Robot koszący
Robot koszący
Zastanawiam sie nad zakupem robota koszącego. Przeanalizowałem wszystkie plusy i minusy i jestem zdecydowany na zakupu takiego robota, mój trawnik to około 1200 m2 z lekkim spadkiem koło 15% . Zastanawiam się teraz jedynie nad marką mało jest testów tych sprzętów nie są jeszcze tak popularne choć wiele firm się tyn zajmuje . Reklama usunięta/K Może ktoś ma jakieś doświadczenie i uwagi i mógłby polecić robota koszącego będę bardzo wdzięczny.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 wrz 2023, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawnik z mikrokoniczyną
dzień dobry
mam pytanie odnośnie koszenia trawnika z mikrokoniczyną robotem koszącym. Za miesiąc będę robic ogród i siać trawę z mikrokoniczyną. Na opakowaniu trawy przeczytałem, że w pierwszym roku kosić co 2 tyg na wys 5 cm a potem raz w tygodniu. Myślę o zakupie robota koszącego i tu mam pytanie, czy ktos w Was ma może robota i kosi nim takowy trawnik ? jak to połączenie się sprawdza ? Taki robot jak się orientuję ma za zadanie kosić codziennnie po 1 mm, taki tryb utrzymywania trawnika na jednym poziomie a mikrokoniczyna potrzebuje trochę czasu na ukorzenienie. Z drugiej strony jak po 2 tyg zapuszczę robota to może sobie nie poradzić z taką wysoką trawą. Pierwsze koszenie po wyrośnięciu pewnie i tak trzeba będzie wykonać normalną kosiarką. Będę wdzięczny za porady. Czy jest w ogóle sens kupować robota do takiego trawnika ?
mam pytanie odnośnie koszenia trawnika z mikrokoniczyną robotem koszącym. Za miesiąc będę robic ogród i siać trawę z mikrokoniczyną. Na opakowaniu trawy przeczytałem, że w pierwszym roku kosić co 2 tyg na wys 5 cm a potem raz w tygodniu. Myślę o zakupie robota koszącego i tu mam pytanie, czy ktos w Was ma może robota i kosi nim takowy trawnik ? jak to połączenie się sprawdza ? Taki robot jak się orientuję ma za zadanie kosić codziennnie po 1 mm, taki tryb utrzymywania trawnika na jednym poziomie a mikrokoniczyna potrzebuje trochę czasu na ukorzenienie. Z drugiej strony jak po 2 tyg zapuszczę robota to może sobie nie poradzić z taką wysoką trawą. Pierwsze koszenie po wyrośnięciu pewnie i tak trzeba będzie wykonać normalną kosiarką. Będę wdzięczny za porady. Czy jest w ogóle sens kupować robota do takiego trawnika ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2023, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Trawnik z mikrokoniczyną
Mikro koniczyna i robot to moim zdaniem nie idzie w parze, po co ta mikro koniczyna . Robot nie musi jeździć cały czas można dostosować harmonogram jego pracy do t Pańskich potrzeb i szybkości wzrostu trawy, no i można ustawić pożądaną wysokość cięcia. Trzeba też pamiętać że nie kosiarka, robot to urządzenie do pielęgnacji trawnika. 

-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Robot koszący
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z robotami koszącymi (jednostki z lidarem lub/i GPSem)? Zastanawiam się nad kupnem chińskiej marki na D, ale oprócz papki marketingowej ciężko znaleźć prawdziwe opinie użytkowników i trochę się waham czy może jednak wybrać inną firmę. Proszę o opinie użytkowników takich zabawek.
-
- 200p
Nie było odzewu na ten temat, a naczytałem się dobrych (pewnie płatnych) opinii na temat tego robocika koszącego na D, więc kupiłem go i dzisiaj już śmiga u mnie. Jak pochodzi z tydzień lub dwa to dam znać czy te opinie były prawdziwie i czy rzeczywiście warto. Od razu mówię, że obrzeża i tak trzeba kosić, więc jakaś ręczna kosiarka/podkaszarka wciąż będzie potrzebna.
- brawurka1
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 wrz 2025, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ooo fajnie, że się podzieliłeś swoimi obserwacjami, bo też myślałam o zakupie tego robota.
Jak aktualnie go oceniasz? Czekam na update.
Jak aktualnie go oceniasz? Czekam na update.

Ogród zawsze może stać się zaczarowany.
Meble kuchenne na wymiar z Krakowa będą pasować do każdej kuchni
Meble kuchenne na wymiar z Krakowa będą pasować do każdej kuchni
Posiadam robota koszącego na L, używam już cały sezon. tnie łąkę a nie klasyczny trawnik
Jeśli macie pytania to odpowiem. Są zalety ale są i wady. Generalnie nie wróciłbym do klasycznej kosiarki bo nie lubię tej czynności.

- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Tnie łąkę, czyli trawę o długości pół metra?
Czy może hektar?

Czy może hektar?
Ani hektar, ani pół metra. Skrót myślowy to był, powierzchnia ok 1100m2 ale nie ma klasycznego trawnika tylko właśnie łąka (była koszona niereguralnie kosiarką): chwasty, kwiatki, trawa i co tam wyrośnie. Pierwsze koszenie miał do skoszenie z ok 15cm do 6cm (tak mam ustawioną wysokość koszenia), powierzchnia mocno nierówna.
-
- 200p
Mogę powiedzieć krótko - robot robi robotę i nie ma powrotu do koszenia całego terenu! Oczywiście tak jak już wspominałem wcześniej, kosiarka lub podkaszarka wciąż jest potrzebna do obrzeży itp ale tego się spodziewałem, bo i tak mam teren do koszenia, którego robot nie skosi (np. trawnik poza moją działką). Co do samego robota to mam ustawiony harmonogram go by kosił co 2 dni (pon/sr/pia) i trawnik wyglada jakby zawsze byl skoszony. Co do samego modelu którego wybrałem ma bardzo fajne funkcje i na pewno mogę go polecić (A1 pro). Poniżej kilka detali na temat działania robota u mnie.
Czas koszenia
- całkowity obszar koszony przez robota u mnie to 716m2 (i.e. teren równy, jest kilka drzew do ominięcia)
- czas koszenia jest zmienny, ale oscyluje w granicach 337-366 minut (tu nie jest wliczone ładowanie, tylko samo koszenie i dojazd/wyjazd z "budy")
- podczas koszenia kosiarka ładuje się 4 razy czyli czas ładowania to około 4h
- całkowity czas skoszenia trawnika to około 10.5h (zaczyna o 8 a kończy po godzinie 18) - dla porównania kosiłem ten sam teren 2 kosiarkami 84cm (spalinowa) i 56cm (elektryczna) w około 1h 15m
Zwierzęta
- robot ma czujnik lidar i nie ma opcji by wjechała w zwierzaka (mam 2 koty i 2 psy)
- robot nie widzi i nie obchodzą go odchody po psie, więc regularnie zbieram u siebie
Pobór prądu:
- pobór prądu przez stację robota w czasie standby to 4W (czyli 0,1kWh gdy nie kosi w danym dniu)
- pobór prądu podczas ładowania to 73W (u mnie jest to 0,37kWh w dniu w którym kosi)
- moja prognoza poboru prądu w całym roku: 8 miesięcy koszenia, 3 razy w tygodniu = 62kWh (i.e. koszt 68zł w G11 lub 0zł jak się ma PV)
Ogólne cechy robota na D
- robot może kosić w nocy, u mnie nie ma takiej potrzeby
- teren można podzielić na strefy i każda strefa może być koszona według oddzielnego harmonogramu i na inną wysokość (u mnie są 2 strefy, ale wszystko koszone jest na raz)
- w specyfikacji podają, że jest to model do 2000m2 trawnika i moim zdaniem bez problemu ogarnie taki teren (np. 1000m2 w jeden dzień i 1000m2 w drugi dzień), ale w takim przypadku trzeba się liczyć, że bateria szybciej się skończy (pewnie około 250zł za kilka lat)
- robot jest mega cichy (prawie go nie słychać), więc można kosić w niedzielę

- jakość koszenia jest bardzo dobra jeśli porównać to do standardowych kosiarek rotacyjnych, ale jak ktoś widział teren skoszony szeroką kosiarką wrzecionową to może poczuć mały niedosyt. Nie zmienia to faktu, że mój trawnik wygląda lepiej niż wcześniej i jest zawsze skoszony!
- cena nie jest jeszcze pewnie super atrakcyjna dla wielu osób, ale zakładam, że lidar zacznie być coraz bardziej popularny i pojawią się tańsze modele
Wady
- bateria mogłaby by być większa co skróciłoby czas całkowitego koszenia, ale jak znam życie to za kilka lat będą większe zamienniki
- brak zadaszenia w stacji (można oczywiście dokupić oddzielnie)
- wyznaczanie terenu trawnika przy pomocy aplikacji mogło być zrobione lepiej
- słaba integracja z HomeAssistant