Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Farmer1111
100p
100p
Od: 1 gru 2020, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Mam zaszczepioną krótkonóżke królewską czy ktoś posiada może jabuszka tej odmiany
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dostałem od znajomego trzy młode drzewka z koronką, ale brakuje mi miejsca na ich posadzenie w prawidłowym rozstawie. Czy można z nich na wiosnę pobrać zrazy i zaszczepić na jabłoniach już rosnacy od kilku lat?
Pozdrawiam Jarek
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Link pisze: 29 paź 2025, o 15:17 No właśnie standardowo tak robię czyli okulizacja letnia i wiosenne szczepienie ale po prostu teraz się trafiło stąd poszło zapytanie.

A piszę z południa kraju :D

Najwyżej spróbuję bo i tak nic nie tracę. Dzięki.
Wg. mnie to tracisz, stracisz czas. Jak możesz wymagać od drzewa przyjęcia szczepu gdy metabolizm ustaje?
Skąd weźmie drzewo składniki i siłę na wytworzenie tkanki zrostu? To jest nielogiczne.O tej porze się nie szczepi.
Jak Ci zależy na zrazie, owiń to szczelnie folią (sterylną!) i wsadź do lodówki, ale nie na półkę gzie jest 12 stopni tylko do najzimniejszej strefy. Najkorzystniej by było 0-1 stopień.Aby tylko nie zamarzło. I czekaj z tym zrazem do wiosny. Teraz drzewa wchodzą w fazę spoczynkową, jak zaszczepisz to raczej to szczepienie wyschnie a w przypadku ciepłej zimy zagrzybieje. Na pewno się nie zrośnie.
Teraz soki drzewa płyną w kierunku bryły korzeniowej, na wiosne jest odwrotnie i nawet w przypadku jeszcze braku liści już drzewo "żyje" i tkanki się tworzą.Dlatego się szczepi, tnie mocno na wiosn,ę bo rany się szybko regenerują.
Te liści co widzisz teraz na drzewach to już w zasadzie mumie liści, tylko wyglądają ale już zasychają. Pierwszy porządny przymrozek i trochę wiatru a te liści zmienią kolor i opadną.
Witam, jestem Adam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”