Mączniak, mączniak...
Winorośle i winogrona część 8
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 8
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Ja może zapytam tak z innej nuty - ma ktoś może do polecenia jakiś program nawożenia winorośli tak jak ma to Yara dla borówki czy warzyw?
Plan jest taki aby dać obornik na późną jesień a potem … no właśnie?
Mam różne Kristalony i nawozy tradycyjne mineralne.
Wiem że można by działać interwencyjnie ale też mi zależy na zdrowym wzroście roślin. Szukam programu całorocznego z podaniem dawki na 1 krzak.
Mam 8 winorośli wielkogronowych jak Bajkonur, Prima Ukrainy, Avatar, Dżoni, Geliodor - posadzone na jesień 2024 roku. Jedne fajnie poszły do góry 2 metry a inne tak do 50cm.
Analiz glebowych nie robie bo mam 8 różnych miejsc na działce.
Plan jest taki aby dać obornik na późną jesień a potem … no właśnie?
Mam różne Kristalony i nawozy tradycyjne mineralne.
Wiem że można by działać interwencyjnie ale też mi zależy na zdrowym wzroście roślin. Szukam programu całorocznego z podaniem dawki na 1 krzak.
Mam 8 winorośli wielkogronowych jak Bajkonur, Prima Ukrainy, Avatar, Dżoni, Geliodor - posadzone na jesień 2024 roku. Jedne fajnie poszły do góry 2 metry a inne tak do 50cm.
Analiz glebowych nie robie bo mam 8 różnych miejsc na działce.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dużo czytania, ale warto:
https://www.inhort.pl/wp-content/upload ... norosl.pdf
https://www.inhort.pl/wp-content/upload ... norosl.pdf
Dzięki serdeczne! Jutro podrukuje i zacznę lekturę 

Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie które miałem zadać
Czytam czasem winorośl — cięcie na 6-8 oczek innym razem na 5-6 oczek. Czasem ktoś pisze cięcie długie bo pierwsza oczka mogą być niepłodne.
Co to oznacza?

Czytam czasem winorośl — cięcie na 6-8 oczek innym razem na 5-6 oczek. Czasem ktoś pisze cięcie długie bo pierwsza oczka mogą być niepłodne.
Co to oznacza?
-
To oznacza, że łozę, z której w następnym sezonie wyrosną owocujące pędy należy przyciąć tak, jak w opisach odmian. Jeżeli w opisie zalecane jest cięcie na 8 oczek, należy łozę przyciąć za 8 oczkiem (pąkiem).
Sporo wiedzy na temat uprawy winorośli znajdziesz w książce R. Myśliwca. Książka do pobrania za darmo:
https://www.winnica.golesz.pl/pdf/upraw ... s-2009.pdf
O cięciu w tej książce poczytasz od strony 86. (według numeracji książki drukowanej), lub od str. 83 (książka w formacie pdf).
Sporo wiedzy na temat uprawy winorośli znajdziesz w książce R. Myśliwca. Książka do pobrania za darmo:
https://www.winnica.golesz.pl/pdf/upraw ... s-2009.pdf
O cięciu w tej książce poczytasz od strony 86. (według numeracji książki drukowanej), lub od str. 83 (książka w formacie pdf).
Malopolanin
Fenkju
Rozumiem ze chodzi tu o końcowe obciążenie owocami aby wydajność była optymalna
Fenkju

Rozumiem ze chodzi tu o końcowe obciążenie owocami aby wydajność była optymalna
-
Nie tylko. Niektóre odmiany źle owocują z pierwszych oczek i dlatego trzeba je ciąć na więcej oczek. Gdyby taką odmianę ciąć krótko, nie byłoby owocowania lub owocowanie byłoby słabe.
Poczytaj o formach prowadzenia winorośli (Guyot, Royat, Casenavea itd.), a najlepiej poszukaj na Youtube filmów, będzie Ci łatwiej zrozumieć. Ta wiedza też jest potrzebna.
Poczytaj o formach prowadzenia winorośli (Guyot, Royat, Casenavea itd.), a najlepiej poszukaj na Youtube filmów, będzie Ci łatwiej zrozumieć. Ta wiedza też jest potrzebna.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podstawowe formy prowadzenia winorośli są turaj pokazane
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ro%C5%9Bli
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ro%C5%9Bli
Weglowy - dzięki serdeczne
Moje 8 krzaków już rok spędziło w ziemi - jedne to na ponad 2 metry poszły w górę od razu a inne się kiszą tak 50cm.
Na późną jesień dostane obornik, potem na wiosnę azotu i będę kształtował ich formy.

Moje 8 krzaków już rok spędziło w ziemi - jedne to na ponad 2 metry poszły w górę od razu a inne się kiszą tak 50cm.
Na późną jesień dostane obornik, potem na wiosnę azotu i będę kształtował ich formy.

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja mam w szpalerze każdy krzak innej odmiany. Jest jakiś uniwersalny sposób na długość łoz i formę? Ja tnę na ok 10- 12 oczek zimą na podwójnego Guyota. Jak tylko się okaże- wycinam pędy niepłodne a niezimujace. I coś tam zawsze jest.
Poza tym klimat nam się na tyle poprawił, że zamierzam zostawiać je na wysokim drucie, jak w południowych winnicach. Ale nie mam teorii, jak to robić.
Poza tym klimat nam się na tyle poprawił, że zamierzam zostawiać je na wysokim drucie, jak w południowych winnicach. Ale nie mam teorii, jak to robić.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- SETA
- 200p
- Od: 4 cze 2016, o 23:30
Mam 35 gatunków winorośli. Głównie deserowe i ogólne. Od posadzenia, nigdy żadnej nie okrywam. Dwie padły pierwszej zimy, reszta rośnie dobrze. Tnę wszystkie równo, na zasadzie, że jak gdzieś coś jest za długie, to skracam. Wiem, że źle robię, ale winorośl chyba tego nie wie.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Spróbuj innego cięcia to zrozumiesz o cxym mowa i jak owocuje dana odmiana