Problemy ze storczykami

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Od: 17 sty 2010, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Problemy ze storczykami

Post »

Miałem 0,5 ml na 650ml to wyjdzie, że mniejsze stężenie niż to co podałeś. Moczyłem już te pół godziny w tym co miałem. Mogę zrobić drugi w tym stężeniu, które podałeś, ale nie wiem czy można tak drugi raz moczyć.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie, wystarczy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
agatav
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2024, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hejka!
2 z 5 gagatków który przetrwał ma wszystkie wiotkie tj.3 liście wyjęłam go doniczki, czy żaden wróg się do niego dobiera i nie dobiera, ale co myśleć o tych korzeniach? Które wyciąć a które zostawić?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdrowe korzenie są twarde. Miękkie, rozłażące się, zwłaszcza takie niteczki, to korzenie martwe będące objawem zgnilizny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój storczyk ma 12 lat i kwitnie na okrągło przesadzany co 2-3 lata. Właśnie przekwitł i zabrałam się za przesadzanie. Moim oczom ukazała się dziwna plama. Czy ktoś wie co to wyrosło na spodzie liścia i czy to znak, że storczyk zakończył swój żywot. Nie jest to ostatni stary liść, tylko trzeci od dołu - usunęłam. Ma jeszcze wyżej 5 zdrowych liści.
Korzenie zdrowe. Proszę o poradę, bo nie wiem czy mam go sadzić, czy od razu kosz.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam:)
Niuszyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2025, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Storczyki pomoc potrzebna - początkujący

Post »

Hej,

Jestem tu nowy, a problem z którym przychodzę dotyczy storczyków. Jednego ratowałem, to ten już bez kwiatów, które niedawno odpadły. Nic z niego nie było ponad rok, ale jak się za niego wziąłem, to miał w tym roku piękne kwiaty :). Chciałbym, aby znów cieszył oko na wiosnę.

Drugi ma jeszcze kwiaty, niestety zauważyłem, że podobnie jak poprzednikowi, żółcieją mu liście. Kwiaty odpadają, ale to normalne. Nie wiem jak się zachować, aby przeprowadzić ich przez zimę i cieszyć się nimi na wiosnę. ten bez kwiatów to prezent na dzień nauczyciela, zresztą drugi też. Tyle, że do niego mam sentyment bo ratowałem od suchego badyla. Pomożecie?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”