Nie siałam jakoś do tej pory ale kusi mnie wysiać choć jedną, chociaż lista jest już baaardzo długa.
Wszystko o pomidorach cz. 21
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 21
Ja obejrzałam jeden filmik gdzie chwaliła bardzo odmiany Brandywine.
Nie siałam jakoś do tej pory ale kusi mnie wysiać choć jedną, chociaż lista jest już baaardzo długa.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W sumie o gustach się nie dyskutuje.
Każdemu co innego smakuje.
Poza tym , smak pomidora zależy też zasobu od podłoża , od nawożenia, itp…
Każdemu co innego smakuje.
Poza tym , smak pomidora zależy też zasobu od podłoża , od nawożenia, itp…
-
Pelasia

- Kontakt:
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
AdamK-I Faktycznie sklep szagi ma pokaźną kolekcję odmian Sofii Saakovej... Ceny podobne do europejskich sklepów. W ruskojęzycznym świecie miłośników pomidorów jej odmiany są bardzo cenione i zachwalane. Ale wydaje mi się, że wśród tych odmian przeważa smak owocowy, egzotyczny aromat, który nie zawsze nam się kojarzy z pomidorami. Są wielokolorowe i urodzajne. Czy szybko przejrzewają? Tego nie wiem. Chyba warto jedną, dwie odmiany posadzić. Można oko nacieszyć, sąsiada zainspirować uprawą pomidorów (że pomidor to nie tylko warzywo, ale też ozdoba), w końcu zjeść.
I podzielam poglądy Asi, ta sama odmiana może inaczej smakować w zależności od podłoża, nawożenia, oraz nasłonecznienia i wahań temperatury.
Lubię oglądać filmiki z recenzjami, albo degustacje różnych odmian i wybór najsmaczniejszego
Jednak nie zawsze tam zachwalane smakują najbardziej. Pozostaje wczytywanie się w opis, by od razu omijać te o cechach niepożądanych (w moim przypadku to np. twarda skórka, pękanie, bardzo soczysty, kwaśny, słabo urodzajny, późny) i wysadzanie, by wybrać własnych faworytów. Ja osobiście najbardziej cenię klasyczny pomidorowy smak plus aromat.
I podzielam poglądy Asi, ta sama odmiana może inaczej smakować w zależności od podłoża, nawożenia, oraz nasłonecznienia i wahań temperatury.
Lubię oglądać filmiki z recenzjami, albo degustacje różnych odmian i wybór najsmaczniejszego
Anna
- leszkat76

Asia ja zbierałam nasiona i wysyłam na AWN, ale jakby co to mam jeszcze dużo. 
-
Pelasia

- Kontakt:
Kasia , ja mam od Ciebie nasiona. Wysyłałaś mi.
Ale oryginały mile widziane.
Posieje w przyszłym sezonie.
Siałam je w tym roku, ale padły mi z wieloma innymi.
Mam nadzieję że się nie przypyliły u Ciebie, bo masz szczęście do takich historii
Ania, nie zebrałam , bo myślałam że jeszcze mam, ale okazało się że posiałam i rozdałam wszytkie.
Ale Kasia zadbała , żeby były.
Ale oryginały mile widziane.
Posieje w przyszłym sezonie.
Siałam je w tym roku, ale padły mi z wieloma innymi.
Mam nadzieję że się nie przypyliły u Ciebie, bo masz szczęście do takich historii
Ania, nie zebrałam , bo myślałam że jeszcze mam, ale okazało się że posiałam i rozdałam wszytkie.
Ale Kasia zadbała , żeby były.
- leszkat76

Jakoś nie zdażyło się mi żeby z nasion które sama zebrałam wyrosło coś innego niż powinno, ale z cudzych co dostanę na wymianach a nawet z kupionych owszem często mam takie perypetie. 
Ale nie zaprzeczam że to niemożliwe zawsze może się zdarzyć.
Nawet z nasion kupionych w Świat Pomidorów wyrosło mi nie to co powinno, jak znajdę zdjęcia to wstawię.
Siałam w kwietniu jedną odmianę Baton De Fertilite dwa nasionka i z jednego miałam owoce cienkie i długie a z drugiego takie jak żołędzie. Te drugie mi w sumie bardziej podeszły i będę je wysiewać.
Edit.

Takie to wyrosły ze sklepowych nasion.
Te żołędzie mi się podobają i spróbuję je ustalić.
Ale nie zaprzeczam że to niemożliwe zawsze może się zdarzyć.
Nawet z nasion kupionych w Świat Pomidorów wyrosło mi nie to co powinno, jak znajdę zdjęcia to wstawię.
Siałam w kwietniu jedną odmianę Baton De Fertilite dwa nasionka i z jednego miałam owoce cienkie i długie a z drugiego takie jak żołędzie. Te drugie mi w sumie bardziej podeszły i będę je wysiewać.
Edit.

Takie to wyrosły ze sklepowych nasion.
Te żołędzie mi się podobają i spróbuję je ustalić.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Asia,też mi się zdaje,że mam Panderosę,ale jeszcze się do swoich zapasów nie dobrałam .W najbliższym czasie
będę robiła porządki i sprawdzę.
Napisałam,że grzechem nie wysiać, bo niektóre pozycję przekładam z roku na rok i ciągle coś dokupię. Znajduję
coś nowego, niby fajnego. Na opinię internetowe patrzę z przymrużeniem oka,nie raz się nacięłam.
będę robiła porządki i sprawdzę.
Napisałam,że grzechem nie wysiać, bo niektóre pozycję przekładam z roku na rok i ciągle coś dokupię. Znajduję
coś nowego, niby fajnego. Na opinię internetowe patrzę z przymrużeniem oka,nie raz się nacięłam.
- leszkat76

- krabik
- 500p

Kasiu, odmiana hybrydowa. Ciekawe, czy to oryginał, czy następne pokolenie?
https://www.syngenta.co.in/product/seed ... /heemsohna
https://www.syngenta.co.in/product/seed ... /heemsohna
Anna
- leszkat76

Oo dzięki krabiczku a ja nic nie mogłam znaleźć, jedynie na forum jakieś stare posty że silnie rośnie i ma grubą skórę.
Ta skóra mnie zniechęca i tak odkładam z roku na rok.
Ta skóra mnie zniechęca i tak odkładam z roku na rok.
Poszukując wiedzy na temat ukorzeniania pędów, trafiłem na poważną stronę zza oceanu.
https://www-growveg-com.translate.goog/ ... _tr_pto=sc
Ciekawsze fragmenty dotyczące tematu:
-Sadzonki pomidorów rozmnażaj wyłącznie z odmian nieokreślonych. Chociaż sadzonki pobrane z odmian określonych wypuszczą korzenie, nie będą tak wydajne, jak ich rośliny macierzyste.
-Po kilku tygodniach, gdy widoczne będą liczne białe korzenie, wsypuj codziennie przez trzy dni łyżkę ziemi doniczkowej do wody. Drobne korzenie przyczepią się do unoszących się na wodzie cząstek i zaczną się rozgałęziać, tak jak korzenie w kontakcie z glebą, umożliwiając łatwe przejście z wody do gleby.
-Pomidory uprawiane z nasion wytwarzają pionowy korzeń palowy, którego nie ma w pomidorach rozmnażanych z sadzonek pędowych. Zamiast tego korzenie wyrastają spiralnie z głównej łodygi, przez co rośliny mogą mieć nieco płytszy system korzeniowy niż sadzonki. Należy o tym pamiętać, przygotowując szerokie dołki do sadzenia, wzbogacając je zrównoważonym nawozem organicznym.
Na stronie są też typowania najlepszych pomidorów.
https://www-growveg-com.translate.goog/ ... _tr_pto=sc
Ciekawsze fragmenty dotyczące tematu:
-Sadzonki pomidorów rozmnażaj wyłącznie z odmian nieokreślonych. Chociaż sadzonki pobrane z odmian określonych wypuszczą korzenie, nie będą tak wydajne, jak ich rośliny macierzyste.
-Po kilku tygodniach, gdy widoczne będą liczne białe korzenie, wsypuj codziennie przez trzy dni łyżkę ziemi doniczkowej do wody. Drobne korzenie przyczepią się do unoszących się na wodzie cząstek i zaczną się rozgałęziać, tak jak korzenie w kontakcie z glebą, umożliwiając łatwe przejście z wody do gleby.
-Pomidory uprawiane z nasion wytwarzają pionowy korzeń palowy, którego nie ma w pomidorach rozmnażanych z sadzonek pędowych. Zamiast tego korzenie wyrastają spiralnie z głównej łodygi, przez co rośliny mogą mieć nieco płytszy system korzeniowy niż sadzonki. Należy o tym pamiętać, przygotowując szerokie dołki do sadzenia, wzbogacając je zrównoważonym nawozem organicznym.
Na stronie są też typowania najlepszych pomidorów.
- krabik
- 500p

Anna
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Stronę przejrzałam i nie ze wszystkim się zgodzę,można poczytać , ale dystans wskazany.