Truskawki - cz.6
Re: Truskawki - cz.6
Mają tam Polkę, która u mnie się sprawdziła. Większa od Sengi, wytwarza mniej wąsów i mniej podatna na plamistość liści.
Polecana jest do upraw ekologicznych. Warto pobrać pdf z opisami odmian malin i truskawek.
https://modr.pl/sites/default/files/bro ... dowych.pdf
Polecana jest do upraw ekologicznych. Warto pobrać pdf z opisami odmian malin i truskawek.
https://modr.pl/sites/default/files/bro ... dowych.pdf
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A co sądzicie o Honeyoe z doświadczenia własnego? Jak wpisałem raz w wyszukiwarke sadzonki truskawek, to teraz jestem obsypywany tą odmianą z każdej strony.
Widzę że jest wczesna, to by mi pasowało, choć widziałem też wpisy że kiepska w smaku. Choć ogrom osób też ją chwali ale czy to prawdziwe opinie w dzisiejszych czasach nie można być pewnym.
Chyba tez nie jest objęta ochroną licencyjną skoro tyle jest ofert tej odmiany. Chyba że ktoś likwiduje plantacje i wyprzedaje ją na lewo i prawo za grosze.
Widzę że jest wczesna, to by mi pasowało, choć widziałem też wpisy że kiepska w smaku. Choć ogrom osób też ją chwali ale czy to prawdziwe opinie w dzisiejszych czasach nie można być pewnym.
Chyba tez nie jest objęta ochroną licencyjną skoro tyle jest ofert tej odmiany. Chyba że ktoś likwiduje plantacje i wyprzedaje ją na lewo i prawo za grosze.
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na zachodzie Europy coraz więcej zwolenników ma uprawa truskawki z nasion. Niestety wybór odmian w Polsce do uprawy z nasion nie jest duży.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To słabe odmiany.Temptation czy Tresca uprawiałam i nie polecam. Widziałam w czeskim sklepie,ale mało o niej informacji.
Grandian F1 i Florian F1 -opisy mają dobre,ale czy tak jest faktycznie.
Grandian F1 i Florian F1 -opisy mają dobre,ale czy tak jest faktycznie.
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Z tej serii uprawiam Tristan F1. Kupione gotowe sadzonki.
Dwa lata w tunelu, w wiszących doniczkach.
Ciemnoczerwone kwiaty, owoce mocno wydłużone, "zgrabniejsze" niż u Kupczychy, nawet smaczne.
Truskawka "całosezonowa".
Dwa lata w tunelu, w wiszących doniczkach.
Ciemnoczerwone kwiaty, owoce mocno wydłużone, "zgrabniejsze" niż u Kupczychy, nawet smaczne.
Truskawka "całosezonowa".
Pozdrawiam,
J
J
-
anulab

Co to znaczy,nawet smaczne? Co z nimi nie tak?
Zdecydowałam,że zabiorę z gruntu truskawki powtarzające i posadzę do kastry w tunelu. Spróbuje przyspieszyć owocowanie.
W przypadku mrozów łatwiej będzie je zabezpieczyć.
Zdecydowałam,że zabiorę z gruntu truskawki powtarzające i posadzę do kastry w tunelu. Spróbuje przyspieszyć owocowanie.
W przypadku mrozów łatwiej będzie je zabezpieczyć.
-
leff

Dokładnie to co napisałem, to już któraś z odmian o kolorowych kwiatach uprawianych przeze mnie.
Do tej pory większość była smakowo taka sobie, ta jest dość smaczna, powyżej średniej. Brakuje jej do moich ulubionych takich jak Ariadna ale tragedii nie ma.
W tej chwili z kolorowych, całosezonowych mam Gasanę (kwiaty różowe, owoce spore i takie sobie smakowo), Toskanę (czerwony kwiat, drobna i mało smaczna) i Pink Marathon (różowe kwiaty, drobne ale smaczne owoce).
Można też odnieść się do grupy "całosezonowych" na pewno smaczniejsza jest Mara du Bois, ale to drobiazg, ładne i smaczniejsze są Furore i Karima Aurora. Natomiast Hademar to taki truskawkowy Idared, ładny, duży i "pastewny" w smaku. Vivara, Sweet Ann i Sweet Evie - średniaki jeżeli chodzi o wielkość owoców jak i smak.
Do tej pory większość była smakowo taka sobie, ta jest dość smaczna, powyżej średniej. Brakuje jej do moich ulubionych takich jak Ariadna ale tragedii nie ma.
W tej chwili z kolorowych, całosezonowych mam Gasanę (kwiaty różowe, owoce spore i takie sobie smakowo), Toskanę (czerwony kwiat, drobna i mało smaczna) i Pink Marathon (różowe kwiaty, drobne ale smaczne owoce).
Można też odnieść się do grupy "całosezonowych" na pewno smaczniejsza jest Mara du Bois, ale to drobiazg, ładne i smaczniejsze są Furore i Karima Aurora. Natomiast Hademar to taki truskawkowy Idared, ładny, duży i "pastewny" w smaku. Vivara, Sweet Ann i Sweet Evie - średniaki jeżeli chodzi o wielkość owoców jak i smak.
Pozdrawiam,
J
J
-
anulab

Ja mam Portolę ,Hossę i Marę de Bois. Cały czas szukam czegoś lepszego,ale złe nie są. Nawet teraz kwitną chociaż na owocowanie
nie ma szans.
nie ma szans.
-
leff

Hossę posadziłem jesienią, jeszcze nie owocowała.
MdB miałem kiedyś od austriackiego ogrodnika, teraz mam z Polski, odświeżyłem, też nowe, jesienne nasadzenia.
MdB miałem kiedyś od austriackiego ogrodnika, teraz mam z Polski, odświeżyłem, też nowe, jesienne nasadzenia.
Pozdrawiam,
J
J
-
anulab

Przesadziłam do kastr truskawki powtarzające i niestety,ale miały słaby korzeń. Sadzonki kupowałam w Sadowniczym i
byłam mocno zawiedziona. Spróbuję o nie powalczyć.
byłam mocno zawiedziona. Spróbuję o nie powalczyć.
U mnie sprawdziły się truskawki Senga Sengana (ten smak), Murzynek, Florence, Hossa (smak poziomkowy). W tym roku dosadziłam Rumbę i zamówiłam frigo Hobby. I się zobaczy. Honeyone...rośnie pięknie, zdrowa, plon dała spory, owoce duże...tylko smak mało słodki.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.
-
anulab

Na wczesny zbiór mam Verdi. Piszą o niej,że jest średnio wczesna.U mnie zaowocowała pod koniec maja. Za to smak super,chyba
lepszej nie miałam. Okres owocowania ma dość długi.Zaczyna się malwina a Verdi jeszcze się znajduje.
lepszej nie miałam. Okres owocowania ma dość długi.Zaczyna się malwina a Verdi jeszcze się znajduje.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Kupiłam trochę sadzonek późnej truskawki Renaissance, posadzę do skrzyni. Ciekawe, czy się przyjmie. Truskawka w mini paletkach.
Anna
-
anulab

Ania, co to za odmiana,nazwa zupełnie mi nie znana?
Przyjmie się,jest ciepło jak na grudzień. Ciekawe jak Jackowi przyjęły się truskawki sadzone w grudniu?
Przyjmie się,jest ciepło jak na grudzień. Ciekawe jak Jackowi przyjęły się truskawki sadzone w grudniu?
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Przyjęły się bardzo dobrze, nie wypadła ani jedna sztuka. Jak na tak młode sadzonki owoców było zaskakująco dużo, a krzaczki wyrosły bardzo ładnie.
Część sadzonek oddałem znajomej, która posadziła je dopiero wczesną wiosną i u niej owocowania praktycznie nie było, a i rośliny o wiele mniejsze.
Część sadzonek oddałem znajomej, która posadziła je dopiero wczesną wiosną i u niej owocowania praktycznie nie było, a i rośliny o wiele mniejsze.
Pozdrawiam, Jacek