Cięcie dębu w celu spowolnienia wzrostu,itp
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie dębu w celu spowolnienia wzrostu,itp
Ja kiedyś jak miałam mało drzew i były małe, stosowałam wszelkie maście na każde cięcia. Teraz bardziej liczę się z kosztami i jak tnę jabłonki wiosną to niczym nie smaruję. Warto, czy nie warto? Liczę się z ewentualnym zakażeniem patogenem rany po cięciu i obserwuję jak szybko kalus zalewa ranę. Tnę na gładko aby zminimalizować ryzyko zagnieżdżenia się np. grzybów w "czopie". Jednak, jak pewnej wiosny powstały pęknięcia mrozowe na korze magnolii, a ubytek sięgnął połowy szerokości pnia - smarowałam czym popadło i częściej niż raz na miesiąc.
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997 dobór naturalny występuje tylko w dzikiej przyrodzie a nie podczas posadzenia dębu przez człowieka na poboczu i pod drutami więc tam gdzie nie ma miejsca a potem się go przycina, to nie nic wspólnego z doborem naturalnym, mylisz dwa pojęcia, tak samo jak np niektórzy uważają, że lasowi czy puszczy potrzebny jest człowiek i koniec bo inaczej bez niego wszystkie drzewa wymrą, przykład Puszczy Białowieskiej, przetrwała 12 tysięcy lat, ale nie może przetrwać gradacji kornika, taka jest chora logika ludzi
- Andrzej997
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli wykluczyć działalność człowieka z czynników środowiskowych, to faktycznie masz rację. Ja uważam, że jesteśmy jednym z najistotniejszych czynników środowiskowych, zatem rozszerzam pojęcie doboru naturalnego.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
Teraz to nieźle poleciałeś i odleciałeś....... ludzie jako czynnik środowiskowy... wróć się do szkoły, a poza tym ta przycinka dębu była tak potrzebna jak kotu basen
Ludzie jako czynnik środowiskowy to nawet ma swoją naukową nazwę - antropopresja. Tak więc, Danny239 - to raczej ty wróć do szkoły;)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Choroby i śmierć to część przyrody- bo gdzie jednemu usycha tam rozwija się drugi. Ale człowiek nie lubi ani chorób ani śmierci, więc walczymy z "patogenami"(naszym zdaniem) jak możemy i kiedy nam się to tylko opłaca.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Andrzej997
- 500p
Gdyby mi drzewo miało paść to nawet na mszę bym dał, żeby przetrwało, a co dopiero maść. W końcu drzewo to nie roślina jednoroczna. Przyznam się, że dotąd, a mam drzewka od 6 lat, nie dbałem o nie za bardzo. 
Z tej dyskusji wyniosę refleksję, że maść warto zastosować.

Z tej dyskusji wyniosę refleksję, że maść warto zastosować.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
Tak Geo; antropopresja, jednak to jest oddziaływanie człowieka jak wspomniałeś, a jak wiemy oddziaływanie człowieka na przyrodę jak się kończy...antropopresja antropopresją jednak dalej nic to nie ma wspólnego z doborem naturalnym...a poza tym jesłi to takie super jest to dlaczego dostaję się kary za takie coś : https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... ew/jn1lb9b
- Andrzej997
- 500p
danny239 bo takie jest zbójeckie prawo 

Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Prawo czasem jest zbójeckie, ale tu zbójeckim było działanie "ogrodnika"... 'z bożej łaski'
Powinna być jeszcze, dla symetrii, kara chłosty!

Powinna być jeszcze, dla symetrii, kara chłosty!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!