Wszystko o pomidorach cz. 22

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

Witam.
Uprawiał ktoś pomidora Mahitos F1.
Jerzy
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Dzięki Robercie najpierw sprawdzę smak. ;:333
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Mikar Miałem go dwa lata temu bodaj, plenna malinówka, że grona się odrywały, dość twardy był. Choć przenawożony był azotem i krzak była bardzo mocny.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewa gdzie takie piękności kupiłaś?
Ostatnio w lidlu kupuje rzymskie pomidory, bo są całkiem dobre w smaku.
Lepsze od malinówek.
Asia
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Asiu ja akurat mam po drodze do hipermarketu Leclerc i lokalnych Delikatesów Centrum. W Leclerc mozna czasem prawdxiwe perełki znaleźć.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
AdamK-l
50p
50p
Od: 20 mar 2023, o 12:14

Post »

W lidlu jest bardzo smaczny "czekoladowy", ale na kartonie jest rzeczywista nazwa odmiany "sweet marmande". Biedra też ma swojego nazwanego "czekoladowy", wygląda niemal identycznie jak ten z lidla ale to zupełnie inna odmiana, na kartonie jest napisane "clx37.935" i w smaku jest o wiele gorszy od lidlowego.
Fittipaldi
200p
200p
Od: 20 paź 2023, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potwierdzam, jak na "kupny marketowy" jest całkiem smaczny, dobry balans między słodkim i kwaśnym a do tego pomidorowy (co rzadko zdarza się marketowym pomidorom w zimowych miesiącach).
Teoretycznie sweet marmande i clx37.935 to jest to samo. Być może różnice wywodzą się od producenta, regionu, warunków uprawy.
W ubiegłym roku próbowałem uprawy z pobranych nasion ale zbiory były mizerne, twarda skórka i bardziej "rozwodniony" smak (być może błędem była uprawa w gruncie).
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

W sklepach są pomidory tzw. " śliwkowe " , trochę większe niż cherry, ale raczej małe. Wie ktoś może co to za gatunek? Poza tym czy pestki z takiego pomidora dadzą to samo?, czy może to F1.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pewnie f1,ale ja kiedyś śliwkowe siałam i były całkiem dobre.
AdamK-l
50p
50p
Od: 20 mar 2023, o 12:14

Post »

Fittipaldi pisze: 4 gru 2025, o 22:49Teoretycznie sweet marmande i clx37.935 to jest to samo. Być może różnice wywodzą się od producenta, regionu, warunków uprawy.
Chyba jest tak jak napisałeś, znalazlem post z 2023: viewtopic.php?p=6440561#p6440561

"Sweet Marmande F1 wcześniej miała także roboczą nazwę Unico ( CLX37935 ) .
Pomidor został wyprodukowany przez międzynarodową firmę nasienną HM Clause (spółkę zależną giganta nasiennego Limagrain) we współpracy z hiszpańskimi firmami m.in. w Almerii i Granadzie."

Ciekawe jak bardzo mogą się różnić smakiem z dwóch sklepów skoro ta sama odmiana i wygląda tak samo :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To zależy od warunków uprawy.
Min. nawożenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

CLX37935 miałam w tym roku uprawiany w wiaderku z nasion pozyskanych z kupnego pomidora. Krzak zdrowy, średnio plenny, po 2-3 pomidory w gronie, ok 195-250 g, płaski. Raczej późny albo przez to, że aura była zimna a u mnie cienisto. Pomidor z wyglądu piękny, błyszczący, bardzo wyróżnia się na tle innych pomidorów. Skóra bardzo gruba, smak lekko kwaskowaty typu befsztyk. Pierwsze grona miały pomidorki lekko wklęśnięte potem były z lekkim cypelkiem .Nadaje się do przechowywania. Parę dni temu poszły do sałatki ostatnie sztuki.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MustardOlive
50p
50p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:lol: A jaka różnica jest z Jedynym Malinowym? Lidlowe są piękne, wielkie i dojrzałe, a te z biedry ledwo zapalone i często z oznaczeniem drugiej kategorii, a reklamowane jako premium.
Coś mi dzwoni, że Sweet Marmande to lubiana Adora, z której wyprowadzono Primorę - malutki befsztyk sprzedawany na tackach w lidlu. I o ile Primora w pokoleniu f2 rosnąć ani żyć za żadne skarby nie chce, tak Adora jak na razie na sześć krzaków wydała tylko jeden z owocem śliwkowym, a pozostałe to były śliczne befsztyki, około 85 dni z bardzo długimi międzywięźlami.
Takie znalazłam zdjęcie Sweet Marmande. W f2 stracił trochę na kolorze, ale był przepyszny, tylko musiał niemal przejrzeć i być miekki - zerwany wybarwiony twardy był kiepski i wyraźnie niedojrzały.
Obrazek

Takie pytanie jeszcze mam - gdybyście mieli wybierać między Rebelpikiem a Sakiewką Chudziaka, który byście uprawiali?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit To zależy, jeżeli zależy ci na plenności to wybrała bym sakiewkę chudziaka, smaczna.+ Oba są smaczne , Rebelpik chyba ma więcej "mięska " .

Tak wygląda sakiewka Chudziaka

Obrazek
Rebelpika wstawiała Kasia Leszkat.
U mnie był mniej plenny , bo go prowadziłam na 1 pęd i go ogłowiłam, żeby zdążył dojrzeć , bo go późno siałam.
Ele ten kształt i kolor ;:173 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Łał ;:oj u mnie natomiast Sakiewka nie była taka plenna a Rebelpiki wszystkie 4 krzaki oblepione owocami, ja je prowadziłam na 2-3 pędy i nie ogławiałam a Sakiewkę chyba na 1 pęd prowadziłam pewnie dlatego mniej plenna była i u mnie rosła pod chmurką a u Asi chyba w szklarni. Czy to tylko w tle ta szklarnia. :wink:

Rebelpik
Obrazek

Sakiewka Chudziaka
Obrazek

Rebelpik
Obrazek

Nie mam więcej zdjęć Sakiewki Chudziaka za to mam mnóstwo Rebelpika. Zawsze robie dużo zdjęć pomidorom którymi jestem zachwycona więc nic już nie powiem. :lol:
Dodam że Rebelpik najdłużej opierał się zarazie i tym samym wydawał owoce najdłużej. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”