Ja bym się pogubiła w tylu odmianach pomidorów... ale chyba się powtarzam, Kasiu
Te duże, bordowe kolby rzeczywiście wyglądają zaje... fajnie
Jakby ich było więcej, to by dopiero sensację stanowiły na jakiejś wystawie lub w dużym stroiku
Hejka
Staram się ułożyć jakiś plan, grupuję odmiany i się nie gubię, jakoś idzie .
Mało tego dołożyłam do wysiewu jeszcze kilka odmian i krzyżówek.
Po prostu chciałabym to wszystko popróbować jak najprędzej, nie czekać aż 2 lata więc muszę się sprężyć.
Kukurydzę dużą czerwoną oskubałam na nasiona a druga kolba wykiełkowała masowo więc chyba do wyrzucenia.
Mam piękny katalog odmian pomidorów.
A to było tak.
Kupiłam nasiona w sklepie Świat Pomidorów i wraz z nasionami wizytówkę z zaproszeniem do grupy pomidorowej na Facebooku. Bardzo fajna grupa, dużo pięknych zdjęć i opisów odmian które mają w ofercie i nie tylko. Organizują też różne konkursy i nagrody. Własnie wygrałam tam piękny album ze zdjęciami 650 odmian pomidorów z opisem. To dopiero 1 tom, ma wkrótce wyjść drugi.
Jest dużo odmian które już mam i się bardzo cieszę.
Ktoś mi w grupie podrzucił pomysł jak można przechowywać nasionka.
W albumie do zdjęć.
Zdjęć papierowych już dawno nie robię , album jakiś stary mi się walał to powkładałam do niego nasiona te co mam zamiar wysiać. Na tyle dobre rozwiązanie że torebka się nie porwie i nie posypią się nasionka. Czasem się trafia wadliwa torebka, dziurawa.
W Lidlu upolowałam pomidorka Sweet Marmande, bardzo mi posmakował , zebrałam nasionka i też poszły do albumu.
Fajny album
Dla takich maniaków pomidorowych pierwsza klasa.
Co jest w opisach odmian?
Kasia szalona kobieto, mało Ci jeszcze nasion, że ze sklepowych wydłubujesz
Ja już tęsknię do następnego sezonu .
Ale za listę , jak na razie się nie biorę, bo jestem w trakcie gromadzenia nasion.
Na pewno będzie Rebelpik ….
Kasia gratulacje wygranej Opisy są dokładne, czy bardziej reklamowe?
Marmande sweet jest bardzo dobry, zastanawiam się, czy to on przypadkiem nie jest przodkiem Kam 3,4,5. Kupiłem wtedy pomidora "czekoladowego" nie sprawdzając jakiej jest odmiany, równie dobrze mógł być to ten cały CLX. Do tej pory pluję sobie w brodę....
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Asiu sama wiesz
Jak coś nowego oko ujrzy to łapśko się wyciąga.
Opisy w tym katalogu są dość ciekawe,
np, nie wiedziałam że można z pomidorów produkować wino.
Tak wygląda opis jednej z odmian. Aż mam ochotę go wysiać bo nasionka mam.
Asiu Rebelpik u mnie też będzie. Gosiu dziękuję , jeszcze przydało by się drugi tom wygrać. Bo ten jest od A do L i ma 650 opisanych odmian.
Kamil opisy są dość ciekawe.
Jak kupowałam tego CLX to był opisany czekoladowy a na pudle CLX. A Sweet Marmande był na pudle też podpisany Sweet Marmande i na nalepce na pomidorze. Wysieje chyba oba .
Ale niekoniecznie jadalne będą
CLX37935 wysiałam dwie sztuki, nawet ładne były... i tutaj koniec zalet. Gruba skóra i smak okropny, ale i tak chyba z jeden na przyszły sezon wysieję. Może smak mu się poprawi w następnym pokoleniu.
Niebieski ogrod z tego co wiem nadmiar azotu wpływa na gorszy smak ciemnych pomidorów więc będę je omijać jak będę gnojówką z pokrzyw podlewać. Kamil a mam jeszcze jeden czarny z marketu, Kumato.