Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
-
Farmer1111
- 100p

- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
Mam zaszczepioną krótkonóżke królewską czy ktoś posiada może jabuszka tej odmiany
-
marek69
- 200p

- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dostałem od znajomego trzy młode drzewka z koronką, ale brakuje mi miejsca na ich posadzenie w prawidłowym rozstawie. Czy można z nich na wiosnę pobrać zrazy i zaszczepić na jabłoniach już rosnacy od kilku lat?
Pozdrawiam Jarek
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wg. mnie to tracisz, stracisz czas. Jak możesz wymagać od drzewa przyjęcia szczepu gdy metabolizm ustaje?
Skąd weźmie drzewo składniki i siłę na wytworzenie tkanki zrostu? To jest nielogiczne.O tej porze się nie szczepi.
Jak Ci zależy na zrazie, owiń to szczelnie folią (sterylną!) i wsadź do lodówki, ale nie na półkę gzie jest 12 stopni tylko do najzimniejszej strefy. Najkorzystniej by było 0-1 stopień.Aby tylko nie zamarzło. I czekaj z tym zrazem do wiosny. Teraz drzewa wchodzą w fazę spoczynkową, jak zaszczepisz to raczej to szczepienie wyschnie a w przypadku ciepłej zimy zagrzybieje. Na pewno się nie zrośnie.
Teraz soki drzewa płyną w kierunku bryły korzeniowej, na wiosne jest odwrotnie i nawet w przypadku jeszcze braku liści już drzewo "żyje" i tkanki się tworzą.Dlatego się szczepi, tnie mocno na wiosn,ę bo rany się szybko regenerują.
Te liści co widzisz teraz na drzewach to już w zasadzie mumie liści, tylko wyglądają ale już zasychają. Pierwszy porządny przymrozek i trochę wiatru a te liści zmienią kolor i opadną.
Witam, jestem Adam.