Wilce (Ipomoea) - FOTO

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wilce (Ipomoea) - FOTO

Post »

Tak, kwiat Ipomoea platensis jest większy niż u wilca purpurowego, natomiast odrobinkę mniejszy niż u Ipomoea indica. No i mam z niego gigantyczną frajdę. Same palczaste liście są bardzo dekoracyjne, podobnie jak zdrewniały kaudeks. U mnie Ipomoea cairica zbierała się dłużej niż u Ciebie, ale jak już się zebrała, to rzeczywiście wypruła w górę jak szalona. Aczkolwiek jednak nie aż tak szybko jak w zeszłym roku Ipomoea indica.

Przez chwilę jak zobaczyłem Twoją Scarlett O’Hara, byłem zaskoczony – potem wyguglałem sobie i zobaczyłem, że rzeczywiście tak ma wyglądać – i w tym momencie zastanawiam się cóż takiego ja kupiłem czternaście lat temu jako Scarlett O’Hara. Wyglądało toto tak:
Obrazek

Co do Ipomoea alba – trzymam kciuki. To roślina dnia krótkiego, więc przed końcem września nie zakwitnie. A jak będzie za zimno, nie zakwitnie wcale. Kiedyś doczekałem się pąków z początkiem października, a potem przyszło gwałtowne ochłodzenie i roślinę diabli wzięli (tak z doświadczenia powiedziałbym, że ona potrzebuje powyżej 15°C w dzień do przeżycia).

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najświeższe newsy. Po pierwsze: zakwitł mi batat (Ipomoea batatas):

Obrazek

Po drugie, mam kolejne fotki kwiatów mojego Ipomoea platensis:

Obrazek

Po trzecie, ciągle, bez najmniejszej przerwy, kolejny miesiąc z rzędu spektakularnie kwitnie mi Convolvulus sabatius:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Porcja świeżych fotek – wreszcie kolega kairski zaczął mnie cieszyć cudnym kwieciem.

Ipomoea batatas
Obrazek
Obrazek

Ipomoea cairica
Obrazek
Obrazek

Ipomoea nil
Obrazek

Ipomoea purpurea

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Calystegia sepium
Obrazek

Ipomoea batatas
Obrazek

Ipomoea cairica
Obrazek

Ipomoea nil
Obrazek
Obrazek

Ipomoea purpurea
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ipomoea sloteri
Obrazek

Poglądowa fotka na łuki z wilcami i spółką.
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ipomoea platensis
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zastanawiam się gdzie mi kolegę Adamo wcięło… I czemu nikt inny nie chwali się swoimi wilcami. Nic to, pochwalę się jeszcze, zwłaszcza, że zaczęły kwitnąć wilce bluszczolistne i trójbarwne.

Ipomoea cairica
Obrazek

Ipomoea hederifolia
Obrazek

Ipomoea purpurea
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ipomoea sloteri
Obrazek

Ipomoea tricolor

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już wracam! Czekałem na większą ilość gatunków, pąki Ipomoea alba rosną w oczach, jeśli pogoda się poprawi to powinienem niedługo wrócić ze zdjęciami kwiatów!
Obrazek

Gratuluję Loki pięknych kwiatów i bardzo zazdraszczam, że Twoja Ipomoea cairica już kwitnie! U mnie sadzonki mają ponad 3 metry, ale chyba jeszcze nie widzę zalążków pędów.

Sierpień w PL lekko mówiąc obecnie nie rozpieszcza- jest zimno, ciemno, momentami mam wrażenie, że nadeszła jesień. Niestety i widać to po rozmiarach kwiatów ipomoea- są obecnie znacznie mniejsze niż powinny być. Rok pod tym względem "taki sobie" :wink:

Zacznę od Ipomoea indica "Edith Piaf", która codziennie, bez przerwy, raczy mnie przynajmniej kilkunastoma kwiatami. Jestem totalnie zauroczony w tej odmianie!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Klasyczna Ipomoea indica również nieźle kwitnie, aczkolwiek w tym roku pędy kwiatowe są tak wysoko, że głównie fotki strzelam z drabiny :lol: Udało mi się przy 3 oprysku powstrzymać mączniaka, który po raz pierwszy w tym roku wręcz rzucił się na wszystkie indyjskie. Ogólnie rok jest mączniakowy- okoliczne dęby, chwasty, wszystko białe...
Obrazek
Obrazek

Ipomoea quamoclit i jej piękne, intensywnie czerwone kwiaty. Wysiałem podobnie jak w poprzednim roku, pomimo, że same kwiaty są niewielkie, to cała roślina jest bardzo urokliwa.
Obrazek

Ipomoea purpurea w różnych wariacjach, z mieszanki wysiała się również odmiana zupełnie biała :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W pierwszym roku od wysiewu nie ma szans, aby zobaczyć kwiaty Distimake tuberosus jednak same jego liście mnie zachwycają, wprowadzają do ogrodu super egzotyczny "vibe" :) Roślina, razem z Ipomoea setosa oraz alba ma hiper gigantyczne przyrosty, zupełnie jak Ipomoea indica.
Obrazek
Obrazek

I wielki powrót po latach nieobecności- piękne kwiaty Convolvulus chilensis! To kolejny gatunek, który będę już zimował w moich szklarniach, więc mam nadzieję, że będzie już ze mną na stałe :)
Obrazek
Obrazek

Convolvulus sabatius to roślina totalnie ekstra pod względem intensywności kwitnienia. Bez przerwy, nawet przy chłodniejszej pogodzie, pełna jest kwiatów! Mam też i pierwsze nasiona tego gatunku :)
Obrazek

Na koniec w ramach ciekawostki. Po blisko 2 miesiącach w doniczce wykiełkowała Ipomoea pes-caprae, czyli wilec kozie kopytko :D Na razie to młoda sadzonka, trafi do szklarni- zobaczymy co dalej! Myślę, żeby za rok umieścić roślinę w wiszącym koszu, aby się z niego przewieszała.
Obrazek
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chętnie popatrzę na wilca białego u Ciebie, bo u siebie się chyba nigdy nie doczekam (choć co roku próbuję). Zaskoczyło mnie, że wykształcił u Ciebie pąki, mimo iż to roślina dnia krótkiego. Wilec kairski u mnie szaleje ze wzrostem – ostatnio przy plewieniu zorientowałem się, że cichcem-chyłkiem puścił po ziemi rozłóg przez całą sąsiadującą rabatę, która wystawała już na chodnik. Inny taki rozłóg zaczął się wspinać po podpórce o metr od miejsca posadzenia… Początkowo pąki zawiązywał i szybko utrącał, więc bałem się, że nic z tego nie będzie, ale jednak w końcu zaczął kwitnąć. Piękne masz wilce indyjskie. Jeśli chodzi o wilca pierzastego – u mnie w tym roku zakwitł jednym kwiatkiem (zresztą różowym, nie czerwonym, bo mieszankę siałem – pokazywałem go tutaj) po czym po prostu zgnił po jakimś epizodzie intensywnych opadów gdzieś w lipcu. O Distimake tuberosus zawsze marzyłem – ale niestety nie mam warunków na zimowanie. Już Ipomoea murucoides mnie w tym roku martwi, bo pięknie się rozrosła, ma wspaniały drzewiasty pokrój, a ja będę ją musiał ostro przyciąć żeby jakoś w chałupie upchnąć – i mam nadzieję, że przeżyje. Powój chilijski śliczny. Ja ciągle marzę o prowansalskim (Convolvulus althaeoides), co to mi go w mojej ulubionej szkółce podkupili zanim złożyłem zamówienie na powoje. Powój mauretański rzeczywiście powala zarówno ilością kwiatów produkowanych każdego dnia, jak i długością okresu kwitnienia. Nie mówiąc już o pięknie samych kwiatów.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I jeszcze kilka fotek:

Ipomoea cairica
Obrazek

Ipomoea hederifolia
Obrazek

Ipomoea purpurea
Obrazek
Obrazek

Ipomoea tricolor

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

W końcu pochmurny dzień i obfite kwitnienie.
Obrazek

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ipomoea hederifolia
Obrazek

Ipomoea nil
Obrazek

Ipomoea tricolor

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Locutus pisze: 30 sie 2025, o 08:23 Chętnie popatrzę na wilca białego u Ciebie, bo u siebie się chyba nigdy nie doczekam (choć co roku próbuję). Zaskoczyło mnie, że wykształcił u Ciebie pąki, mimo iż to roślina dnia krótkiego.
Loki, Ipomoea Alba mam w kilku miejscach w ogrodzie, głównie na stanowiskach bardzo słonecznych, te 2 sztuki, na których mam dziesiątki pędów kwiatowych rosną w miejscu z wyjątkowym mikroklimatem- po pierwsze są pod domem, który wieczorem oddaje ciepło, osłonięte gęstymi krzewami. Wyjątkowy, bo od maja do 1 tygodnia sierpnia jest tutaj patelnia, później słońce wchodzi na wysokość koron sosen u sąsiadki i staje się mocno ażurowe, wręcz cieniste momentami- to chyba zmusiło ten gatunek do kwitnienia.

Długo czekałem- sam pęd, później zwinięta trąbka aż do momentu kwitnienia to kilka ładnych tygodni... A sam efekt- brak mi słów. Ipomoea alba zakwitła dosłownie kilka chwil temu, kwiat jest po prostu przepiękny, gigantyczny, ma intensywny, liliowy zapach. Dla takich magicznych chwil warto było ściągać sadzonki i nasiona z całego świata. Stałem przed nim dłuższą chwilę i na prawdę się wzruszyłem. COŚ obłędnego! Na pierwszym zdjęciu kolejne pędy kwiatowe w różnej fazie, na drugim- pąk z dnia dzisiejszego- gotowy do kwitnienia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejną nowością w tym sezonie jest dla mnie Ipomoea lobata, dawniej Mina lobata. Kwiaty nad wyraz ciekawe i bardzo niewilcowe. Mają swój urok! Z pewnością za rok wysieję ponownie.
Obrazek

Porównanie nietypowych liści bardziej egzotycznych odmian powoju, po lewej Convolvulus chilensis, po prawej Convolvulus althaeoides. Chilijski kwitnie niemal nieprzerwanie cały czas, althaeoides zakwitnie dosłownie na dniach, zaraz wracam ze zdjęciami! Co ciekawe, kształt liści althaeoidesa zmienia się wraz z wysokością rośliny, te bliżej ziemi są pełne, te wyżej, które mają w kącikach pędy kwiatowe, właśnie bardziej postrzępione :)
ObrazekObrazek

Ipomoea purpurea i masowe kwitnienie na jednym z trejaży.
Obrazek

Ipomoea indica "Edith Piaf" codziennie zasypuje mnie kwiatami, wyprzedza tutaj zdecydowanie klasyczne Wilce Indyjskie, nawet te, które przezimowały i zaczęły drugi rok :)
Obrazek

Tymczasem biegnę do ogrodu podziwiać dalej kwiat Ipomoea Alba ;:oj
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt: