Wszystko o pomidorach cz. 22
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 22
Nie mam jednego typu,smakują mi różne. Nie powinien być kartoflowaty,pękający,zbyt szybko przejrzewający,może być słodki albo
kwaśny,nie za miękki, zbyt twardych też nie lubię,chyba że na przechowywanie,grona mają być gęste. Mam niskie tunele i wolę odmiany
niższe z gęstymi gronami,takie co mają krótkie międzywężla.
kwaśny,nie za miękki, zbyt twardych też nie lubię,chyba że na przechowywanie,grona mają być gęste. Mam niskie tunele i wolę odmiany
niższe z gęstymi gronami,takie co mają krótkie międzywężla.
-
anulab

Tak,nie jest zbyt wysoki a przy prowadzeniu na dwa pędy rośnie poniżej 2 metrów.Owoce spore,twarde,ale genu twardego
nie mają. Na zewnątrz różowe,w środoku ciemniejsze. Gęstę grona,nawet jak zrzuci kwiatek to zaraz nadrobi. Owoce równo
wybarwione,nigdy nie mają zielonej piętki.
Podobny jakościowo jest Minusinsk Rot,ale mniej plenny. Ładnie owocował do końca sezonu.
Z filmu spodobał mi się Cherokee Tiger Orange dwarf- w sklepie Meraki chyba mają pomylone nasiona, bo o takiej nazwie, jest pomidor
w paski.
nie mają. Na zewnątrz różowe,w środoku ciemniejsze. Gęstę grona,nawet jak zrzuci kwiatek to zaraz nadrobi. Owoce równo
wybarwione,nigdy nie mają zielonej piętki.
Podobny jakościowo jest Minusinsk Rot,ale mniej plenny. Ładnie owocował do końca sezonu.
Z filmu spodobał mi się Cherokee Tiger Orange dwarf- w sklepie Meraki chyba mają pomylone nasiona, bo o takiej nazwie, jest pomidor
w paski.
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogólnie pomidory przez tego pana wyglądają apetycznie
Czy miałaś może w tym trudnym sezonie jakąś odmianę, która dobrze znosiła te trudne warunki?
-
anulab

Było kilka odmian,które dobrze przetrwały. W odkryciach sezonu pojawiły się niskie odmiany i to mnie bardzo cieszy,bo
będą jak znalazł na początek sezonu. Jednak z nich to Etna,polski pomidorek,smaczny,dobry też na jesień. Nie pęka i chłód
mu nie przeszkadza.
będą jak znalazł na początek sezonu. Jednak z nich to Etna,polski pomidorek,smaczny,dobry też na jesień. Nie pęka i chłód
mu nie przeszkadza.
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ania Etna to jest ta odmiana mieszańcowa, czy może jakaś ustalona?
Swoją drogą jednak krzyżówka promyka x brandyfred udała się, mimo, że w F1 pomidor był wysoki i z bardzo dużym wigorem. W F2 na 4 siewki 2 rosną słabiej i jedna z nich ma ziemniaczany liść
Swoją drogą jednak krzyżówka promyka x brandyfred udała się, mimo, że w F1 pomidor był wysoki i z bardzo dużym wigorem. W F2 na 4 siewki 2 rosną słabiej i jedna z nich ma ziemniaczany liść
-
anulab

Możliwe,nasion w opakowaniu dużo i cena nie wysoka.
Rośnie słabiej czyli niska jest ?
Rośnie słabiej czyli niska jest ?
- Robert25 +

- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może jakieś fotki krzaka i pomidorka.
Z jakiej firmy ta mieszańcowa odmiana ?
Wesołych Świąt 🎄
-
anulab

W tym roku sporo chorowałam i zdjęć mało robiłam. Niskich miałam kilka bo chciałam sprawdzić,który wypadnie
najlepiej na wiosenne uprawy. Miałam czeską Terezę i Darinkę, Tomska i Etnę .Wszystkie wypadły dobrze i będę
miała problem,które powtarzać a wiosną mam ograniczone możliwości. Wymieniłam Etnę,bo to polski pomidor i
w dodatku dostał jakoś nagrodę. Smakował mi,można śmiało jednego zaryzykować.
najlepiej na wiosenne uprawy. Miałam czeską Terezę i Darinkę, Tomska i Etnę .Wszystkie wypadły dobrze i będę
miała problem,które powtarzać a wiosną mam ograniczone możliwości. Wymieniłam Etnę,bo to polski pomidor i
w dodatku dostał jakoś nagrodę. Smakował mi,można śmiało jednego zaryzykować.