Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

Druga tura dojrzewa do zbioru w domu. Z pierwszej tury zebrałam 10 l wiadro.
Obrazek

Lesya też dobrze rośnie na parapecie i dojrzewa :D

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola,ładna papryczka ,mojej kondycja dużo gorsza. :(
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- ja i tak jestem w szoku , że ona jest wytrzymała na małe przymrozki. Liście poranne były oszraniane a jednak potem robiły się normalne, no prawie bo lekko zwisały. Do domu wniosłam ją 16 listopada jak już zapowiadali mega przymrozki bo przedtem nie miałam z kim te krzaczory wnieść. Gdzieś, kiedyś wyczytałam , że zdrewniałe papryki wytrzymują duże ochłodzenie. W tym roku teorię sprawdziłam osobiście - nawet -1*C. Sugar Rush Stripey jako pół zdrewniały krzaczor też dzielnie walczył z przymrozkami. Jednak pozostawiłam go. Jest dla mnie stanowczo za ostry choć pięknie wygląda :wink:
Z papryczką Karoten spróbuję jeszcze raz . Wysieję ją w styczniu. W foliaku puściła badyl na 1 m i jesienią dopiero pokazały się kwiaty które nawet nie zdążyły zawiązać owoców.
Oto moje papryczki faszerowane z całą paletą barwy :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jolek pisze: 26 lis 2025, o 10:51
Obrazek
Jakiej wysokości te dzwonki urosły?

Kilka dni temu wyjąłem suszone papryki (aji pineapple) i wysiałem w donicy z kliwią. Pięknie wykiełkowały. Tak się zdziwiłem bo z tego co pamiętam to zazwyczaj się przewijała tu na forum opinia, że zdolność kiełkowanie to około 3lata, a te moje nasiona to mają 5-6 lat. Można każdy gatunek ma inną zdolność kiełkowania. Dziś z ciekawości zagrzebałem jeszcze w donicach inne odmiany tak tylko dla sprawdzenia czy też wykiełkują m.in. aji charapita, chinense 5 colors, biquinho red.

Obrazek

Jeszcze coś dokupiłem na przyszły sezon. Miałem już wyśiewać ale prąd taki drogi, że na razie grow-boxa nie włączam i poczekam do lutego.

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzaki powyżej 2 m :D Papryczki w tym roku bardzo duże wyrosły. Pierwszy zbiór miały większe. Deszczowa tegoroczna aura im służyła we wzroście ale nie w szybkim dojrzewaniu.
Ja już postanowiłam, że jeszcze parę starych nasion starych posieję jak wzejdą :D Liczę jeszcze na Papyfiutek bo w tym roku nie wykiełkował :wink:
Na jednej stronie dziś widziałam białe dzwonki AJI WHITE FANTASY , aż mnie łapki podkusiły,,wrzuć do koszyka". Opamiętałam się i wycofałam ;:306

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”