Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jak na moje potrzeby to troszeczkę przesadziłem z ilością.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7 Przemku na moje potrzeby by wystarczyło po dwa pomidory z każdej skrzyneczki. Ja dzisiaj też zbierałem ,a najpóźniejsze jeszcze zielone cały czas rosną. :)

Co za pomidory ;:63
"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".

~Papież Franciszek
nelon83
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2009, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Malachitowa Szkatułka trzeba zrywać wcześniej jak jest lekko lekko twarda jak zrobi się miękka rzeczywiście jest slaba, kiedyś to tutaj wyczytałem i sie sprawdza, po prostu jak jest dojrzała "po miekkosci" już zle smakuje, polecam zerwać okazy niby nie do końca dojrzałe :wink:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Przemek piękne zbiory.
Dalej jesteś zdania, że rezygnujesz z Bufalostecka ?
carinus
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2025, o 20:35

Post »

nelon83 pisze: 13 wrz 2025, o 15:05

Malachitowa Szkatułka trzeba zrywać wcześniej jak jest lekko lekko twarda jak zrobi się miękka rzeczywiście jest slaba, kiedyś to tutaj wyczytałem i sie sprawdza, po prostu jak jest dojrzała "po miekkosci" już zle smakuje, polecam zerwać okazy niby nie do końca dojrzałe :wink:
Też bałem się tego, że nie wyczuję momentu, gdy ten pomidor zrobi się przejrzały. Jednak okazało się że te nawet bardzo miękkie nadal mi smakują i powiem więcej, bardziej mi podchodzą gdyż skórka łatwo odchodzi. Staram się pozbywać skórek jeżeli jest to możliwe.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

[

W tym typie miałam w tym sezonie Zyskę, Malinowy Bosman i Jokato.
Wszystkie tylko na przetwory, na surowo niejadalne.
Mam jeszcze nasiona odmian Granit, Frodo,Szejk i Kmicic, których jeszcze nie uprawiałam, pewmie też ten sam typ czyli tylko na przetwory?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ostatnie Bawole Serca z gruntu. Obecnie dojrzewające owoce dużo mniejsze od tych dojrzewających na początku sezonu. Niestety potwierdza się fakt, że to odmiana specjalnej troski. W moich warunkach w zasadzie wytwarza 2-3 grona, część owoców miała problem z utrzymującą się zieloną piętką.
Obrazek
Czy w sezonie 2026 posadzę odmianę Buffalosteak? Pewnie tak ale zamiast 4 będą tylko 2 krzaki.
Obrazek
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Nie wiem czy ktos czyta te moje pomidorowe laboraty, wiec będzie krótkie podsumowanie pomidorow czerwonych. Pierwsze miejsce Neves Azorean Red I jest to jedyny pomidor który powtórzę w przyszłym roku. Smak pełny, idealny balans słodkiego pomidora. Plenny, nie wybrzydza. Druga pozycja dla Godność Syberii za smak, wczesność, plennosc, brak podatności na szw. To kolejny pomidor któremu smak sie nie zmieniał i był pełny. Trzecia pozycja to Kazyl Tau. Bardzo plenne wielkie krzaczysko o sercowatych pomidorach w deseń suchych przerobowych. Miąż zbity ale jest sok, smak mi bardzo odpowiadał. Wada to spora podatność na szw. Uprawiałam jeszcze Guido-wielkie owoce, Bufflo Steak F1 podobnie, a smak dobry. Astrakanskie-lubi pękać, Jersey, Mama Leone, Heart Fudge, Rajskoje Naslazhdenie, bez entuzjazmu, zwykłe.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ewa, uwierz mi , że czytamy, ja nawet zapisuje nazwy pomidorów polecanych przez forumkow
Ja doceniam . ;:173 ;:3
Ewaca
1000p
1000p

Post »

Dzięki Asiu, ;:196 no miałam obiekcje, że zapycham forum.
To żeby juz było wszystko. Ciemne pomidory. Najsmaczniejszy dla mnie byl Purple Hertthrob dwarf, potem Purple Heart. Oba plenne i wpisane na liste tych wartych uprawy. Uprawialam jeszcze Czarne Serce z Noskiem- plenny, dosc smaczny, troche pękał. Cowboy-ladne wyrównane pomidory, smak dobry. Carbon poszedł na ilość, uciekł na 3 albo 4 pędy I pomidorow różnej wielkości sporo. Smak dobry. Russian Cossack-smak najbardziej wyrazisty, jakby słony ale nie porwał mnie tym bardziej ze owoce takie mikruty ok 90g.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7
Ewo tak nie myśl,Ty pielęgnujesz forum. ;:108
"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".

~Papież Franciszek
Ewaca
1000p
1000p

Post »

Dzięki Robercie ;:196 no wiesz, ja lubię pisać a jeszcze o pomidorach to juz w ogóle ciężko się mi powstrzymać. ;:306
Kolejne pomidory to zielone. Miałam Emerald Apple krzak ok 160 cm, pomidory smak dobry choc zmienny raz lepsze raz gorsze. Miałam jeszcze inny zielony NN, który był pomyłką Ananas Noire i był dużo lepszy.
Emerald Brocade mnie zachwycił smakiem i konsystencją kiwi, ale jego uprawa juz nie. Krzak zdechlak, mało plenny, dobrze,że poszedł na 2 pędy, owoce podatne na szw ale piekne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”