Budki dla ptaków
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Budki dla ptaków
Dudki gnieździły się w nieużywanym budynku gospodarczym u sąsiadów mojej babci. Wystarczyła im szczelina w murze.
Pozdrawiam Lucyna
- Baltazar
- 500p

- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś takich szczelin było więcej, teraz wszystko "estetyczne". Zobaczymy co z tego będzie. 
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, moglibyście podpowiedzieć gdzie kupić budkę dla ptaków
Troszkę szukałem w necie i znalazłem mnóstwo ofert. Niestety wiele z nich to chyba tanie badziewie.
Chodzi o to, że np. są zrobione z cienkich desek, brakuje im odpowiednich wymiarów lub zabezpieczeń np. przed dzięciołem.
Przykładem kpiny może być też np. domek dla jeża o wymiarach 25cm na 35cm.
Podzielcie się namiarami na sklep, który nie sprzedaje "kpin" i jednocześnie nie ma zawyżonych cen.
P.S.
Myślę czy nie robić budek samodzielnie. Jednak bez warsztatu i narzędzi będzie ciężko.
Jakieś namiary na strony z wymiarami budek albo lepiej z wymiarami elementów, mile widziane.
Troszkę szukałem w necie i znalazłem mnóstwo ofert. Niestety wiele z nich to chyba tanie badziewie.
Chodzi o to, że np. są zrobione z cienkich desek, brakuje im odpowiednich wymiarów lub zabezpieczeń np. przed dzięciołem.
Przykładem kpiny może być też np. domek dla jeża o wymiarach 25cm na 35cm.
Podzielcie się namiarami na sklep, który nie sprzedaje "kpin" i jednocześnie nie ma zawyżonych cen.
P.S.
Myślę czy nie robić budek samodzielnie. Jednak bez warsztatu i narzędzi będzie ciężko.
Jakieś namiary na strony z wymiarami budek albo lepiej z wymiarami elementów, mile widziane.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
- Baltazar
- 500p

Znam dwa sklepy:
budkazjajem.com.pl
danpro.sklep.pl
Oba oferują dobre budki.
budkazjajem.com.pl
danpro.sklep.pl
Oba oferują dobre budki.
- Andrzej997
- 500p

Rzeczywiście mają chyba porządne budki, nie takie za 20 zł - dzięki.
Znalazłem tylko taki sklep https://nestbox.eu/sklep/
Teraz tylko pozostaje wybrać co i w którym sklepie kupić. Będzie zajęcie w zimie.
Znalazłem tylko taki sklep https://nestbox.eu/sklep/
Teraz tylko pozostaje wybrać co i w którym sklepie kupić. Będzie zajęcie w zimie.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
- Baltazar
- 500p

Oba sklepy mają kanały na YT.
Pierwszy to Ptasia Strefa a drugi Danpro. Twój wybór kogo wesprzesz.
Pierwszy to Ptasia Strefa a drugi Danpro. Twój wybór kogo wesprzesz.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja robię sama albo kupuję wyroby Pracowni MKW. Mają sklep internetowy. Porządne budki i we wszystkich typach, kolorach i co tam jeszcze 
Pozdrawiam Lucyna
Ja też robię sama. Kupowanie wychodzi bardzo drogo, porządna budka sporo kosztuje. A na olx ludzie darmo oddają całe tony rozmaitych materiałów budowlanych w tym też surowe deski.
Często robię też takie tylko konstrukcje pomocnicze typu słomiane tacki, koszyczki, czy też budki otwarte z drewnianych pudełek po winie i wódce.
Na zdjęciu akurat miejsce lęgowe z koszyczka na lampion ( sąsiadka wyrzuciła)

Często robię też takie tylko konstrukcje pomocnicze typu słomiane tacki, koszyczki, czy też budki otwarte z drewnianych pudełek po winie i wódce.
Na zdjęciu akurat miejsce lęgowe z koszyczka na lampion ( sąsiadka wyrzuciła)

- Andrzej997
- 500p

Fajne, tylko czy w takim miejscu jakiś ptak się odważy gniazdować 
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
Moi znajomi w sąsiedniej wsi 35 lat temu zainwestowali w słup z profesjonalną platformą dla bocianów wg wszelkich reguł i do dziś żaden bocian się tym miejscem nie zainteresował. Tak więc szkoda czasu na takie rozkminy - trzeba wieszać a ptaki sobie same zdecydują. Możemy tylko zgadywać, jakie miejsce im przypasuje.
Ja w praktyce budki przewieszam po kilka razy zanim zostaną zajęte. A tutaj - pierwszy raz testowo taka plecionka. Zobaczymy. Do maja człowieki nie będą się tu kręcić...
Ja w praktyce budki przewieszam po kilka razy zanim zostaną zajęte. A tutaj - pierwszy raz testowo taka plecionka. Zobaczymy. Do maja człowieki nie będą się tu kręcić...
- Baltazar
- 500p

Otoczenie jest bardzo ważne. Czy mają dostęp do pożywienia, wody, czy mają dużo krzewów, drzew zakamarków w które mogą się bezpiecznie schować i obserwować.
- Andrzej997
- 500p

Ja tylko pomyślałem, że to wisi za nisko, w zbyt odsłoniętym miejscu. Do tego ktoś tam będzie zaglądał żeby dorzucić czy zabrać drzewo. 
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-
GieKa
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 4 maja 2012, o 20:37
Kiedyś zapisałem sobie takie projekty budek. Ale jakoś nigdy nie miałem czasu ich wykonać tylko kupowałem gotowe. Te projekty wyglądają o tyle ciekawie że potrzeba do nich desek tylko o dwóch szerokościach. Czyli wystarczy kupić, załatwić dwie deski. Ręczną piłką przeciąć w poprzek na odpowiednie długości i poskręcać.Andrzej997 pisze: ↑6 lis 2025, o 13:04 P.S.

- Andrzej997
- 500p

Dzięki
Próbowałem sprawdzić czy wymiary są prawidłowe i znalazłem jeszcze niezłe informacje w Wikipedii Skrzynka lęgowa
Próbowałem sprawdzić czy wymiary są prawidłowe i znalazłem jeszcze niezłe informacje w Wikipedii Skrzynka lęgowa
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-
Kallka
- 50p

- Od: 6 wrz 2021, o 12:53
W miarę niezle budki kupiłam na all...ro u sprzedawcy drew-mistrz. Ma też stronę internetową, na której sprzedaje. Nie maja blaszki przy wejściu i niektóre dzięcioł mi nieco rozkul. Mimo wszystko na ok 15 budek, które powiesiłam w ogrodzie z reguly 12-13 jest zasiedlonych. Wiszą u mnie juz ok 3 lat, niektóre bliżej 5 i z reguły ten wynik się utrzymuje. Jedynym problemem jaki mam jest ustalenie terminu czyszczenia, bo zmiany klimatu i cieple zimy powodują, ze czasem mam wrazenie ze juz w styczniu ptaki zaczynają się przy nich kręcić. Za to zimą boje sie, ze zabiorę im zimowe schronienie, bo niektóre ptaki zimują i śpią w budkach.