwidowana a ogórki będą z uprawy gruntowej. W tunelu nie będę się bawił w szczepienie bo Absolut F1 ma bardzo silny system korzeniowy ale Monisię w gruncie spróbuję szczepić na dyni figolistnej. Być może pobawię się też w uprawę kilku krzaczków ogórka jesienią. W gruncie pewnie powtórzę tradycyjnie Monisia F1 i dodam kilka krzaczków Artist i Absolutnie
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

:wit Przemku kiedy planujesz wysiać gruntowe i czy będą z rozsady?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

W moim przypadku notorycznie brakuje wolnego miejsca na grządkach więc wszystko musi być dokładnie zaplanowane. Ponieważ planuję uprawę 8-10 ogórków w tunelu, w uprawie gruntowej nie muszę się spieszyć. Dla ogórków gruntowych przeznaczyłem jedną z grządek na której wcześniej będzie rósł bób (też z rozsady). Wczesna odmiana bobu, sadzona z rozsady powinna zwolnić stanowisko pod koniec czerwca a więc ogórki z rozsady trafią na grządkę pod koniec czerwca lub najpóźniej na początku lipca. Optymalnie jest wysadzać rozsadę ogórka z 5 liśćmi a więc taką ok. 4 tygodniową a to oznacza, że ogórki do uprawy gruntowej wysieję dopiero na początku czerwca. Moje odmiany zaczynają przeważnie dojrzewać ok. 30 dni od wysadzenia rozsady (60 dni od wysiewu).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”